FOTO: Spectaculos! Piața Cetății din Alba Iulia intră în istoria arhitecturii din România! Vezi cu ce!

O construcție inovatoare, care simbolizează istoria neîntreruptă a românilor de peste 2.500 de ani pe aceste plaiuri, va completa dezvoltarea Cetății Alba Carolina! O carte deschisă, sprijintă pe coloane antice, cu pereți de sticlă și structură metalică va proteja vestigiile bimilenare conservate in-situ, îmbogățind tezaurul arhitectural al municipiului.

Situl roman Principia, Cladirea Comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina și Camera de Tezaur vor putea povesti ele-însele generațiilor actuale și celor viitoare despre originea poporului român. Cetatea Alba Carolina va da astfel o nouă lovitură de imagine în toată lumea, în mediile specializate ale arhitecților sau ale restauratorilor de obiective istorice, dar mai ales în rândul turiștilor, care vor putea astfel să vadă la Alba Iulia construcții avangardiste de genul celor din marile metropole occidentale, la care le dai de obicei Like pe facebook.

ELIT

 

Camera de Tezaur

sit arheologic Comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina Alba IuliaÎn centrul edificiului aflat chiar în faţa Universităţii “1 Decembrie 1918”, se găseşte camera de tezaur (aedes). Specialiştii susţin că în centrul bazei militare sau castrului roman, exista un altar cunoscut sub numele de aedes. Acesta adăpostea stindardele şi tezaurul unităţii. În centrul altarului erau acvila şi imagio care erau încercuite de stindardele fiecărei unităţi. Altarul preceda ca importanţă toate celelalte structuri. Argument este faptul că dacă alte clădiri erau construite din lemn, această structură era construită din piatră. Altarul servea deasemenea ca loc de întâlnire pentru trupe şi ca centru religios.  În această încăpere se păstrau soldele legionarilor romani din cadrul Legiunii a XIII-a Gemina, steagurile şi alte valori. La săpăturile care au scos la iveală camera de tezaur a fost descoperită o monedă din timpul Împăratului Gordian III, care datează această clădire în secolul III d.H. Edificiul care ţinea locul unui seif este construit din blocuri mari de piatră fasonată, ceea ce îl face, chiar şi acum, o construcţie foarte solidă. Acesta este probabil unul din motivele principale pentru care s-a decis păstrarea şi valorificarea sa in situ. Se presupune că ceea ce va fi păstrat la suprafaţă, pe lângă această cameră de tezaur, ar fi şi un Porticus cu baze de coloane şi încă o cameră aflată în partea de sud a încăperii tezaurului. Camera de tezaur reprezintă poate cel mai important edificiu al Principiei Castrului Roman Apulum, altfel spus fostele clădiri în care îşi avea sediul administrativ guvernatorul provinciei, inclusiv biroul acestuia.

Investiţie de peste 16,5 milioane de lei, din fonduri europene

Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii Alba Carolina, respectiv clădirea comandamentului castrului Legio XIII Gemina din anticul Apulum, se va realiza printr-o investiţie de peste 16,5 milioane de lei, lucrările fiind estimate a dura opt luni.

Banii provin din economiile rezultate în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Municipalitatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, respectiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor. Conform obligaţiilor ce-i revin, autoritatea contractantă a semnat luni contractul de lucrări cu Asociaţia Corint SRL, SC Lăncrăjan Franchini SRL, General Game SRL, Grup Corint.

Valoarea estimată de către beneficiar înaintea licitaţiei a fost de 23 de milioane de lei, valoarea contractului după licitaţie fiind de peste 16,5 milioane de lei. Suma este pentru punerea în valoare a trei situri arheologice,  respectiv sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis”, adică zona străzii Mihai Viteazu.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Ocna Mureș construiește două blocuri sociale: Licitația în valoare de peste 7 milioane de lei, lansată în SEAP

Două blocuri sociale, fiecare cu câte 16 apartamente, vor fi construite la Ocna Mureș, pe străzile Gheorghe Barițiu și Ștefan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

29 Comentarii

HH 9 decembrie 2013 at 12:43

VORBIM DE 165 DE MILIARDE ( IN LEI VECHI) !!!
O VILA FRUMOASA= 10 MILIARDE- 16-17 VILE !
LA ACEST COST CRED CA AR TREBUI SA FIM MAI TEMPERATI, ARHITECTURA PROPUSA ESTE ADECVATA, INSA ESTE UNA CAT SE POATE DE SIMPLA SI DE „ECONOMICA”- VORBIM DE NISTE GRINZI METALICE PREFABRICATE SI STICLA, INSA PRETUL ESTE CEL PUTIN EXAGERAT !
INSA SE CUNOASTE CA ALBA IULIA ESTE UN ORAS SCUMP !

Doru 9 decembrie 2013 at 12:50

@HH
N-ai fost atent, stai jos!
Sunt fonduri europene! Stai tu linistit ca din fondurile europene nu fura nimeni cu nesimtire.

HH 9 decembrie 2013 at 13:50

AM FOST PREA ATENT ” PROFESORE”, SE „ARANJEAZA’ SI ASA ZISELE FONDURI EUROPENE NU-TI FACE GRIJI, SUNT „BAIETI DESTEPTI”!

pensionar sarac 10 decembrie 2013 at 12:48

Pentru fondurile europene care nu cresc ca buruienile, PLATIM COTOIZATIE LA ACESTE FONDURI.Deci ne dau parte din cotizatie inapoi.

MATAHALA 9 decembrie 2013 at 15:57

Ba da..se fura. Se fura foarte bine.

aaaaaaaaa 9 decembrie 2013 at 20:31

ui ma unde era ‘specialistul’ pai mergi si zile ca tu o faci mai ieftin… au ajuns toti tamplarii sa isi de-a cu parerea

dariana 9 decembrie 2013 at 13:01

iar grup corint?
culmea! nu mai sunt firme care sa liciteze…..

Cetateanul 9 decembrie 2013 at 13:16

Nista bani pentru muzeu nu? Niciodata nu au fonduri. Nu asa ne pastram noi oare istoria?

cetatean 9 decembrie 2013 at 13:38

Pai daca tot te consideri ”cetatean” ce-ar fi sa inveti si tu acolo meseria aia smechera de consultant, si te duci sa le propui un proiect pentru finantare UE alora de la muzeu … sau tot pe tava vreti servit totul ?!

Statuia Libertatii 9 decembrie 2013 at 14:54

Din cauza unui buget redus de doar 16,5 milioane de lei, dupa cum se poate observa din imaginea prezentata, noile statui ce vor umple spatiul liber, reprezentand de fapt principala atractie turistica a zonei si contribuind la buna dispozitie a vizitatorilor vor fi realizate din silicon. Acestea spre deosebire de vechile statui din bronz vor fi colorate si vor reprezenta obiceiuri ale lumii moderne: tanar scriind un sms, fata cu tableta, familie fericita cu poseta luis viton, group galagios de prieteni.
Spor la pozat cu statuia.

Oana 9 decembrie 2013 at 15:17

ii gluma de 1 aprilie anticipat ???

Oana 9 decembrie 2013 at 15:18

ii gluma de 1 Aprilie anticipat ..???

Ana Moldovan 9 decembrie 2013 at 15:26

Dumnezeule mare cat de urata ii cladirea aia de toti banii!!!! Cu asa arhitectura, bugetul mega exagerat e buba mai mica .

CrocodilulCuPapion 9 decembrie 2013 at 15:41

Cu banii aia poti face 16 km de autostrada,nu șopru’ ala hidos !

Doru 9 decembrie 2013 at 16:01

@Crocodilul.
Asta cu 16 km de autostrada e o gluma proasta.
16mil lei = aprox.4 mil Euro. 1 km de autostrada la ses= 6mil Euro. Asadar nici macar 1 (un) km.

V.G. 9 decembrie 2013 at 15:42

Felicitarie pentrul kitsch-ul groaznic . O atitudine puerila de simbolism, apreciez extraordinar de mult inteleapta alaturare de stiluri :)) mai lipseau niste balustrii maro care sa reprezinte simtul vostru estetic.

C.T. 9 decembrie 2013 at 18:18

Că domnul ziarist nu are educație arhitecturală, înteleg. Că ne expune laudativ grețoșenia prezentată, este evident, o consecință a faptului că nu este educat arhitectural, și, ca atare, ințeleg. In schimb, când un arhitect propune o astfel de clădire, pentru un astfel de subiect, nu mai înteleg.

Imi pare rău că intrăm în „istoria arhitecturii din România”, istoria arhitecturii non-valoare (pentru ca exista și aceasta), cea care vorbește despre nivelul de cultură național.

Domnul ziarist are totuși dreptate, când spune că: „Cetatea Alba Carolina va da astfel o nouă lovitură de imagine în toată lumea, în mediile specializate ale arhitecților sau ale restauratorilor de obiective istorice”. Insă domnul ziarist nici nu își imaginează ce fel de lovitură de imagine…. (R: extrem de negativă)

colonelu' gogu 9 decembrie 2013 at 19:02

unii autori mai putin iesiti in lume considera „istoric” tot ce iese din mana si din gura maretului ctitor hava.
mai deunazi citeam despre vorbele „istorice” a lui hava la 1 decembrie, despre „bijuteria” de cetate + multe alte expresii din dulcele grai de lemn.

Succesuri mai departe pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie.

Boobs 9 decembrie 2013 at 19:12

Banii asta sunt pentru 3 obiective – situri arheologice!!!!
Valoarea estimată de către beneficiar înaintea licitaţiei a fost de 23 de milioane de lei, valoarea contractului după licitaţie fiind de peste 16,5 milioane de lei. Suma este pentru punerea în valoare a trei situri arheologice, respectiv sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis”, adică zona străzii Mihai Viteazu.

Alex 9 decembrie 2013 at 21:57

Structura aia ar trebui sa trimita la o constructie romana, nu la o gara. Mai departe, detaliile tin de cunostintele si talentul arhitectului, dar ideea de baza e complet gresita.

Lig Ya 9 decembrie 2013 at 22:41

omg, ce kitch spectaculos!
Dacă asa ceva se aprobă, ar trebui invitata neaparat Miley Cyrus 😀 sa sutina un concert in Piata Cetatii, impreuna cu ” the wrecking ball”!!
Poate va aparea o alta varianta la videoclip alaturi de aceasta capodopera arhitecturala <3<3<3

dana 10 decembrie 2013 at 7:43

toti prostii isi dau cu parerea… au impresia ca UE dau banii asa, fara niste studii prealabile, fara a fi consultati experti, evaluatori…

isi dau cu parerea tot aia care nu fac nimic si habar nu au

barfitorii…

dana 10 decembrie 2013 at 7:46

apropo, nici turnul eiffel nu a fost primit cu bucurie de contemporanii care foloseau aceleasi cuvinte: kich, gretos etc si uite, acuma toata lumea vrea o poza langa el

A.I.d 10 decembrie 2013 at 12:18

Daca vroiau sa pună in valoare vestigiile romane, ar fi folosit un limbaj arhitectural cât mai simplu și neutru. Ei pun însă în valoare creația lor, nu latura istorică. Si nu asta este intenția… Pe lângă faptul ca e de incredibil de Kitschos, e lipsit de logica rezultatul.
Turnul Eiffel e alta poveste. El a fost un record al vremii – a fost cea mai înalta clădire din lume la vremea respectiva si A FOST DESTINAT SA AIBA O FUNCTIE REPREZENTATIVA LA NIVEL MONDIAL (pentru târgul mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze ) . Chiar daca in privința designului putem încă comenta, in privința reușitei inginerești din vremea respectivă nu avem nimic de spus ( si in vremea respectivă a fost impresionant).
Acum, proiectul acesta din Piața Cetății nu are nimic spectaculos din punct de vedere al arhitecturii contemporane, nimic inovat ! Ideea de a crea niște ordine clasice – coloane noi făcute sa para vechi e total deplasată și, evident, kitschoasa. E trist cum lumea nu e educată in domeniul arhitecturii și savurează astfel de „capodopere”…cel mai trist e ca mai fac si pe deștepții!
Fondurile europene pot fi obținute foarte simplu. Cum Alba Iulia deține cetatea Vauban care este o raritate în Europa, devine implicit o prioritate pentru aceasta. Dacă știi sa prezinți in scris niște idei pozitive, cu cuvinte frumoase, care sa pună in valoare din punct de vedere turistic sau cultural un astfel de obiectiv, daca le mai prezinți și un proiect și daca ai o firma măricică de arhitectură, cu experiența, le-ai câștigat încrederea; câștigi licitații fără prea multă bătaie de cap – fiindcă se lucrează pe termene, contracte, bani si interese proprii. Ei nu sunt arhitecți cei care aproba fonduri!
Mă opresc aici. Pot doar sa spun ca aceasta clădire ar putea deveni faimoasă ca și un obiectiv european al kitsch-ulu.

Resemnat 10 decembrie 2013 at 13:17

Comunitatea arhitectilor cere o zi de doliu. E ziua in care a murit arhitectura.

Lig Ya 10 decembrie 2013 at 14:16

Sincer, apreciez in mare lucrarile care s-au facut in Alba Iulia pentru cetate, in ciuda anumitor detalii care nu imi plac sau a unor kitsch-uri locale (gradina japoneza sau raul acela „minuat”)…
Eu felicit arhitectii care au luat decizii bune, chiar pot fi toleranta cu „scaparile” lor sau cu anumite compromisuri, insa, cu cladirea aceasta chiar „au dat lovitura”. E cumplit de dezamagitor! Sper ca e o gluma proasta!

mury 10 decembrie 2013 at 14:48

Da fonduri pt. LOCURI DE MUNCA care sa aduca linistea si buna starea pt.albaiulieni , oameni de rand,palmasi , de ce nu se gasesc niciodata , poate pt ca acolo se fura mai greu sau primaria nu este programata sa fie in slujba celor care ii voteaza ca prostii !!!

ab 10 decembrie 2013 at 14:48

De ce naiba nu face HAVA o sala povilalenta cu fonduri europene???

sorin 11 decembrie 2013 at 8:49

MIZERABIL PROIECT.
Arhitectura shaorma. „Cudetoate”. Ii mai lipsesc niste spoturi cu led RGB.,.

Comentariile sunt oprite