Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Tezaurul românesc de la Moscova, poate îl vom mai vedea vreodată!

Alexandra Mates

Publicat

în

*Conferinţa „Aurul Românesc – două ipostaze” organizată de BNR la Alba Iulia
Astăzi, începând cu ora 14.00, în Aula Magna a Universităţii ” 1 Decembrie 1918″ Alba Iulia, a avut loc conferinţa „Aurul Românesc – două ipostaze”, organizată de Banca Naţională a României.  La conferinţa de astăzi au luat parte rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia – Daniel Breaz, Cristian Păunescu – consilier al Guvernatorului BNR, cel care a susţinut conferinţa, însoţit de Mircea Mureşan – dir. adj., direcţia Comunicare, cadre universitare  şi aproximativ 150 de studenţi economişti ai UAB şi elevi (de la Colegiile Naţionale „Horea Cloşca şi Crişan” şi „Dionisie Pop Marţian din Alba Iulia), alături de profesorii însoţitori.

„Coferinţa noastră se referă la aur, şi unde putea fi mai bine prezentat dacă nu în această zonă aproape de  patrulaterul aurului românesc. Aurul este un metal care a schimbat soarta omenirii de mii şi mii de ani. Toţi de aici, mai ales domnişoarele, doamnele,   îşi doresc să aibă aur ( bijuterii, pandantive, etc.) şi acest lucru, vedeţi, nu s-a demodat niciodată. Practic, dacă ne gândim la istoria războaielor dacilor cu romanii, în afară de faptul că  exista această expansiune, imperiul roman, romanii au venit în Dacia pentru aurul dacilor”, a declarat Cristian Păunescu în deschiderea conferinţei.

Tezaurul unei ţări trebuie răspândit în mai multe părţi

Elit - Gustul Desăvârșit

Păunescu a ţinut să precizeze că ţările au o rezervă de aur care se păstrează în general în Banca Centrală sau în alte bănci în afara ţării respective. De ce nu tot aurul acasă?  Există şi aici principiul conform căruia „nu toate ouăle se ţin în acelaşi coş”. Ai călcat pe coş, a căzut coşul jos, s-au spart toate ouăle. Aşa, trebuie răspândite. Există şi această strategie a depozitării, a păstrării, rezervelor de aur.  În cazul României, o parte este în tezaurul Băncii Centrale, iar cealaltă parte în alte bănci pentru care Banca Naţională are o serie de facilităţi, a spus Păunescu.

Care este rezerva de aur a României?

Rezerva de aur a României este de 103,7 tone aur. Suntem în plutonul mijlociu, pe locul 31 în rândul Băncilor Centrale deţinătoare de aur(…) Din nefericire, istoria a făcut ca România să nu aibă rezerva de aur la care avea dreptul. Şi cele două ipostaze la care vreau să mă refer aici sunt: Tezaurul României al Băncii Naţionale la Moscova şi Tezaurul Băncii Poloniei, în al Doilea Război Mondial, 1939.  De fapt sunt două ipostaze pe care le prezint în paralel. Din studiile pe care le-aţi făcut în liceu, ştiţi că, România a intrat în Primul Război Mondial, după o perioadă de neutralitate, şi a intrat de partea acelei alianţe care îi respecta drepturile naţionale. Această zonă pe care o locuiţi dumneavoastră era de o 1000 de ani sub ocupaţie străină. Românii erau consideraţi minoritari de-a dreptul în raport cu cele trei naţiuni, adică unguri, populaţie germanică şi secuiască(…)

Scurt istoric al tezaurului Românesc de la Moscova

În timpul Primului Război Mondial, tezaurul românesc cu tot ce însemna el – 93,4 tone de aur, opere de artă (picturi – N. Grigorescu, Th. Aman etc., sculpturi – Brâncuşi, icoanele scumpe şi obiectele de cult ale mănăstirilor din Moldova), bijuteriile reginei (7 milioane de lei aur), documentele arhivelor, bani ai altor bănci – ar fi trebuit puse la adăpost de lăcomia ocupaţiilor străine. Cel mai la îndemână ar fi fost ca România să asigure aceste valori la agenţia londoneză Loitz, fapt ce ar fi salvat tezaurul românesc, dar nu s-a întâmplat acest lucru, încercându-se scoaterea lui din ţară. Pentru că atunci România era înconjurată din toate părţile de duşmani, singura posibilitate a fost Rusia, cu care regele Carol I avea o înţelegere, alianţa cu ruşii fiind dusă mai departe de regele Ferdinand I. Aşa au ajuns cele 93,4 tone de aur românesc în Banca Centrală a Rusiei, de la Moscova, care garanta averea BNR şi faptul că aceasta va reveni României. După Revoluţia din Octombrie 1917 şi instaurarea la putere a bolşevicilor, tezaurul României a fost confiscat, liderul comunist Vladimir Ilici Lenin declarând atunci că aurul va fi retrocedat doar primului guvern democratic din România. În acest context, în 1918, România a rupt relaţiile cu Rusia, pe care le-a reluat abia în 1934, cu noua  Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) negocierile purtate în acest răstimp de mai multe comisii mixte neajungând la niciun rezultat, partea rusă invocând mereu restituirea Basarabiei în locul aurului, deşi acest ţinut nu a aparţinut niciodată ruşilor. Mai mut, există chiar documente care atestă că din aurul românesc de la Moscova s-au plătit atentatele şi actele de sabotaj comise în acea vreme de comuniştii sovietici, a spus consilierul BNR Cristian Păunescu. În 1935, României i s-au restituit… 18 kg de aur din cele 93 de tone (93.000!) şi, ulterior, şi  tezaurul de la Pietroasele – Buzău („Cloşca cu puii de aur”), alături de un alt mic lot.

În anul 1965, într-o vizită oficială la Moscova, liderul comunist Nicolae Ceauşescu s-a certat cu liderul sovietic de la Kremlin, Leonid Brejnev, pe tema restituirii tezaurului românesc, viitorul preşedinte al României care a condus ţara până în 1989 invocând declaraţiile lui Lenin privitoare la aurul BNR (în volumul „Tezaurul BNR la Moscova”). Aşadar, pe lângă faptul că între 1944 – 1958 România a suportat ocupaţia Armatei Sovietice, a plătit 300 de milioane de dolari despăgubiri de război URSS, iar 16 tipuri de societăţi mixte sovieto-române SovRom-uri vlăguiau economia de bogăţiile solului şi subsolului, de la uraniu şi petrol, la lemn şi grâne, tezaurul românesc nu s-a mai întors de atunci acasă, de fiecare dată spunându-li-se autorităţilor române că „vom căuta în arhivele noastre”. „România nu a avut tăria să facă un lobby internaţional şi să preseze statul rus să înapoieze ceea ce a luat”, a spus Cristian Păunescu.

Pe de altă parte, el a arătat că România şi-a respectat angajamentele faţă de Polonia, care în noaptea de 16/17 septembrie 1939 a încărcat rezerva sa de aur , de 83 de tone, ce se afla depozitată la noi, şi a transportat-o cu un pachebot britanic din portul Constanţa , iar după 8 ani de pribegie prin lume (Liban, Senegal), în 1947 aurul polonez a revenit în ţară. Pe lângă faptul că România le-a acordat azil Guvernului şi şefilor Armatei Poloneze, plătind acest lucru cu moartea primului ministru Armand Călinescu (împuşcat de legionari), a protejat patrimoniul cultural şi le-a schimbat polonezilor zloţii lor în lei, ţara noastră a fost fair-play şi le-a restituit aurul, lucru pe care Rusia nu l-a făcut cu România.

La finele celui de-al Doilea Război Mondial, România a încheiat cu un bilanţ de 242 de tone de aur, iar dacă acumula tot tezaurul (cel aflat la Moscova, cel restituit de drept polonezilor şi cel din rezerva naţională de acum), cu aproape 450 de tone BNR s-ar fi aflat pe locul 12 în lume.

Credinţa mea este că nu va dura mult şi aurul românesc se va întoarce înapoi, negocierile merg în continuare”, a concluzionat, pe un ton optimist, consilierul guvernului BNR, Cristian Păunescu, care a adăugat că în cadrul Operaţiunii „Neptun” au mai fost salvate importante cantităţi de aur la peştera Mănăstirii Tismana, sfătuindu-i pe cei prezenţi să citească mai multe despre asta.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea