FOTO: La probele de blitz de la Campionatele Europene de şah, clasări modeste pentru Mihnea Costachi şi George Ileană

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Campionatele Europene de sah rapid, blitz si rezolvari de probleme pentru juniori de la Novi Sad au programat ieri proba cea mai spectaculoasa, cea de blitz, in care jucatorii au avaut cate 3 minute desah europene 3 gandire pentru intreaga partida, la care s-au adaugat cate 2 secunde dupa fiecare mutare efectuata, rezultand astfel un total de circa 4-5 minute timp de gandire, in func tie de numarul de mutari totale jucate.

Din pacate juniorii albaiulieni prezenti la competitie, Mihnea Costachi si George Ileana, au jucat sub asteptari la aceasta proba foarte dificila, care necesita o putere de concentrare deosebita si o viteza de reactie foarte rapida.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

La categoria juniori sub 18 ani, Mihnea Costachi a acumulat 5 puncte din 9 partide, clasandu-se doar pe locul 13 din 30 de participanţi, un loc mult sub posibilitatile sale, juniorul albaiulian fiind cotat ca si favoritul numarul 4 la start.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

George Ileana a inceput foarte bine turneul la categoria juniori sub 14 ani si era pe locul 4 dupa 6 runde cu 4,5 puncte, la doar o jumatate de punct in spatele liderilor. Pierderea partidei din runda a 7-a, in care avea avantaj pozitional, l-a marcat insa puternic pe juniorul albaiulian, care a pierdut si urmatoarele doua partide, clasandu-se la final abia pe locsah europene 1ul 17 din 34 de participanti.

Cu siguranta Mihnea si George nu isi vor aduce aminte cu multa placere de aceasta zi, insa au destule de invatat din aceasta experienta negativa. Însă totul ramane in urma, cei doi elevi albaiulieni urmand a lua startul in Festivalul International de Sah de la Arad, unul dintre cele mai puternice turnee open organizate in Romania, cu circa 250 de jucatori din 17 tari la start, dintre care nu mai putin de 15 avand titlul de mare maestru international, cea mai inalta clasificare sahista. Turneul va putea fi urmarit in perioada 6-12 august in transmisie live pe site-ul www.aradopen.com , comentariile fiind asigurate in direct de antrenorul albaiulian Marius Ceteras, care il va avea ca partener pe realizatorul TV Radu Roncea din Sebes.

Dan HENEGAR