Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO/VIDEO| Ce semnifică și cum arată Grădina Ghetsimani, cel mai iubit loc de rugăciune al Mântuitorului Iisus Hristos

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce semnifică și cum arată Grădina Ghetsimani, cel mai iubit loc de rugăciune al Mântuitorului Iisus Hristos

Grădina Ghetsimani, locul de rugăciune și liniște cel mai iubit de Domnul Iisus Hristos, este cea mai renumită grădină din Țara Sfântă. Potrivit Evangheliei este locul de rugăciune dinainte de Sfintele Patimi, precum și locul ce se leagă de trădarea lui luda şi arestarea lui Mântuitorului.

Grădina de pe Muntele Măslinilor, cel mai iubit loc din tot Ierusalimul de către Domnul Iisus Hristos, așezată în partea de răsărit a orașului sfânt, lângă Muntele Templului, în partea de est a Pârâului Chedron – Pârâul Cedrilor sau Valea lui Iosafat – și pe partea de vest a Muntelui Măslinilor.

Ea se întindea la început de o parte și de alta a Pârâului Cedrilor, care în timpul verii nu are nici un pic de apă. Pârâul Cedri­lor curge numai în lunile de iarnă, când plouă și uneori chiar ninge.

YouTube video

Citește și: MESAJE de PASTEURARI de PASTEFELICITARI de PASTE

Ghetsimani înseamnă “presa de ulei”, termen înpământenit probabil de la prezența pe acest munte sadit cu măslini a unei prese care producea ulei.  Evanghelia dupa Marcu (14, 32) numește acest loc “chorion”, adica „un loc” sau „o proprietate”, în timp ce Evanghelia dupa Ioan (18, 1) vorbește despre “kepos”, „o grădină” sau „o plantație”.

Rugăciunea fierbinte a Mântuitorului către Dumnezeu, din frumoasa grădină de măslini, este considerată cea mai nobilă dintre toate rugăciunile, fiind redată în referința biblică: Ioan, capitolul 17, versetele 1-26.

1 ”Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească.

2. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.

3. Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.

4. Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârşit.
5. Şi acum, preaslăveşte-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuţi, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea.

6. Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau şi Mie Mi i-ai dat şi cuvântul Tău l-au păzit.

7. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine;

8. Pentru că vorbele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit şi au crezut că Tu M-ai trimis.

Citește și: Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

9. Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.

10. Şi toate ale Mele sunt ale Tale şi ale Tale sunt ale Mele şi M-am preaslăvit întru ei.

11. Şi Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt şi Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi.

12. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; şi i-am păzit şi n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.

13. Iar acum, vin la Tine şi acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei.

14. Eu le-am dat cuvântul Tău şi lumea i-a urat, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume.

15. Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzeşti pe ei de cel viclean.

16. Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume.

17. Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.

18. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, şi Eu i-am trimis pe ei în lume.

19. Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfinţiţi întru adevăr.

20. Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor.

21. Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.

22. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem.

23. Eu în ei, şi Tu în Mine; pentru ca ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimes, şi că i-ai iubit, cum M-ai iubit pe Mine

24. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii.

25. Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, şi aceştia au cunoscut că Tu M-ai trimis.

26. Şi le-am făcut cunoscut numele Tău şi-l voi face cunoscut, că iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei şi Eu în ei.”

Potrivit tradiţiei creştine, în râul Chedron, chiar în zona Ghetsimani, se va petrece Judecata de Apoi. Această tradiţie este legată de numele Iosafat, provenind din Iahve-Shafot, care înseamnă Dumnezeu judecă (Ioil 3, 2).

Citește și: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul

În Grădina Ghetsimani are loc vânzarea lui Iuda (Referința biblica: Luca 22, 47-53). De aici încep patimile Mântuitorului – aici oamenii l-au trădat pe Dumnezeu. Cu săbii, sulițe, cu viclenii și minciuni au venit să-L prindă pe Fiul lui Dumnezeu.

Mântuitorul îl primeste pe Iuda cu dragoste: “Prietene pentru ce ai venit?”. Îl numeste prieten pe cel care prin sărutare Îl trădează.

Trădătorul se teme de oameni și nu de Dumnezeu, vine noaptea și nu ziua pentru a-L pierde pe Cel în care crezuse până atunci. Este cel trimis de Tatăl pentru a împăca lumea și a o scoate din păcate, dar sfârșește vândut pe bani, ca un rob.

Prima biserică ridicată aici datează din secolul al IV-lea, dar a fost distrusă în cutremurul din 747. Cruciații au ridicat o nouă biserică în anul 1170, dar și aceasta a fost distrusă în 1345. Biserica actuală, cunoscută și sub numele de Biserica Agoniei, are 12 calote, dupa numărul națiunilor care au contribuit la ridicarea ei. A fost construită de arhitectul italian Antonio Barluzzi, în anul 1924.

Adăpostețte piatra pe care a fost vândut Mântuitorul de către Iuda. Geamurile sunt acoperite cu vitralii violet, care nu permit luminii decât puțin să pătrunda în interior, semi-intunericul simbolizand vânzarea, lupta întunericului cu lumina, punerea “Luminii sub obroc”.

[nggallery id=7849]

Surse: jerusalem.ro, doxologia.ro,


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea