Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| DISTRUGERI la monumentul Custozza din inima cetății Alba Carolina: Un element de piatră a fost „retezat”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

DISTRUGERI la monumentul Custozza din inima cetății Alba Carolina: Un element de piatră a fost „retezat”

Monumentul Custozza, unul dintre cele mai reprezentative obiective din inima cetății Alba Carolina, prezintă urme grave de distrugere, provocate de un autor necunoscut.

Așa cum reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, unul dintre elementele de piatră care împrejmuiesc monumentul a fost complet „retezat” de la locul său.

Aceste distrugeri se întâmplă la mai mulți ani de la restaurarea sa, odată cu lucrările desfășurate la tot nivelul cetății.

Privind monumentul aflat în zona centrală a Pieței Cetății, vă întrebați, probabil, ce legătură există între Alba Iulia și bătălia de la Custozza din 1866, în timpul conflictului militar dintre Italia și Austria pentru posesiunea Veneției? La bătălia din nordul Italiei, câștigată de austrieci, a luat parte și Regimentul 50 Infanterie de la Alba Iulia, format în mare parte din români şi maghiari, dar comandat de ofiţeri austrieci.

Inițiativa ridicării unui monument dedicat celor 133 de soldați și ofițeri căzuţi la Custozza a aparținut ofițerilor Regimentului austriac de la Alba Iulia și s-a concretizat la 40 de ani de la lupta italiană, în 1906.

Monumentul realizat în piatră cioplită, are înălțimea de patru metri, forma unui obelisc și este decorat în vârf cu un glob metalic înaripat.

Pe trei dintre plăcile comemorative, amplasate la baza monumentului, sunt inscripţionate numele ofiţerilor şi soldaţilor care și-au pierdut viața în bătălia din 1866, în limbile germană, maghiară şi română. Numele celor 10 ofițeri căzuți în bătălie, între care și un român, Gheorghe Pop, sunt trecute pe placa din față. Pe plăcile din stânga și dreapta figurează numele soldaților care și-au pierdut viața în 1866. Numele celor căzuți expun și câte ceva din modul în care era structurată la acea vreme armata imperiului austriac. Ofițerii sunt în majoritate de origine germană, soldații, în schimb, sunt în majoritate români.

Pe placa din spatele monumentului se află un text în limba germană, care evocă credința și spiritul de sacrificiu al părinților și care, în traducere, spune: „Fiți devotați și statornici ca părinții voștri!”.

Monumentul este împrejmuit cu două rânduri de lanţuri masive, în care sunt intercalate ghiulele de tun.

Informația pe care o prezintă monumentul este una specifică începutului de secol XX. Transformarea în eroi, ca și simpla menționare a sacrificiului unor soldați de rând, este un demers modern, de reconsiderare a contribuției celor mulți la mersul istoriei.

Monumentul Custozza a fost restaurat recent, odată cu ampla lucrare de punere în valoare a Cetăţii Alba Carolina.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL la Tărtăria: Bărbat înarmat cu un topor, care amenința cu moartea două persoane, calmat de luptătorii SAS și ulterior reținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Tărtăria: Bărbat înarmat cu un topor, care amenința cu moartea două persoane, calmat de luptătorii SAS și ulterior reținut Un bărbat înarmat cu un topor, care amenința cu moartea două persoane și făcea scandal, a fost calmat de luptătorii SAS și ulterior reținut. La data de 19 iunie 2024, în jurul orei 20.00, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea