Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| „Nicul lu’ Bălașa” a fost PREMIAT la Sebeș cu suma de 500 de lei: Voluntarul a ajutat la păstrarea străzilor din Alba Iulia și Sebeș curate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Nicul lu’ Bălașa” a fost PREMIAT la Sebeș cu suma de 500 de lei: Voluntarul a ajutat la păstrarea străzilor din Alba Iulia și Sebeș curate

Vineri, 19 august 2022, în cadrul ceremoniei de deschidere a Zilelor Municipiului Sebeș, primarul Dorin Nistor l-a recompensat pe voluntarul Nicolae Sârbu (cunoscut în comunitate ca și Nicul lu’ Bălașa) cu o medalie și l-a premiat cu 500 de lei, pentru acțiunile sale de voluntariat în ceea ce privește curățenia orașului.

„La ceremonia de deschidere oficială a ZILELOR MUNICIPIULUI SEBEȘ – 2022 s-au oferit premii și distincții unor cetățeni, cu care orașul nostru se mândrește.

Unul dintre cetățenii emblematici ai Municipiului Sebeș , este NICU LU’ BĂLAȘA, așa cum îl știm toți, el a excelând în voluntariat și dând dovadă de un înalt spirit civic, în ceea ce privește curățenia orașului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul DORIN NISTOR i-a oferit un premiu de 500 lei și o medalie.

Felicitări celor care l-au desemnat pe NICU printre cetățenii speciali ai Sebesului” a scris un cetățean al Sebeșului pe pagina personală de facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Cum a fost un tezaur monetar dacic „abandonat” în pădure. Autoritățile din Alba l-au lăsat să zacă timp de o lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Cum a fost un tezaur monetar dacic „abandonat” în pădure. Autoritățile din Alba l-au lăsat să zacă timp de o lună

Un tezaur de monede dacice vechi de peste 2000 de ani, descoperit întâmplător într-o pădure din județul Alba, a stat „abandonat” aproape o lună de zile de autoritățile competente.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o valoare patrimonială deosebită. Deși descoperirea a avut loc încă din luna august, abia în 19 septembrie au ajuns arheologii în zona respectivă și au recuperat tezaurul format din 116 de obiecte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale. Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei și a predat 22 de monede.

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură (DJC) și 10 zile pentru a preda obiectele. În continuare, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat.

În 13 septembrie, tânărul care a făcut descoperirea a postat pe Facebook mai multe fotografii cu monedele găsite și, astfel, s-a sesizat și poliția, care a demarat o anchetă.

IPJ Alba a transmis că tânărul ”a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului”. Pe un grup al celor care se ocupă cu detecția, acesta afirmă că nu a fost chemat la fața locului când au săpat arheologii.
Bunuri de patrimoniu din categoria „Tezaur”

„Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm. Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă, am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor. Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș.

„Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul au identificat într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică. Acesta cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, a transmis IPJ Alba, într-un comunicat de presă.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier în LANȚ la Alba Iulia, produs de un șofer BEAT: O mașină a fost proiectată într-un gard și o țeavă de gaz

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier în LANȚ la Alba Iulia, produs de un șofer BEAT: O mașină a fost proiectată într-un gard și o țeavă de gaz

La data de 28 septembrie 2022, în jurul orei 07,00, polițiștii rutieri din Alba Iulia au fost solicitați să intervină pentru soluționarea unui accident rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe B-dul Ferdinand din municipiul Alba Iulia.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna Șinca Nouă, județul Brașov, în timp ce conducea un autoturism, nu a păstrat o distanță corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa, întrând în coliziune cu acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma impactului, cel de-al doilea autoturism a fost proiectat într-un altul, care la rândul lui a intrat în coliziune cu gardul unui imobil și cu branșamentul de gaz al imobilului.

În urma testării conducătorilor auto, cu aparatul etilotest, pentru bărbatul vinovat de producerea accidentului a rezultat valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar pentru ceilalți conducători auto, rezultatul a fost negativ.

Bărbatul a fost condus la spital, pentru recoltarea mostrelor de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal, pentru conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Viața la bloc, pe mod silențios: Pentru ce ar putea primi românii amenzi de pâna la 10.000 de euro!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viața la bloc, pe mod silențios: Pentru ce ar putea primi românii amenzi de pâna la 10.000 de euro!

Aparent fără mari responsabilități, viață la bloc a românilor s-ar putea schimbă radical! Locatarii pot încasa amenzi de până la 10.000 de euro pentru gesturi aparent banale.

Judecătoria Sector 1 București a luat decizia de a amendă un bărbat cu suma de 10.000 de euro, sub formă de daune morale pentru vecinii săi. Situația a porniit de la nemulțumirea vecinilor asupra volumului la care „inculpatul” ascultă muzică în apartamentul sau.

„Este o decizie în premieră şi este extrem de inedită pentru că o instanță de judecată, după un probatoriu care spun că a fost covârşitor, pentru că aşa am şi reuşit să obţinem această soluţie, l-a obligat pe pârât să plătească 10.000 de euro, defalcat. 5.000 de euro pentru soţ, 5.000 de euro pentru soţie.Aici discutăm de daune morale, pentru că în mai mult de 16 rânduri, această persoană a şi fost amendată de către Poliţie, deci s-a constatat de către o autoritate a statului că i-a deranjat, pur şi simplu. Îşi deranja vecinii şi mai mult decât atât, mergea cu rolele prin casă dacă vă vine să credeţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dădea muzica la maximum şi treaba asta se întâmpla din 2019. Este un mare semnal de alarmă pentru cei care fac asta în mod uzual (…) Cred că ştim cu toţii ce înseamnă să auzi muzica bubuind la 2 noaptea şi să fie petreceri nesfârşite. Poţi să ajungi să plăteşti scump pentru petrecerile respective.

Suma nu mi se pare că este mare, am mai auzit chestiunea aceasta, că e foarte mult pentru o simplă deranjare a vecinilor, dar în momentul în care faci chestiunea asta de trei ani de zile şi nu te potoleşti, Poliţia te amendează de 16 ori, singura variantă pentru a fi oprit într-un fel sau altul este să fii „condamnat” la plata unei sume, care pur şi simplu să te usture, pentru că ăsta este termenul potrivit. Cu siguranță, persoana aceasta nu o să mai dea muzica tare şi cu atât mai mult, eu cred că o să fie un exemplu şi pentru ceilalţi care deranjau şi liniştea publică şi liniştea vecinilor, în acele ore când trebuie să menţinem liniştea, fără să dăm muzica la maximum în apartamente”, a spus avocatul Adrian Cuculis, conform playtech.ro

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea