Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| La muzeul din Sebeș a început workshop-ul „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luni, 9 august 2021, a început la Sebeș prima ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.

Evenimentul, care se va desfășura în perioada 9-18 august 2021, în grădina muzeului municipal, sub forma unui curs practic, are ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei.

Participă elevi de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, precum și studenți, masteranzi și doctoranzi de la: Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

În prima zi a workshop-ului, după deschiderea oficială, participanții au luat contact cu primele noțiuni referitoare la piatră, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.

În cadrul modulului de pregătire teoretică au susținut prelegeri: dr. Călin Anghel – Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Valentin Ștefan – specialist restaurare bunuri imobile, SC Metamorfozys SRL Alba Iulia, drd. Sidonia Petronela Olea – expert restaurare bunuri culturale mobile, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și dr. Radu Totoianu – Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Temele abordate au permis participanților să cunoască tipurile de roci folosite ca materiale de construcție de-a lungul timpului, proprietățile lor, tehnicile de prelucrare și de punere în operă a acestora, tipurile de degradări pe care piatra le suferă, cauzele producerii acestora, precum și tehnicile de restaurare și conservare a materialului litic. Participanților le-au fost prezentate monumentele din piatră, romane și medievale, aflate în patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, care vor fi restaurate și conservate în cadrul acestui workshop.

Le mulțumim și pe această cale participanților, majoritatea tineri implicați frecvent în activități de voluntariat, pentru faptul că au dat curs invitației noastre de a lua parte la acest workshop.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea