Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Tinerii din Arhiepiscopia Alba Iuliei, pelerinaj la mănăstirile din județele Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj în Săptămâna Luminată

Publicat

în

FOTO| Tinerii din Arhiepiscopia Alba Iuliei, pelerinaj la mănăstirile din județele Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj în Săptămâna Luminată

În Săptămâna luminată, un grup de tineri din Arhiepiscopia Alba Iuliei a efectuat un pelerinaj în județele Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj.

În perioada 27-29 aprilie a.c., un grup de tineri din Arhiepiscopia Alba Iuliei a efectuat un circuit care a urmărit vizitarea unor Mănăstiri și biserici importante din județele Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. Prima oprire a tinerilor a fost realizată la biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș. Construită în a doua parte a secolului al XIII-lea din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, biserica este cel mai vechi locaș de cult din România, în care se oficiază slujbe religioase până în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Al doilea popas l-au făcut la Mănăstirea „Piatra Scrisă” din județul Caraș-Severin, o mică biserică zidită sub stânca pe care este zugrăvită icoanei Preasfintei Treimi. Prima mențiune istorică despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, locul fiind numit „Stânca Sfintei Treimi”. Mai multe tradiții locale afirmă că icoana a fost zugrăvită ca mulțumire adusă lui Dumnezeu de către cei care au scăpat teferi din diferite întâmplări tragice petrecute în acel loc.

Itinerariul a continuat pe Valea Cernei, trecând prin stațiunea Băile Herculane, până la coada Lacului Prisaca, de unde au început drumeția spre Cascada Vânturătoarea. Aceasta este cea mai mare cădere liberă de apă de la noi din țară, măsurând nu mai puțin de 40 m. După această benefică ieșire în natură, s-au oprit preț de câteva zeci de minute la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Orșova, pentru a participa la slujba Vecerniei.

Călătoria a continuat spre o altă mănăstire care impresionează prin amplasarea sa. Este vorba despre Mănăstirea Mraconia, situată la intrarea în Cazanele Mici. Aceasta a fost ctitorită în anul 1523 de Banul Severinului, Nicolae Gârlișteanu. Aflată în calea armatei otomane, biserica a avut mult de suferit, fiind reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului. În anul 1967 a fost demolată de regimul comunist, iar după 1990 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, pe care o putem admira astăzi. În apropierea acesteia, la intrarea în Golful Mraconia, privirea ne este atrasă de un impunător basorelief, cu înălțimea de 55 m și lățimea de 25 m, care reprezintă chipul falnic al ultimului rege dac, Decebal. Dimensiunea deosebită situează sculptura pe locul întâi în Europa și pe locul doi în lume. Pentru realizarea acestuia au lucrat 12 alpiniști, timp de 10 ani.

Cea de-a doua zi a pelerinajului a debutat cu vizitarea Mănăstirii Vodița, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie. Aceasta este printre primele așezăminte monahale atestate documentar din Țara Românească, fiind ridicată cel mai probabil în perioada 1369-1374, pe cheltuiala voievodului Vladislav I (Vlaicu Vodă), la sugestia și prin efortul Sfântului Nicodim. În timpul războiului austro-turc, încheiat în anul 1718 cu Pacea de la Passarowitz, Mănăstirea Vodița a suferit mari distrugeri și a intrat într-o perioadă de decădere, ajungând o ruină. În ianuarie 1991, Mănăstirea este reînființată, construindu-se un corp de chilii și noua biserică din lemn.

Repornind la drum, tinerii participanți au ajuns la cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, Porțile de Fier I, construită în parteneriat cu Iugoslavia, între anii 1964-1972. Aici au vizitat muzeul și sala turbinelor, fiindu-le explicat modul de funcționare al acestora și procesul de obținere al curentului electric. Impresionant a fost să afle faptul că, nu mai puțin de 17 localități de pe ambele maluri, alături de Insula Ada Kaleh, au fost strămutate după terminarea barajului, fiind mai apoi înghițite de apele lacului de acumulare. După interesantele lecții de istorie și fizică de care au avut parte la fața locului, membrii grupului a pornit în grabă spre Dubova, de unde au plecat într-o croazieră distractivă în Cazanele Mari. După masa de prânz și o binemeritată pauză de odihnă, a urmat o drumeție pe Vârful Ciucaru Mare, care le-a oferit o mulțime de locuri de belvedere asupra Defileului Dunării și a Golfului Dubova.

Ultima zi a pelerinajului a coincis cu Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Tinerii au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Tismana, unde s-au putut închina la moaștele Sfântului Nicodim, întemeietorul acesteia, venit aici de la Mănăstirea Vodița, vizitată cu o zi înainte. În drum spre casă, au poposit la Târgu Jiu, pentru a admira ansamblul sculptural gândit, proiectat și construit de Constantin Brâncuși, ca un tribut adus eroilor căzuți în luptele din Primului Război Mondial. Cele patru componente sculpturale sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, pe o lungime de 1275 m, după cum urmează: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. Seria obiectivelor propuse pentru acest pelerinaj s-a încheiat printr-o vizită la Mănăstirea Lainici, de pe Valea Jiului, unde s-au putut închina icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului „Grabnic-Ascultătoarea”, „Gherontissa” sau „Stareța” și s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, descoperite la data de 10 aprilie 2009, după 109 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Îmbinând aspectele specifice unui pelerinaj cu drumeții și momente de relaxare, am încercat să oferim celor prezenți atât cadrele optime pentru înălțarea spirituală, cât și cele necesare pentru gestionarea unor situații noi și depășirea unor limite proprii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

Publicat

în

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

În ședința din data de 30 mai 2022, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia în zona străzii Ana Ipătescu”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 220.228,32 lei, fără TVA.

Propunerea are ca obiect realizarea iluminatului public la standarde europene de infrastructura publica urbana in zona străzii Ana Ipatescu, pe străzile: Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu din Municipiul Alba Iulia, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instalațiile nou proiectate se vor amplasa în intravilanul Municipiului Alba Iulia, pe teren neproductiv aparținând domeniului public al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Traseele instalațiilor electrice proiectate, precum și amplasamentele construcțiilor existente se vor prezenta la faza de PT pe planurile de situație.

Pentru a asigura un iluminat corespunzător pe străzile Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu, din Municipiul Alba Iulia, se vor monta unilateral 94 stâlpi metalici zincati de 8m inaltime (St.l-5-St.94) in fundație turnata cu dimensiuni 0.80 x 0.80 x l.Om (lxlxh). Acești stâlpi se vor monta la distanta de cca. 34 m intre ei si la 0.3m de marginea carosabilului.

Pe stâlpii St.l+ St.94, se vor monta aparate de iluminat cu surse LED 8600-11900 lm, cate un aparat pe fiecare stâlp. Aparatele de iluminat se vor monta prin intermediul sistemului de fixare (consola 1.0×0.5×5°), in vârf de stâlp. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu modul de telegestiune.

Alimentarea aparatelor de iluminat se va face din rețeaua subterana proiectata prin intermediul unui cablu de tip CYY-F 3×1.5 mm2 racordat la clemele de legătură aflate in cutia de alimentare a stâlpului. Cutia de alimentare a stâlpului este prevăzută cu o siguranța de 6A pentru protecția corpului de iluminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Publicat

în

Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Marți, 24 mai, la sediul Primăriei Cugir, edilul Adrian Teban a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Gradiniței “Voinicel” din cadrul Școlii Gimnaziale Singidava.

Investiția, în valoare de aproximativ 1.875.000 lei, va fi executată de S.C.Primex Invest S.R.L, societate care va avea la dispozitie 12 luni pentru a finaliza lucrările prevăzute.

Finanțarea provine din fonduri europene accesate de către administrația locală în baza proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială SINGIDAVA”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este a doua oară când proiectul parcurge întregul proces de achiziție, după ce precedentul contract de execuție, semnat în urmă cu aproximativ 9 luni, a fost reziliat ca urmare a decesului administratorului societății S.C. Vatcons Team S.R.L.

Grădinița „Voinicel” va beneficia de modernizări interioare/exterioare și de lucrări de eficientizare energetică:

 • Refacerea învelitorii și termoizolației existente;
  Inlocuirea hidroizolației învechite de la subsol;
  Înlocuirea tuturor instalațiilor utilitare;
  Modernizarea grupurilor sanitare;
  Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupă;
  Rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
  Instalație de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet;
  Instalații antiefracție, de voce – date si de supraveghere video;
  Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu
  sistem de ventilare a sălilor de grupă;
  Sisteme de iluminat echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică;
  Panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

“Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au fost marți, 24 mai, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia. Aceștia au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României și au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front.

„Am primit astăzi vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, dorinici să ne cunoască. Ne-a bucurat prezența lor în mijlocul nostru, interacțiunea cu elevii școlilor gimnaziale lipsindu-ne în ultima perioadă.

Micuții au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României, despre cum pot să devină și ei la rândul lor elevi într-un colegiu militar, despre programul, instrucția, performanțele școlare sau activităţile extracurriculare desfăşurate în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții oaspeții au putut asista și la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, prezentat de elevii din clasa a XI-a A, conduşi de locotenent Alexandru Simion. La finalul exercițiului, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare