Rămâi conectat

Curier Județean

Foto/ Știrea ta: INCONȘTIENȚĂ PENALĂ la Aiud – Un tânăr se laudă pe rețeaua de socializare că își pregătește câinele pentru LUPTE. Ce spune LEGEA în acest caz?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un tânăr din Aiud se laudă pe rețeaua de socializare că își pregătește cainele pentru lupte. Deși există o lege care interzice așa ceva, aiudeanul pare să nu o cunoască, ba chiar se laudă: ”Nimeni nu are ce să-mi facă!”.

Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, este, pe scurt, pedeapsa prevăzută într-un astfel de caz.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este un caz în care, fără discuție, autoritățile ar trebui să se autosesizeze și să demareze cercetări, deoarece poate duce atât la manifestări de cruzime față de animale, dar și la situații periculoase pentru oameni.

Iată ce spune Legea în acest caz (extras din OUG 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, republicata. Ordonanta de urgenta nr. 55/2002 republicata 2014):

Capitolul I – Dispozitii generale

Art. 1
In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.

Art. 2
(1) Prin caini agresivi se intelege:
a) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private;
b) orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.
(2) Nu intra in categoria cainilor agresivi definiti la alin. (1):
a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;
b) orice caine folosit de unitatile de politie, de jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, care, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

Capitolul II – Obligatiile detinatorilor de caini si conditiile detinerii acestora

Art. 3
(1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba varsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
c) sa nu fi fost condamnati pentru savarsirea unei infractiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligatia sa inregistreze cainii la Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze in mod vizibil, la intrarea in apartament sau in imobil ori pe imprejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul „Caine periculos” sau, dupa caz, „Caine agresiv”, printr-o placuta avand dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.

Art. 4
(1) Proprietarii de caini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei in a carei raza este situat imobilul in care este detinut cainele o adeverinta in fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte incadrarea cainelui in categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzand urmatoarele date:
a) numarul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
c) efectuarea sterilizarii cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);
d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii prevazuti la art. 1 lit. a).
(2) In cazul schimbarii adresei imobilului mentionat la alin. (1) proprietarii de caini incadrati la art. 1 au obligatia sa depuna in termen de 48 de ore, la sediul politiei in a carei raza se afla noua adresa, documentele prevazute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui caine incadrat la art. 1, precum si instrainarea cainilor incadrati la art. 1 lit. b) vor fi declarate in termen de 48 de ore la sediul politiei in a carei raza se afla imobilul de detinere al cainelui.

(…)

Se interzice:

a) organizarea luptelor intre caini, antrenarea cainilor in acest scop si participarea cu caini la astfel de lupte, indiferent carei rase ii apartin cainii;
b) importul sau comercializarea cainilor prevazuti la art. 1 lit. a);
c) reproductia cainilor prevazuti la art. 1 si la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociatia Chinologica Romana, afiliata la Federatia Chinologica Internationala;
d) abandonarea cainilor prevazuti la art. 1, art. 2 alin. (1) si la art. 6 alin. (4).

Art. 10
(1) Cainii prevazuti la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.
(2) Sterilizarea cainilor va fi confirmata in carnetul de sanatate de catre medicul veterinar care a efectuat interventia.
(3) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 1 lit. a) sunt obligati sa ii sterilizeze, pe cheltuiala proprie.

Art. 11
(1) In cazul cainilor prevazuti la art. 2 alin. (1), organele de politie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizeaza proprietarul sau detinatorul temporar al cainelui sa ia toate masurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.
(2) Daca proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor prevazuti la art. 2 alin. (1) nu iau masurile prevazute la alin. (1), politia poate dispune plasarea cainelui intr-un adapost, potrivit dispozitiilor art. 15 alin. (2), in cazul in care pericolul avut in vedere se mentine.
(3) Cheltuielile generate de intretinerea cainelui aflat sub supraveghere se suporta de catre proprietar sau de detinatorul temporar al cainelui.

Capitolul III – Infractiuni si contraventii

Art. 12
(1) Neluarea de catre proprietarul cainelui sau detinatorul temporar al acestuia a masurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, prevazute la art. 6, daca atacul a avut loc, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a produs urmari dintre cele prevazute la art. 193 alin. (2), art. 194 sau 195 din Codul penal, maximul special al pedepselor prevazute in aceste articole se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este comisa din culpa, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 192 sau 196 din Codul penal.
(4) In cazul infractiunii prevazute la alin. (1), precum si in cazul in care fapta a produs urmarile prevazute la art. 193 alin. (2) sau art. 196 din Codul penal, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 13
Introducerea in tara sau comercializarea cainilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 14
Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

28 martie| Extinderea canalizării pe strada Arțarului din localitatea Oarda, pe masa Consiliului Local, în ședință

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

28 martie| Extinderea canalizării pe strada Arțarului din localitatea Oarda, pe masa Consiliului Local, în ședință

Aleșii Consiliului Local vor avea de votat în ședința din data de 28 martie, printre altele, și extinderea rețelei de canalizare pe strada Arțarului din localitatea Oarda.

Valoarea estimată a proiectului este de 485.843,96 lei, bani veniți majoritar din bugetul local.

Elit - Gustul Desăvârșit

Durata de realizare a investiției este de 24 de luni.

Proiectul a fost demarat în vederea eliminării inconvenientelor pentru cetățenii municipiului, privind lipsa sistemului centralizat de apă și canalizare menajeră pe stradă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

MÂINE| Biblioterapia, la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”, Alba: „Despre dependența emoțională”, tema de marți a atelierului de psihologie

Ziarul Unirea

Publicat

în

MÂINE| Biblioterapia, la Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”, Alba: „Despre dependența emoțională”, tema de marți a atelierului de psihologie

Mâine, 28 martie 2023, de la ora 17.00, psihoterapeutul Cosmin Bara și bibliotecara Luiza Pop vă dau din nou întâlnire la Biblioterapia, atelier de psihologie practică organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Dezbaterea pe tema „Despre dependența emoțională”, care va avea loc în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, va putea fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a instituției.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Atunci când ne gândim la dependențe, prima dată ne ducem cu gândul la dependența de droguri, de tutun sau de alcool, și ne gândim mai puțin la dependențele emoționale. Deși acestea există, de cele mai multe ori nu sunt identificate și nici tratate.

Vom descoperi împreună care sunt modurile în care devenim dependenți de o emoție și vom învăța tehnici concrete prin care putem alege să schimbăm acele stări emoționale care ne pot afecta calitatea vieții”, transmit organizatorii.

Proiectul cultural 3.30 Biblioterapia face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, prin intermediul atelierelor de psihologie practică fiind promovate cărți tematice din colecțiile bibliotecii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

“Secretele antreprenorului de succes”: Conferință de presă, la Alba Iulia, cu un om de afaceri surpriză, din județul Alba

BONTEA Alexandru

Publicat

în

“Secretele antreprenorului de succes”: Conferință de presă, la Alba Iulia, cu un om de afaceri surpriză, din județul Alba

După un start în forță la Oradea, în 22 februarie, evenimentul ”Secretele antreprenorului de succes” își continuă drumul prin țară și se oprește, de data aceasta, la Alba Iulia, în 5 aprilie, organizat de IMM Club în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Județului Alba.

Primul eveniment din seria ”Secretele antreprenorului de succes”, desfășurat la Oradea, a beneficiat de prezența unui antreprenor emblematic pentru bihoreni, Dan Pavel. Este cel care a clădit unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din retail-ul românesc, BENVENUTI. Povestea lui fiind extrem de valoroasă pentru orice antreprenor aflat în căutarea succesului în afaceri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere acest precedent, este firesc să vă întrebați deja cine este antreprenorul a cărui poveste o vom afla la Alba Iulia. Înainte de toate, însă, trebuie spus că județul Alba are un puternic spirit antreprenorial. Acest spirit este vizibil atât prin ponderea mare a afacerilor antreprenoriale de dimensiuni mari și mijlocii prin comparație cu orice alt județ “dezvoltat” din țară, cât și prin numărul mare de antreprenori care se lansează în diverse competiții – precum EY Entrepreneur Of The Year™ – și mai apoi obțin rezultate remarcabile.

Referitor la antreprenorul a cărui poveste o veți afla în evenimentul de la Alba Iulia, vă spunem acum doar atât despre el: este un om al locului, crede că ”educația, sub toate formele ei (teoretică și practică, formală și informală) este vitală pentru atingerea succesului unui antreprenor” și că ”rolul de model pentru ceilalți antreprenori este extrem de important pentru amplificarea curentului antreprenorial românesc și un număr cât mai mare de companii românești puternice contribuie la dezvoltarea generală a societății.”

Mereu și-a dorit să fie diferit față de competiție și să fie cel mai bun, să fie numărul 1 în industria în care activează. În calitate de lider, crede că reziliența în business înseamnă capacitatea de a privi schimbarea drept oportunitate, și nu ca pe un pericol. Nu în ultimul rând, este unul dintre liderii de business din județul Alba și se implică activ și constant în proiecte de educație și antreprenoriat. Pe 5 Aprilie, la Alba Iulia, vom devoala identitatea acestui antreprenor pentru cei care vor fi prezenți în sală.

După ce vom afla ”Povestea unui antreprenor de succes”, în sesiunea ”Informația în Primul Rând” profesioniști și oamenii dedicați cauzei antreprenorilor vor discuta cu cei prezenți despre o serie de teme interesante, dintre care menționăm:

– De ce managerul profesionist este o alternativă pentru succesiunea în afacerile antreprenoriale?
– Care sunt beneficiile și capcanele finanțărilor nerambursabile pentru antreprenori?
-Care este cel mai mare risc neasumat de către antreprenori?
-Cum poate avea un business antreprenorial acces la un sistem informațional și de decision-making performat, așa cum au corporațiile?

La finalul evenimentului, în cadrul secțiunii ”Dezvăluim secrete”, veți putea participa la un workshop cu tema ”De ce managementul riscurilor este ingredientul secret al afacerilor de succes? Cum poate afacerea ta să beneficieze de pe urma acestui secret?”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare