Ştirea zilei
FOTO. Maternitatea cugireană se modernizează cu fonduri europene! POR 2014-2020 sprijină gestionarea eficientă a energiei în clădirile publice din Regiunea Centru
Joi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de curent și gaz de la Spitalul Orășenesc Cugir, Secția Maternitate și Pediatrie, având ca beneficiar direct această instituție medicală a orașului, iar ca beneficiari indirecți, pacientele și medicii. Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate și Pediatrie – Spital Orășenesc Cugir”, a cărei valoare totală este de aproape 14 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 11,3 milioane lei. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
”Orașul Cugir, ca orice fostă zonă monoindustrială își creează acum un nou drum pe calea dezvoltării durabile. Accesăm fondurile europene, deoarece avem nevoie de aceste resurse financiare și investim banii publici în ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori. În perioada precedentă am reabilitat șapte străzi din Cugir și Vinerea și am modernizat Ambulatoriul Spitalului Orășenesc, absorbind peste 3,5 milioane euro. Pentru această perioadă ne orientăm către îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor prin reabilitarea altor străzi din oraș, investim bani europeni în reabilitarea termică a clădirilor, pentru eficientizarea consumurilor de curent și gaz, precum și pentru reducerea costurilor publice. La secția ”Maternitate” a Spitalului aceste investiții erau necesare, deoarece, până în prezent, din cele cinci corpuri de clădire de pe strada Nicolae Bălcescu, numai unul singur nu a fost supus încă niciunei lucrări de reabilitare și eficientizare energetică, și anume C2. Degradarea fizică și morală a clădirii, reprezintă și motivul pentru care niciuna din nașterile înregistrate în Cugir în ultimii ani nu a avut loc în secția „Maternitate și Pediatrie” din cadrul Spitalului Orășenesc Cugir. Anticipăm că reabilitarea și modernizarea acestei secții va atrage, noi cadre medicale și noi pacienți, atât din oraș, cât și din localitățile învecinate”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Adrian Teban, Primarul Orașului Cugir.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate și Pediatrie – Spital Orășenesc Cugir” are ca obiectiv creșterea eficienței energetice a corpului de clădire C2, de la secția „Maternitate și Pediatrie”, ca parte a ansamblului pavilionar al Spitalului Orășenesc Cugir, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică, modernizare rețele utilități și prin dotarea clădirii cu un sistem automatizat de management energetic de tip „clădire inteligentă”. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare a anvelopă a clădirii, de reabilitare termică a sistemului de încălzire, dar și a lucrărilor ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de căldură. În plus, în acest proiect se vor repara sau înlocui sistemele de climatizare, de condiționare a aerului, se vor moderniza instalațiile de iluminat și se vor derula lucrări de management energetic integrat pentru clădiri. Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii septembrie 2020, fiind necesare fonduri totale în valoare de circa 13,89 milioane lei (peste trei milioane euro), din care 11,3 milioane lei (peste 2,45 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
”Apelul de finanțare a proiectelor de îmbunătățire a eficienței energetice din Regiunea Centru a fost deschis în urmă cu un an și au fost depuse de către autoritățile publice locale, un număr de 87 proiecte spre finanțare, a căror valoare totală este de aproape 660 milioane lei. Spre comparație, alocarea financiară regională este în valoare de 186,6 milioane lei. Practic, există un interes major pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru toate tipurile de clădiri publice deținute și ocupate de instituțiile locale, fie că sunt spitale sau policlinici, școli, clădiri administrative etc. Orașul Cugir s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, pe de o parte datorită investițiilor private, din cadrul Parcului Industrial Cugir și a vechilor facilități de producție, pe baza forței de muncă înalt calificate existente. Pe de altă parte, administrația publică locală depune toate eforturile să îmbunătățească climatul socio-economic, cu multe investiții publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie pentru cele Spitalul Orășenesc Cugir, în condițiile în care va crește sigur confortul pacientelor și al personalului. La nivelul întregii regiuni, pe acest apel de proiecte, mai avem încă 10 cereri de finanțare în faza precontractuală”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
[nggallery id=5597]

Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe Transalpina: O femeie a ajuns la spital după ce un motociclist din Letonia a ieșit în decor și s-a răsturnat
ACCIDENT rutier pe Transalpina: O femeie a ajuns la spital după ce un motociclist din Letonia a ieșit în decor și s-a răsturnat
Un accident rutier a avut loc miercuri, 6 iulie 2022, în jurul orei 13.30, pe DN 67 C, la kilometrul 114 + 900 de metri,
La data de 6 iulie 2022, în jurul orei 13,30, un bărbat de 49 de ani, din Letonia, în timp ce conducea o motocicletă pe DN 67 C, la kilometrul 114 + 900 de metri a pierdut controlul aspra acesteia și s-a răsturnat, în afara carosabilului.
În urma accidentului, o femeie de 49 de ani, pasageră pe motocicletă, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Foto: arhivă
Ştirea zilei
Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru combaterea cerșetoriei: Polițiștii au identificat o minoră de 15 ani, urmărită la nivel național
Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru combaterea cerșetoriei: Polițiștii au identificat o minoră de 15 ani, urmărită la nivel național
Polițiștii din Alba Iulia au acționat, cu efective suplimentare, pentru creșterea gradului de siguranță publică și combaterea cerșetoriei, pe raza municipiului. Au fost constatate două infracțiuni și au fost evacuate 47 de persoane care se stabiliseră, clandestin, în zona șoselei ocolitoare a municipiului Alba Iulia.
La data de 6 iulie 2022, în intervalul orar 07,30 – 09,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective mărite, în sistem integrat, în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia, în scopul identificării persoanelor care se stabiliseră clandestin în acea zonă și erau predispuse la săvârșirea de fapte antisociale, în special cerșetorie.
Cu ocazia acestei acțiuni, în perimetrul în care erau campate mai multe căruțe, au fost identificate 47 de persoane, majoritatea domiciliate în alte județe, care au fost verificate, iar ulterior au fost evacuate din zonă.
Polițiștii au identificat și o minoră, în vârstă de 15 ani, din municipiul Cluj Napoca, care era urmărită la nivel național, după ce, la data de 30 iunie 2022, a plecat de la domiciliul unei rude din Alba Iulia.
Aceasta a fost internată într-un centru de primire a copilului în regim de urgență, din Cluj Napoca.
Cu ocazia acțiunii, polițiștii au depistat și două femei, de 21 și 33 de ani, ambele din județul Cluj, care sunt bănuite de săvârșirea infracţiunii de folosirea unui minor în scop de cerșetorie.
Acestea ar fi apelat, în mod repetat, la mila publică, pe raza municipiului Alba Iulia, folosindu-se de copiii lor minori, cu vârste cuprinse între două luni și 9 ani.
La acțiune au participat 24 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, criminalistic și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale care au fost sprijiniți de 8 jandarmi.
Ştirea zilei
7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 20 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 20 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, joi, 7 iulie 2022, s-au înregistrat patru noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de miercuri, 7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. Crește numărul cazurilor de COVID, în Alba. 26 de noi infectări, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 54081 de persoane confirmate, 52708 persoane vindecate, 1.290 decese.
Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 158 teste, 24 PCR, 134 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 474494 mai exact, 359465 de teste PCR și 115029 de teste rapide.
Localitățile din care provin cazurile:
ALBA IULIA – 10
AIUD – 2
BLAJ – 1
CUGIR – 1
SEBES – 1
UNIREA – 1
VADU MOTILOR – 1
Cazuri de reinfectare:
ALBA IULIA – 2
SEBES – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76861 | 0.65 | 50 |
BISTRA | 4485 | 0.45 | 2 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13780 | 0.44 | 6 |
METEŞ | 2728 | 0.37 | 1 |
VINŢU DE JOS | 5516 | 0.36 | 2 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32838 | 0.27 | 9 |
ŞONA | 4363 | 0.23 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20607 | 0.19 | 4 |
IGHIU | 7100 | 0.14 | 1 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0.14 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7129 | 0.14 | 1 |
ORAŞ CUGIR | 25321 | 0.12 | 3 |
MUNICIPIUL AIUD | 25083 | 0.08 | 2 |
ALBAC | 1934 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1192 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1531 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1410 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1884 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 884 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2257 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1379 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1933 | 0 | 0 |
CENADE | 1046 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1623 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 229 | 0 | 0 |
CETATEA DE BALTĂ | 3062 | 0 | 0 |
CIUGUD | 3300 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1112 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1960 | 0 | 0 |
CUT | 1264 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3124 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GALDA DE JOS | 4406 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2144 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1462 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1150 | 0 | 0 |
HOREA | 1903 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 552 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5299 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1149 | 0 | 0 |
LOPADEA NOUĂ | 2488 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2525 | 0 | 0 |
LUPŞA | 2827 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3223 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1953 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 741 | 0 | 0 |
NOŞLAC | 1814 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 580 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5147 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3727 | 0 | 0 |
ORAŞ ZLATNA | 7764 | 0 | 0 |
PIANU | 3573 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1037 | 0 | 0 |
PONOR | 571 | 0 | 0 |
POŞAGA | 891 | 0 | 0 |
RĂDEŞTI | 1264 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 496 | 0 | 0 |
RIMETEA | 983 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1574 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2687 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1372 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2336 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2582 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3029 | 0 | 0 |
SĂSCIORI | 6464 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1481 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2325 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1653 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2542 | 0 | 0 |
STREMŢ | 2412 | 0 | 0 |
ŞUGAG | 2843 | 0 | 0 |
UNIREA | 4837 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1265 | 0 | 0 |
VALEA LUNGĂ | 3118 | 0 | 0 |
VIDRA | 1501 | 0 | 0 |
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Frescele Cugirene: Istoricul Zoltan Banner despre realizarea frescelor și atmosfera „satului Cugir” a anilor ’60
-
Curier Județeanacum 19 ore
Apel umanitar: Un tânăr de numai 26 de ani, din județul Alba, diagnosticat recent cu leucemie, are nevoie urgentă de sânge
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
România, obligată de Comisia Europeană să includă pensiile militare în reforma sistemului de pensii, ce se va baza pe principiul contributivității
-
Actualitateacum 17 ore
Cotația barilului de țiței a revenit, în Europa, sub pragul de 100 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie
-
Actualitateacum 24 de ore
Ce spun experimentele făcute pe decedații de Covid: Leziunile cerebrale nu sunt produse de virus, ci de răspunsul imunitar
-
Actualitateacum 22 de ore
Se apropie recesiunea pentru economia europeană: Dolarul, aproape la paritate cu euro
-
Politică Administrațieacum 20 de ore
Comunicat de presă| Dorin Nistor: „La Sebeș a fost turnată fundația noului liceu tehnologic. Până la finalul anului estimăm că vor fi realizate lucrările de zidărie, iar în sezonul rece se va lucra la interioare.”
-
Actualitateacum 23 de ore
Petre Daea le cere legumicultorilor să lupte cu seceta: „Planta nu poate trăi fără apă”
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Acțiune preventivă a polițiștilor din Alba: Peste 200 de copii din cadrul unor tabere din județ au primit sfaturi pentru siguranța rutieră
-
Sportacum 6 ore
Atletul David George Cozma (Atletich Aiud) reprezintă România la FOTE
-
Actualitateacum 23 de ore
Rezultate finale ADMITERE Licee Militare 2022: Candidații admiși în Alba Iulia și în țară
-
Actualitateacum 20 de ore
Carduri sociale 2022: Câte persoane au primit sprijinul și care sunt motivele întârzierii distribuirii