Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Sute de credincioşi, prezenţi la slujba de sfinţire a apei de Bobotează, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un sobor format din şapte preoţi a ţinut astăzi slujba de sfinţire a apei de Bobotează, în faţa Catedralei Ortodoxă din Alba Iulia. După terminarea Sfintei Liturghii, care a început la ora 9.00, credincioşii împreună cu soborul de preoţi au ieşit în faţa catedralei pentru sfinţirea apei. De altfel, la catedrală apa s-a sfinţit şi în Ajunul Bobotezei, iar azi-noapte la mai multe biserici din judeţ a avut loc slujbă de priveghere.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

Agheasma Mare, adică apa Sfinţită de la Bobotează, are într-o măsură cu mult mai mare, puterea sfinţitoare şi tămăduitoare. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne la fel de proaspătă, de curată şi plăcuta la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează înSfintirea apei de Boboteaza catedrala din Alba Iulia81 biserică, într-un vas anume, numit si agheasmatar, şi e folosita de preot la o mulţime de slujbe. Cu această apa sfinţită se stropesc persoanele şi lucrurile care trebuie exorcizate, curăţite sau sfinţite. Se întrebuinţează, de pilda: la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durerea de cap, la rânduiala de curăţire a fântânii spurcate, la binecuvântarea începerii semănăturilor, la vasul cel spurcat, la ţarinele (holdele), viile si grădinile bântuite de lăcuste şi gândaci, la Sfinţirea crucii si a troiţei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericeşti ş.a.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan

Credincioşii pot bea agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei şi încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în aceasta perioadă se poate bea agheasma mare fără post şi spovedanie.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

După data de 14 ianuarie, agheasma mare „se ia numai cu post si cu spovedanie, întotdeauna înainte de anafură, cu binecuvântarea preotului duhovnic”. Unii preoţi obişnuiesc să dea agheasma mare, după post şi spovedanie, acelora care nu au binecuvântarea de a se împărtăşi cu Sfintele Taine. Cu binecuvântarea duhovnicului, postind măcar în ajun, agheasma mare se poate bea şi in zilele de sărbătoare, conform site-ului crestinortodox.ro.

[nggallery id=976]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea