Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Județul Alba, cumpărat „bucată cu bucată” de o fundație cu sediul în Ungaria: Trei monumente istorice au fost achiziționate, dar Cadastrul a respins intabularea proprietăţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba, cumpărat „bucată cu bucată” de o fundație cu sediul în Ungaria: Trei monumente istorice au fost achiziționate, dar Cadastrul a respins intabularea proprietăţii

O fundaţie cu sediul în Ungaria a cumpărat un ansamblu format din trei monumente istorice din Alba. Proprietarul terenului acuză ilegalităţi comise în procesul de vânzare-cumpărare.

Obiectul tranzacţiei l-a reprezentat Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţă din satul Băcăinţi, comuna Şibot, Alba. Cumpărătorul este fundaţia Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, iar vânzător – Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi.

Reprezentantul fundaţiei maghiare este preşedintele UDMR Alba, Ladányi Árpád Csaba, de profesie avocat, fost subprefect de Alba şi fost şef al Gărzii Financiare la nivel naţional. Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părţi a fost încheiat în data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei este de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie este inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi. Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea. Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice. Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la notar, dar, în data de 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect intabularea dreptului de proprietate.

Acest lucru înseamnă că vânzarea nu s-a realizat în condiţii legale. Proprietarul terenului pe care se află monumentele, Adrian Căstăian din Sebeş, susţine că el a cumpărat legal terenul în 2019 de la o familie vecină care îl avea în proprietate de trei generaţii şi confirmă faptul că tranzacţia nu avea cum să fie legală. „S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar.

Au mers cu subprefectul UDMR la Primăria Şibot şi au obţinut o poziţie în registrul agricol şi apoi un certificat fiscal cu care au mers la notar. Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins întăbularea dreptului de proprietate”, spune proprietarul terenului. Acesta susţine că Parohiei Reformate Băcăinţi i-a fost atribuit ilegal codul fiscal al Eparhiei Reformate Alba Iulia.

„Noaptea ca hoţii”

„Au venit noaptea ca hoţii crezând că au de a face cu o altfel de familie. Am fost pur şi simplu şocat. Nu contest faptul că, cândva, au fost proprietari, dar trebuiau să ceară dreptul de proprietate la primărie. Nu au făcut-o în termenul legal pentru că ştiau că vor primi teren în altă parte şi ei voiau monumentele. Nu am nicio problemă că sunt maghiari, dar trebuiau să respecte legea”, afirmă Andrei Căstăian. Evenimentul cultural-patriotic organizat de noul proprietar al monumentului istoric Sursa Andrei Căstăian Reprezentanţii fundaţiei maghiare nu au pierdut timpul şi au organizat sâmbătă, 16 octombrie, un eveniment public în apropierea monumentelor.

S-a sărbătorit împlinirea a 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, din 13 octombrie 1479. Câţiva participanţi erau îmbrăcaţi în haine de husar, uniforma militară a militarilor maghiari din perioada secolelor 15 şi 16. Husarii aveau ca misiune apărarea graniţelor Imperiului Austro-Ungar.

Căstăian susţine că participanţii au săpat şi turnat beton pe terenul lui. „Au instalat un fel de plăcuţă comemorativă. Îmi pare rău că i-am lăsat să îşi ţină evenimentul. Voi face şi plângere penală pentru că nu este normal ce s-a întâmplat”, a completat acesta.

Se vrea restaurarea monumentelor

De cealaltă parte, avocatul Ladányi Árpád Csaba susţine că, cel mai probabil, situaţia va fi rezolvată în justiţie. „Vecinul s-a întăbulat pe o parte care este cimitir şi o parte monument istoric, respectiv pivniţa. Turnul bisericii din ce am studiat nu este întăbulat pe el. Această proprietate este a Bisericii Reformate, care, însă, nu a făcut o ridicare topografică a terenului. Am trimis o echipă acolo care lucrează la o situaţie topografică a terenului. Proprietatea vecinului se suprapune parţial peste proprietatea noastră. Noi considerăm că s-a întăbulat ilegal”, spune Ladányi Árpád, care este şi curator al Eparhiei Reformate Alba Iulia.

Avocatul afirmă că fundaţia care a cumpărat este înregistrată în Ungaria, iar demersul ar avea ca scop restaurarea monumentelor de la Băcăinţi. „Biserica Reformată nu are resurse financiare. Monumentele de la Băcăinţi sunt abandonate de peste 30 de ani. Trebuie restaurate şi incluse în circuitul turistic al judeţului. Este mai puţin important cine o face, dacă destinaţia este păstrată”, spune preşedintele UDMR Alba.

Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Matei Drâmbărean, afirmă că în situaţia monumentelor de la Băcăinţi nu există nicio problemă de patrimoniu ci, cel mult, una de suprapunere a unor terenuri. „Dacă există această suprapunere se va rezolva în instanţă.

Cumpărătorul şi-a asumat un proiect de restaurare a turnului, lucru foarte important având în vedere că se poate prăbuşi oricând. Au venit cu documente de proprietate şi pe baza acestora am spus că nu ne exprimăm dreptul de premţiune asupra monumentelor”, a completat Drâmbărean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce este furtuna electrică și când ajunge în România. „Cupola de foc” va trece și îi iau locul vijeliile, ploile abundente cu tunete şi fulgere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce este furtuna electrică și când ajunge în România. „Cupola de foc” va trece și îi iau locul vijeliile, ploile abundente cu tunete şi fulgere Vremea caniculară îi face pe români să se întrebe când vin ploile. Conform specialiştilor vom avea parte de un nou fenomen special – furtuna electrică. Aceasta va ajunge în România […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea