Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Miruna, tânăra de 19 ani din Alba care vrea să devină medic. „Nu este nimic mai frumos decât să vezi oamenii bucuroși și sănătoși”. Cum este viața de student la Medicină în Cluj-Napoca

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

URS Construct

Miruna, tânăra de 19 ani din Alba care vrea să devină medic. „Nu este nimic mai frumos decât să vezi oamenii bucuroși și sănătoși”. Cum este viața de student la Medicină în Cluj-Napoca

Bacalaureatul 2022, sesiunea de vară, s-a încheiat cu succes pentru mii de absolvenți de liceu din țara noastră. Pentru mulți dintre aceștia, însă, un singur obstacol îi mai desparte de o vacanță de vară petrecută în liniște, anume examenul de admitere la facultățile dorite.

Este cazul și sutelor de absolvenți care vor concura pentru cele aproape o mie de locuri oferite de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din țara noastră.

Cu ocazia organizării acestor concursuri, ziarulunirea.ro și-a propus să le ofere tinerilor absolvenți câteva exemple de studenți din diferite universități din țara noastră, care au acceptat să își împărtășească poveștile personale și planurile de viitor.

Miruna, în vârstă de 19 ani, absolventă a Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, ne-a transmis din trăirile sale personale ca și studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

În anul 2021 am fost admisă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, specializarea medicină generală, buget și reprezint cu mândrie și onoare această facultate. Încă din clasa a VIII-a m-am hotărât ce vreau să devin „când o să fiu mare”, ceea ce m-a și determinat să urmez profilul de Științe ale naturii în liceu. M-a ajutat mult în pregătirea mea pentru medicină, alături de profesorii mei meditatori de biologie și chimie, bineînțeles. De ce medicină? Mereu mi-am dorit să ajut oamenii, să îi fac să se simtă bine, să le ameliorez suferințele chiar și doar cu un sfat umil și declar solemn că îmi voi respecta această credință toată viața. E de la sine înțeles că meseria de medic presupune eforturi, sacrificii, perseverență și multe alte atribuții, însă la finalul celor 6 ani, pe lângă diploma care îți oferă un loc de muncă stabil atât în România, cât și în străinătate, devii om în adevăratul sens al cuvântului.

Când știi că cineva, undeva are nevoie de ajutorul tău, iar tu ești capabil și poți să îl ajuți, atunci înseamnă că ești un om cu adevărat realizat în viață. De ce medicina la Cluj? În primul rând, fiindcă sunt aproape de casă, la aproximativ 2 ore de mers cu mașina. În al doilea rând, deoarece, așa cum probabil știm cu toții, Cluj-Napoca este al doilea centru universitar din România și dispune de o multitudine de oportunități pentru tineri, de la facultăți cu zeci de profiluri de interes pentru studenți, până la job-uri part time, evenimente și concerte. Universitatea de Medicină din Cluj dispune de echipamente și tehnologii destul de performante, iar profesorii își dau tot interesul în formarea noastră ca medici de excepție. La începutul anului universitar, proaspăt mutată fiind în Cluj, totul mi se părea atât de străin și de nou. Colegi noi, profesori noi, materii noi, anturaj nou, nimic nu mai semăna cu ceea ce fusese înainte. Chiar și camera de cămin mi se părea atât de întunecoasă și de neprimitoare, încât îmi provoca o intensă stare de angoasă și nu după mult timp m-am mutat în altă cameră mai luminoasă și cu o atmosferă mult mai primitoare din partea colegelor.

Începusem, încet, încet, să mă împrietenesc și cu colegii mei de la facultate și parcă zilele nu mai păreau atât de mohorâte ca la început. În timp, concurența a început să se resimtă tot mai mult și atunci am înțeles cu adevărat că „spiritul de turmă” pe care toți l-am urmat în liceu acum se anulează, fiecare muncind cu propriile forțe și minți pentru atingerea țelului nostru comun în viață.

Fiind doar în anul 1, pot spune că o mare parte din „viața de student” am alocat-o acomodării de la început și găsirii unui stil de învățat eficient. Nu atât de multe petreceri, fiindcă pandemia nu era complet terminată, dar în timpul liber luam centrul Clujului la pas, în căutarea de noi magazine de haine și outlet-uri.

După cum spuneam, mi-a luat destul de mult timp sa îmi dau seama care e stilul cel mai eficient de învățat pentru mine, fiindcă recunosc faptul că la început am fost destul de copleșită și dezorientată în legătură cu volumul de informații pe care îl primeam zilnic la cursuri. Și nu era unul deloc mic. Sunt materii mai importante, la care trebuie să înveți constant, cum ar fi anatomia, fiziologia, biochimia, ca în  sesiune să te axezi pe cele mai simple, cum ar fi istoria medicinei, bioetica sau psihologia. Îmi place mult la această facultate faptul că profesorii, atât cei de la cursuri, cât și cei de la lucrările practice sunt foarte implicați și vizibil interesați de formarea noastră profesională. De asemenea, sunt foarte receptivi la probleme noastre, ale studenților și sunt preocupați de constanta noastră pregătire profesională, susținând săptămânal teste „parțiale”, din capitolul predat la cursul precedent.

Dintre materiile pe care le-am studiat până în momentul de față, cel mai mult am fost atrasă de fiziologie, o disciplină care, pe scurt, te învață cum funcționează organismul uman, procesele care au loc. Dacă în momentul de față aș fi întrebată  ce specializare mi-aș alege după ce termin cei 6 ani de Medicină generală, mi ar fi greu să îi răspund, datorită multitudinii de opțiuni. Oscilez între medicină de urgență/ATI, ceea ce ar presupune să fiu mereu la spital, să fac gărzi și să nu am atât de mult timp de petrecut cu cei dragi și o meserie de cabinet, cum ar fi ginecologia. Mi-ar plăcea, de asemenea, ca în viitorul apropiat să fiu voluntar SMURD sau SAJ (pe ambulanță), deoarece consider că desprinzi multă experiență, îndemânare și o tărie de caracter nemaipomenită.

După ce termin cei 6 ani de Medicină și rezidențiatul, cu siguranță o să rămân aici, spitalele private și clinicile particulare din România, având, din păcate, un mare deficit al forței de muncă. Anual mii de medici aleg să muncească în spitalele de peste graniță, astfel că plecarea lor a făcut ca România să fie pe penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul medici pe cap de locuitor.

Spre final, îmi mărturisesc încă odată puternica mea credință, aceea că nu este nimic mai frumos decât să vezi oamenii bucuroși și sănătoși. Să știi că joci un rol important în restabilirea sănătății lor și în ameliorarea durerii lor. Să știi că ești alături de un om în cele mai dificile momente din viața lui, să știi că viața lui poate „atârnă” de tine, iar tu, ca un medic excepțional, să găsești în tine tăria de a-i oferi încrederea și speranța de care acel om are cel mai mult nevoie.

În acest moment, la fel ca și Miruna Măriuță, sunt mii de tineri din țara noastră care visează în prezent să devină salvatori iar, pentru aceștia, examenul de admitere din acest an reprezintă primul pas înspre formarea lor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea