Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. ”Un veac de Românie întregită” – Centenar serbat la Biia

Publicat

în

Centenarul este sărbătoarea tuturor românilor, el celebrând reuşita unei aspiraţii consecvente a românilor transilvăneni: unirea cu Ţara, ieşirea Ardealului de sub influenţa şi conducerea puterilor vremii şi întregirea teritoriului naţional românesc. Şi cum 1 decembrie, data proclamării unirii transilvane cu statul român, se apropie vertiginos, manifestările de sărbătorire a acestui eveniment drag nouă se înmulţesc de la o zi la alta, pe tot cuprinsul ţării, în acest an centenar.

Un veac de Românie întregită! – Activitate organizată de Pop Grigorie, vicepreşedintele  Cercului ASTRA „Ion Bianu” Biia, în parteneriat cu Primăria Șona și Școala Gimnazială Șona – s-a desfășurat azi, 9.11.2018,  la Căminul cultural din Biia.. Acesta a fost prilejul de sărbătoare care a generat, la Biia, manifestările cultural-artistice la care au participat şi elevii şcolilor din Şona, Biia și Sânmiclăuş.

Profesorii şcolii noastre au gândit un program cultural-educativ pe care l-au realizat împreună cu elevi ai şcolii, ca o continuare a activităţilor dedicate Centenarului deja desfăşurate de şcoala noastră. Elevii au jucat sceneta ,,Moș Ion Roată și Unirea”, precum și Hora Unirii, au interpretat şi dansat cântece populare, au recitat poezii, evocând, prin prestaţiile lor artistice, entuziasmul trăit de românii transilvăneni acum 100 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

S-au bucurat de participarea artistică la o serbare care, într-un mod festiv şi destins participativ, le-a amintit de emoţia unui eveniment îndepărtat care a schimbat soarta milioanelor de români deveniţi, după 1 Decembrie 1918, nu „toleraţii” cine ştie cărui imperiu, obligaţi să-şi uite limba în şcolile oficiale, ci cetăţeneni români, având dreptul şi bucuria rostirii propriei limbi în orice împrejurare.

Ca peste tot în ţară, în acest an, la Biia s-a sărbătorit Centenarul Marii Uniri. Au participat la acest eveniment primarul comunei Șona – domnul Florin Mărginean, Prof. Rovin Matei – director al Școlii Gimnaziale Șona, domnul Claudiu Răcuci – deputat în Parlamentul României,  Prof. Univ. Dr. Ing. Vistrian Mătieș de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, membrii Astra din județ, cadrele didactice și preoții de pe raza comunei Șona.

,,Ne bucurăm de participarea elevilor la acest eveniment şi mulţumim colegilor profesori Simona Matei, Ana Maria Folea, preot paroh Traian Ghiurfălean (școala Şona), Mariana Costea, Carmen Dulău, Dezso Mikloș, Cristina Boancăș, Daniela Crișan (școala Biia) şi Viviana Căpâlnean, Andreea Hârceagă (școala Sânmiclăuş) pentru conceperea şi reuşita manifestărilor artistice realizate împreună cu elevii. Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului naţional, anul încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane şi materiale pentru făurirea statului naţional unitar. Este de reținut importanța unor asemenea activități în conștientizarea de către copii a evenimentelor  trecute care le-au putut oferi prezentul în care ei trăiesc” , a transmis profesor documentarist, Emilia Bunea.

[nggallery id=6386]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Revederea promoției 2012 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Absolvenții au depănat amintiri cu părinții profesori

Publicat

în

FOTO| Revederea promoției 2012 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Absolvenții au depănat amintiri cu părinții profesori

Joi, 19 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc evenimentul festiv al revederii, la 10 ani de la încheierea cursurilor, a absolvenţilor promoţiei 2012. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta instituției de învățământ.

Începând cu ora 10.30, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, cu ocazia evenimentului reîntâlnirii, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra tuturor studenților care au absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă albaiuliene în urmă cu un deceniu. În cuvântul rostit la final, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei i-a îndemnat pe cei prezenți să rămână mereu slujitori vrednici și devotați ai Bisericii lui Hristos.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul din această zi a debutat la ora 8.00, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”. Slujba a fost oficiată de un numeros sobor de clerici format din absolvenții care au hirotoniți pe parcursul anilor. În fruntea soborului s-a aflat părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri. După slujba de Te-Deum, în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății, a avut loc un moment festiv cu totul deosebit.

Astfel, absolvenții promoției 2012 s-au reîntâlnit cu părinții profesori, prilej cu care au depănat amintiri din anii de studiu, dar și impresii cu privire la realizările înfăptuite în plan profesional în decursul ultimilor 10 ani. A transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului

Publicat

în

Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului

„Persoanele angajate temporar, fără concurs, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv, dacă vor promova examenul pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată.

În timpul stărilor de urgență și de alertă, la Spitalul Blaj au fost angajați, cu contracte pe perioadă determinată, 4 medici, 26 de asistenți medicali și 17 persoane reprezentând personal auxiliar sanitar (îngrijitoare de curățenie).

Elit - Gustul Desăvârșit

Examenele, care se vor desfășura în zilele următoare, sunt organizate conform Regulamentului de concurs, aprobat de Spitalul Blaj în baza Ordinului Ministrului Sănătății. Practic, pentru a rămâne angajați ai Spitalului Blaj, aceștia trebuie să obțină nota minimă 6, la examenul scris și la interviu.

La Blaj nu s-a pus niciodată problema renunțării la personalul angajat temporar la Spitalul Municipal, deoarece ocuparea posturilor s-a făcut în limita posturilor vacante, iar preocuparea noastră este de a asigura un act medical de calitate, cu personal calificat și suficient, în beneficiul pacienților internați aici.

Sunt convins că experiența acumulată, în această perioadă foarte dificilă din punct de vedere sanitar, îi va găsi bine pregătiți pe toți cei care doresc să activeze în continuare la Spitalul Blaj și că vor promova examenul cu brio.”, a transmis Gheorghe Valentin Rotar, primarul Blajului, într-un comunicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu

Publicat

în

FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu

Joi, 19 mai 2022, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, a avut loc o ceremonie militară cu ocazia începerii activității preotului militar Dorin Ursu. În cadrul evenimentului, părintele Constantin Bratu, preot militar în cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire.

Evenimentul a fost condus de către Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, domnul colonel Marius-Claudiu Giurea și s-a bucurat de prezența domnului comisar șef Florin-Constantin Dogaru, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba și domnul locotenent-colonel Nicolae-Ovidiu Costea, șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al Județului Alba. De asemenea, alături de autoritățile locale și invitați, au fost prezenți și preoți militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale: Marius Soponaru, Sorin Medrea, Emanuel Cășvean, Radu Cotuțiu și Mihai Venter.

Elit - Gustul Desăvârșit

Informații suplimentare:

Părintele Dorin Ursu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, actualmente fiind doctorand al Școlii Doctorale de Teologie din Alba Iulia. În perioada anilor 2013-2022, pr. Dorin Ursu a activat ca redactor la postul Radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Începând din luna iunie a anului 2018 este preot paroh al Parohiei Ortodoxe Presaca Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia, iar în urma promovării examenului desfășurat la Patriarhia Română la începutul acestui an devine primul preot militar din structurile Ministerului Afacerilor Interne din Județul Alba.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare