Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Ritual în stil satanic la cetatea UNESCO de la Căpâlna. Artefacte tăiate cu flexul și lipite de panoul de informare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO| Ritual în stil satanic la cetatea UNESCO de la Căpâlna. Artefacte tăiate cu flexul și lipite de panoul de informare

Cetatea dacică de la Căpâlna, aflată în patrimoniul UNESCO, a fost vandalizată ca într-un ritual satanic. Persoane necunoscute au prins pe panoul de informare, cu șuruburi, bucăți de artefacte tăiate cu flexul. Panoul, stropit cu vopsea roșie.

Cetatea se află în administrarea Consiliul Județean Alba, instituție care plătește, prin intermediul Muzeului Unirii din Alba Iulia, și un paznic al Cetății. Distrugerea panoului a avut loc, cel mai probabil, în cursul nopții.

„Piesele au fost tăiate cu flexul și nu mai prezintă nicio valoare. Le putem arunca la fier vechi. Sunt piese dacice de mare valoare. Paznicul nostru ne-a spus că miercuri pe la ora 17.30 a văzut patru motocicliști care urcau spre Cetate” , a declarat directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu.

Instituția a sesizat poliția pentru fapta de distrugere, poliția fiind așteptată la fața locului pentru a face cercetări.

În luna mai 2022, Cetatea a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Alba. Mai multe licitații pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a acesteia, organizate în ultimii trei ani de Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanți.

Cetatea a fost ridicată ridicată în timpul domniei lui Burebista și așezată strategic la o altitudine de aproape 610 metri, având o poziţie dominantă pe Valea Sebeșului. Fortificația bloca accesul pe drumul care, pornind de la Polovragi, străbătea munţii prin Pasul Urdele şi cobora în Valea Sebeșului.

Împreună cu fortificaţiile Costeşti, Baniţa şi Tilişca, forma o reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia, însă a fost distrusă de un incendiu de proporţii ce a avut loc în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al II-lea.

Cetatea de la Căpâlna face parte din complexul Cetăților dacice din Munții Orăștiei. Aceasta este cuprinsă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de „Sit arheologic Căpâlna”.

În interioriul cetății se ridicau mai multe construcții: pe cea mai înaltă terasă un turn de veghe din lemn, o construcție cu pereții de lemn și baza din piatră lângă turnul – locuință, o scară cu bază de piatră, un canal și mai multe barăci de lemn.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Psihoza „teroristă”, la Alba Iulia. Un maior din Miliția Alba ucis din „eroare de fapt” la Revoluția din decembrie 1989

Unirea Ziarul

Publicat

în

Psihoza „teroristă”, la Alba Iulia. Un maior din Miliția Alba ucis din „eroare de fapt” la Revoluția din decembrie 1989 Psihoza „teroristă” a cuprins și Alba Iulia în perioada Revoluției din decembrie 1989. Astfel, s-a ajuns la oameni uciși din eroare de către militari sau alte persoane înarmate. Printre victimele nevinovate s-a aflat și maiorul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea