Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Urs alpinist într-un sat din Alba: Unde a fost zărit moș Martin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Moș Martin și-a făcut simțită prezența marți în județul Alba, în mai multe localități. Un urs alpinist a fost fotografiat într-o pădure dintr-un sat din Apuseni.

Fotografiile au fost postate pe rețeaua de socializare Facebook de către T.D.D. Animalul a fost surprins cățărat pe o stâncă într-o pădure din comuna Sălciua.

Citește și: Mesaj RO-Alert, un URS a apărut într-un sat din Alba: ”Evitați zona, rămâneți în locuințe!”

Tot miercuri după-masa, prezența unui alt urs a fost semnalată pe raza localității Ampoița, în apropiere de Alba Iulia. ISU Alba a anunțat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj RO-Alert pentru a semnala prezența animalului în zonele populate, iar populația a fost avertizată să evite zona și să rămână în locuințe.

Deși par „jucăuși”, iar tentația de a-i fotografia este mare, experții in silvicultură susțin că interacțiunea cu un animal sălbatic în mediul lui natural, chiar dacă este pui, este fatală.

Sfaturi pentru amatorii de drumeții montane, care le-ar putea salva viața în caz că dau nas în nas cu ursul

Astfel, dacă în drumeția dai de un urs, specialiștii îți pun la dispoziție câteva sfaturi pe care ar fi bine să le iei în considerare dacă vrei să scapi nevătămat. În primul rând, și poate cel mai important sfat, este să îți păstrezi, pe cât posibil, calmul. Da, este greu să te menții liniștit înt-o întâlnire cu un potențial vital extrem de crescut, însă trebuie să te mobilizezi, să tragi de câteva ori aer în piept și să fii cât poți de atent la comportamentul ursului.

Observă dacă animalul este agresiv, dacă este pur și simplu în trecere sau dacă mănâncă. Un alt sfat oferit de salvamontiști este următorul: indiferent de comportamentul ursului, încearcă să te retragi cu mișcări cât mai lente, cât mai ușoare și nu bruște, care ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta.

La fel de important este să păstrezi contactul vizual cu animalul sălbatic, pentru a-i vedea mișcările, comportamentul. Evită, însă, pe cât posibil să îl privești țintă în ochi. Acest lucru poate fi interpretat de urs tot ca un semn de agresiune din partea ta.

Toți salvamontiștii atrag atenția asupra faptului că nu este bine să pornești într-o drumeție singur, fără a fi însoțit de măcar 1-2 parteneri de drum. De asemenea, rucsacul tău ar trebui să conțină un fluier și un spray de urs, pe care îl poți cumpăra din magazinele de specialitate.

Totodată, trebuie să știi că, dacă ursul înaintează spre tine, nu este neapărat un semn că urmează un atac, însă e bine să fii precaut. La fel, dacă animalul se ridică pe labele din spate, nu înseamnă că te va ataca, ci că vrea să obțină cât mai multe informații despre situația în care se află.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea