Rămâi conectat

Actualitate

FOTO/VIDEO| Ce semnifică și cum arată Grădina Ghetsimani, cel mai iubit loc de rugăciune al Mântuitorului Iisus Hristos

Publicat

în

Ce semnifică și cum arată Grădina Ghetsimani, cel mai iubit loc de rugăciune al Mântuitorului Iisus Hristos

Grădina Ghetsimani, locul de rugăciune și liniște cel mai iubit de Domnul Iisus Hristos, este cea mai renumită grădină din Țara Sfântă. Potrivit Evangheliei este locul de rugăciune dinainte de Sfintele Patimi, precum și locul ce se leagă de trădarea lui luda şi arestarea lui Mântuitorului.

Grădina de pe Muntele Măslinilor, cel mai iubit loc din tot Ierusalimul de către Domnul Iisus Hristos, așezată în partea de răsărit a orașului sfânt, lângă Muntele Templului, în partea de est a Pârâului Chedron – Pârâul Cedrilor sau Valea lui Iosafat – și pe partea de vest a Muntelui Măslinilor.

Ea se întindea la început de o parte și de alta a Pârâului Cedrilor, care în timpul verii nu are nici un pic de apă. Pârâul Cedri­lor curge numai în lunile de iarnă, când plouă și uneori chiar ninge.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de PASTEURARI de PASTEFELICITARI de PASTE

Ghetsimani înseamnă “presa de ulei”, termen înpământenit probabil de la prezența pe acest munte sadit cu măslini a unei prese care producea ulei.  Evanghelia dupa Marcu (14, 32) numește acest loc “chorion”, adica „un loc” sau „o proprietate”, în timp ce Evanghelia dupa Ioan (18, 1) vorbește despre “kepos”, „o grădină” sau „o plantație”.

Rugăciunea fierbinte a Mântuitorului către Dumnezeu, din frumoasa grădină de măslini, este considerată cea mai nobilă dintre toate rugăciunile, fiind redată în referința biblică: Ioan, capitolul 17, versetele 1-26.

1 ”Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească.

2. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.

3. Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.

4. Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârşit.
5. Şi acum, preaslăveşte-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuţi, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea.

6. Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau şi Mie Mi i-ai dat şi cuvântul Tău l-au păzit.

7. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine;

8. Pentru că vorbele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit şi au crezut că Tu M-ai trimis.

Citește și: Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

9. Eu pentru aceştia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.

10. Şi toate ale Mele sunt ale Tale şi ale Tale sunt ale Mele şi M-am preaslăvit întru ei.

11. Şi Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt şi Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi.

12. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; şi i-am păzit şi n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.

13. Iar acum, vin la Tine şi acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei.

14. Eu le-am dat cuvântul Tău şi lumea i-a urat, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume.

15. Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzeşti pe ei de cel viclean.

16. Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume.

17. Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.

18. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, şi Eu i-am trimis pe ei în lume.

19. Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfinţiţi întru adevăr.

20. Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor.

21. Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.

22. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem.

23. Eu în ei, şi Tu în Mine; pentru ca ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimes, şi că i-ai iubit, cum M-ai iubit pe Mine

24. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii.

25. Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, şi aceştia au cunoscut că Tu M-ai trimis.

26. Şi le-am făcut cunoscut numele Tău şi-l voi face cunoscut, că iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei şi Eu în ei.”

Potrivit tradiţiei creştine, în râul Chedron, chiar în zona Ghetsimani, se va petrece Judecata de Apoi. Această tradiţie este legată de numele Iosafat, provenind din Iahve-Shafot, care înseamnă Dumnezeu judecă (Ioil 3, 2).

Citește și: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul

În Grădina Ghetsimani are loc vânzarea lui Iuda (Referința biblica: Luca 22, 47-53). De aici încep patimile Mântuitorului – aici oamenii l-au trădat pe Dumnezeu. Cu săbii, sulițe, cu viclenii și minciuni au venit să-L prindă pe Fiul lui Dumnezeu.

Mântuitorul îl primeste pe Iuda cu dragoste: “Prietene pentru ce ai venit?”. Îl numeste prieten pe cel care prin sărutare Îl trădează.

Trădătorul se teme de oameni și nu de Dumnezeu, vine noaptea și nu ziua pentru a-L pierde pe Cel în care crezuse până atunci. Este cel trimis de Tatăl pentru a împăca lumea și a o scoate din păcate, dar sfârșește vândut pe bani, ca un rob.

Prima biserică ridicată aici datează din secolul al IV-lea, dar a fost distrusă în cutremurul din 747. Cruciații au ridicat o nouă biserică în anul 1170, dar și aceasta a fost distrusă în 1345. Biserica actuală, cunoscută și sub numele de Biserica Agoniei, are 12 calote, dupa numărul națiunilor care au contribuit la ridicarea ei. A fost construită de arhitectul italian Antonio Barluzzi, în anul 1924.

Adăpostețte piatra pe care a fost vândut Mântuitorul de către Iuda. Geamurile sunt acoperite cu vitralii violet, care nu permit luminii decât puțin să pătrunda în interior, semi-intunericul simbolizand vânzarea, lupta întunericului cu lumina, punerea “Luminii sub obroc”.

[nggallery id=7849]

Surse: jerusalem.ro, doxologia.ro,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Publicat

în

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Un câine sau o pisică acasă – aceasta este o “educaţie imunitară timpurie” pentru cei mici. Micro-organismele conţinute reglează sistemul de apărare.

Nu trebuie să ne dorim un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat, ne spun specialiştii. Cum îl echilibrăm? Câine ori pisică. Animaluțele vehiculează aşa numitele endotoxine, utile pentru sistemul imunitar uman.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog; „Sunt toxine din interiorul bacteriilor care venite în contac cu sitemul imuntar care declansează un răspuns benefic al sistemului imunitar. Este opus celui patologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluţe. Şi acesta din primul an de viaţă al copilului. Animaluțele sunt o parte din educaţia imunitară.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Prof univ dr. Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Știţi obiceiurile lor de a-şi pune jucăriile la gură, de a le împrumutat. De a mânca din aceeași farufirie, se pare că acești copii care au mai mulţi fraţi au un sistem imunitar. Mai bine reglat.”

Odată ce veniţi acasă, vă spălaţi pe mâini. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu. Îşi construiesc astfel, corect, sistemul imunitar.

În mediul casnic, peste tot trebuie să existe bacterii şi toxinele acestora. Bacteriile, organisme vii, sunt degradate în mediu. Rămân însă mai multă vreme toxinele acestora. Sunt citite de sitemul imunitar uman permanent. Şi e bine!

Când sunt introduse în organism prin respiraţie ori prin digestie declasează un răspuns imunologic normal. De fapt, ţin ocupat sistemul imunitar şi împiedica răspunsuri aberante de tipul alergiilor ori de tipul bolilor auto-imune.

Aceste microorganisme fac însă şi imuno-reglare. Produc aşa numitele citokine.

Prof univ dr Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.”

Pandemia ne-a aratat că important este să avem un sistem imunitar perfect echilibrat! Nici slab, dar nici cu reacţii exagerate. Acesta deoarece reacţiile exagerate – ştim deja de furtună de citokine sau furtună de inflamaţie – determină răspunsuri aberante în infecţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare