Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Roșia Montană Marathon 2021: Peste 320 de participanți s-au prezentat la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros

Publicat

în

În weekend-ul 25-27 iunie 2021, Asociația Pachamama România a organizat, sub sloganul „Descoperă Aurul din Inima Ta”, cea de-a opta ediție a Roșia Montană Marathon, concurs ce face parte din Circuitul Carpaților.

Sâmbătă, 26 iunie, s-au prezentat la start peste 320 de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros. De asemenea, peste 120 de mici alergători au putut concura pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană. Ca și la precedentele două ediții, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.

Belvedere-Piatra Corbului și Vf. Rotundu

Câștigătorii probei de Maraton (43,82 km) au fost Luca Bedetti (masculin) și Ghizela Vonica (feminin), aceștia primind marele trofeu Roșia Montană Marathon, sculptat în lemn, ce înfățișează monumentele naturale Piatra Corbului, simbolul concursului, și Detunata Golașă. La Semimaraton (26,58 km), cei care au trecut primii linia de sosire au fost Cristian Han (masculin) și Mirela Resteman (feminin), în timp ce la Cros (11 km) primul loc a revenit lui Guț Florin (masculin), respectiv Maria Herman (feminin). Rezultatele complete ale concursului sunt disponibile aici: https://time-it.go.ro/2021/rosiamontana/

Electrica Furnizare Discount

Cei enumerați mai sus au primit trofee și premii în bani în valoare de 400 RON (maraton), 250 RON (semimaraton) și 100 RON (cros). De asemenea, cei care au triumfat la cele 4 categorii de vârstă din fiecare probă au găsit în punga cu premii câte un produs Made in Roșia Montană, o cremă de la Societatea Română de Dermatologie, prăjitura casei de la Alka, o sticlă cu șampanie de la Zarea, precum și o sticlă de vin de la Vinexpert.

Podiumul de la proba de marathon, open

Toți participanții au primit medalii cu logoul Roșia Montană Marathon, pe spatele lor fiind trecut sloganul „Descoperă Aurul din Inima Ta!” însoțit de declarația de iubire pentru Roșia Montană: „I RM”. De asemenea, s-au oferit premii surpriză (pentru participanții de peste 60 ani, pentru cel mai tânăr concurent, participantul cu cele mai multe maratoane alergate, cuplul cu cele mai multe participări etc.).
Nu în ultimul rând, au fost premiați ambasadorii Roșia Montană Marathon: Mihai Pantiș, singurul alergător care a participat la toate cele opt ediții ale maratonului, Ștefan Sălăgean, Codrea Gheorghe Silip și Victor Spătaru.

Ambasadorii Roșia Montană Marathon și participanții cu premii speciale

Programul evenimentului a cuprins numeroase activități, printre care amintim: Proiecție de film despre istoria Roșiei Montane cu Adi Petri, cântat la tulnic, Atelier de creație cu Ioana Tomescu, un altfel de pasta party, concerte de muzică folk susținute de trupa OCRU (Adrian Mărgineanu și Dorin Pitariu), Cătălin Stepa, Claudiu Benga și Cristian Lupașcu, foc de tabără la Tăul Brazi, vizită la Galeriile Romane, tur ghidat la monumentele naturale din zonă cu Adi Petri și întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale.

Cauza socială a maratonului a fost reprezentată anul acesta de realizarea unui Club de lectură pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană, 7% din taxa de participare constituindu-se în contribuție pentru realizarea acestuia. Mulțumim Societății Române de Dermatologie pentru contribuția sub formă de cărți și alte materiale, precum și tuturor celor care au donat.
Pe lângă latura sportivă, Roșia Montană Marathon reprezintă și o modalitate de susținere a comunității locale, a micilor antreprenori și producători din Roșia.

Vă prezentăm mai jos câteva impresii din partea alergătorilor.

„Roșia Montană și plăcerea de a alerga…
Ce au cele două în comun: „Roșia Montană” și „alergarea”? Vă spun eu… peisajul zonei, încărcătura energetică a locului și liniștea care domină peste pădurile din împrejurimi.
Poate unii își găsesc liniștea în fotoliul psihologului, eu am găsit-o în alergarea montană alături de cei mai dragi prieteni, iar Maratonul de la Roșia Montană îți oferă un adevărat pachet de beneficii pentru corp și suflet. Când am luat startul (fiind primul meu maraton), mă gândeam la distanța pe care o am de parcurs, la dozarea energiei și bineînțeles la momentele critice specifice unei astfel de alergări, experiențe pe care eu le auzisem de la alți alergători. Pe podium am mai urcat în ultimii 2 ani, eu fiind alergătoare doar de doi ani și jumătate după un cancer agresiv. De fapt din cauza acestui diagnostic am început să alerg și acum îl văd ca un moment pozitiv în viața mea pentru că la fiecare alergare am câștigat prieteni și experiență, iar cel mai important câștig a fost să mă bucur de lucrurile simple.
Niciodată nu am mai alergat maraton, dar experiența a fost alta decât ceea ce mi-am imaginat. Razele soarelui de la răsărit, roua ierbii, mirosul florilor de câmp, cântecele păsărilor și oglindirea tăurilor, m-au ajutat să fac din alergare o plăcere și să trec prima linia de sosire. Doar căldura a fost un obstacol pentru o alergare perfectă, dar și aceasta a fost alternată cu răcoarea și umezeala pădurilor.
La finalul cursei am avut suportul celorlați alergători care mă încurajau și în special al prietenilor mei care s-au implicat ca voluntari sau ca alergători.
Cu siguranță la anul voi reveni cu aceeași bucurie și voi lua cu mine și mai mulți prieteni ca să se bucure și ei de o vacanță scurtă plină de mișcare în natură…”
Ghizela Vonica, câștigătoare proba de maraton

Câștigătorii probei de maraton, Luca Bedetti și Ghizela Vonica

„După doi ani departe de competiții, am hotărât să particip la Roșia Montană Marathon. Înainte cu 3 săptămâni de concurs am pășit pentru prima dată la Roșia Montană pentru a proba traseul și am descoperit locuri sălbatice și mirifice.
Cursa a fost foarte intensă de la primul km și până la final, iar căldura a fost partenerul nostru. Totul a fost perfect, de la semnalizarea traselului, punctele de hidratare, excepționali fiind și voluntarii.
Am descoperit o communitate de oameni care mi-au umplut sufletul de bucurie pe toată durata evenimentului. Mulțumesc mult pentru toată distracția oferită, totul a fost perfect! Ne revedem cu siguranță la anul!”

Luca Bedetti, câștigator proba de maraton

„Mă numesc Dumitru Florin Guț, am 17 ani și sunt sportiv de performanță. Cursa de cros de la Roșia Montană a fost una foarte frumoasă cu peisaje greu de uitat. Traseul a fost exceptional, marcat foarte bine și cu niște voluntari bine instruiți. Vremea a ținut cu noi, așa că am putut alerga și admira destul de bine.
Vreau să felicit organizatorii acestui concurs pentru bună desfășurare. Și, nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului Ștefan Sălăgean pentru susținerea și ajutorul acordat pentru a putea ajunge la aceasta cursă minunată.”

Florin Guț, castigator al probei de Cros 11 km

„Bună! Mă numesc Ștefania Sălăgean și am 10 ani. Am mers la concursul Roșia Montană Marathon din nou anul acesta. Am concurat la proba de Cros 11 km. Au fost peisaje uimitoare. Păsările cântau fericite, iar fluturii zburau veseli. Un obstacol greu în cursă a fost o urcare prin iarbă, dar fragii roșii se vedeau și îți dădeau un zvâc. Chiar dacă am mai fost de vreo 2-3 ori la Roșia Montană, încă mai sunt multe de văzut.”

Ștefania Sălăgean, cel mai tânăr participant al probei de Cros

Mulțumim sponsorilor – Albalact, Sano Vita, Alka Traiding, Zarea România, AQUA Carpatica, Societatea Română de Dermatologie, Maspex România, Pan Food Sibiu, Vinexpert, TOPI Import-Export, Derpan Patiserie, Grandis, Sponser, Made in Roșia Montană, și partenerilor – Primăria Roșia Montană, Consiliul Județean Alba, Direcția pentru Sport și Tineret Alba, Poliția Alba, Jandarmeria Alba, CS Locomotiva București, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, Bucharest Running Club, Gravity, Cercetași Roșia Montană, Ziarul Adevărul, Ziarul Unirea, Radio Guerrilla, Radio România Actualități, fără de care acest concurs nu ar fi fost posibil.
De asemenea, mulțumim voluntarilor veniți de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, Colegiul Național ”Avram Iancu” din Câmpeni, Școala Gimnazială ”Simion Balint” din Roșia Montană, precum și din alte părți ale țării.
Mulțumim, Joana pentru încălzirea oferită înainte de curse.
Mulțumim, Daniela Goia și Marcela Greger pentru masajele oferite alergătorilor de-a lungul întregii zile a concursului.
Mulțumim fotografilor – echipei Pixel Prosport, Laurențiu Mihai și echipei sale de la Bucharest Running Club (partenerii noștri), Vasile Pop și Alex Cârstea, care au realizat nenumărate cadre cu alergătorii și cu traseele de la Roșia Montană Marathon.

În final, vă invităm să ne vizitați pagina de facebook Roșia Montană Marathon, pentru mai multe poze și testimoniale de la ediția din acest an.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

UPDATE 21:37:

Incendiul a fost lichidat.

În interiorul anexei erau depozitați aprox 1600 de baloți de fân, dintre care au fost salvați aprox. 600 baloți.

Fără victime sau alte probleme deosebite.

ISU ALBA

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare