Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Fanfara din Petrești, o poveste frumoasă de peste un secol. Tradițiile din moși strămoși merg mai departe

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzica de calitate și tradiția se împletesc armonios pe plaiurile albaiuliene. Valorile săsești au îmbogățit cultura din județ, astfel că fanfara din Petrești, alcătuită inițial numai din sași, de 140 de ani mențin ritmuri dragi sufletului nostru.

Fanfara Petrești sărbătorește anul acesta 140 de ani de la înființare. Întrebat fiind ce înseamnă fanfara Petrești la 140 de ani, conducătorul acesteia, Jurju Chirion, a subliniat:

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Pentru Fanfara Petrești această aniversare de 140 de ani reprezintă mândrie, sărbătoare și împlinire! Suntem recunoscători pentru că trăim acest moment glorios și ne bucurăm că am contribuit în fiecare clipă, prin fiecare partitură muzicală și pas în ritm de marș, la continuitatea tradiției și culturii săsești, iar aplauzele, zâmbetele și admirația celor care ne îndrăgesc muzica ne motivează să devenim în fiecare zi o mai bună variantă a noastră.”

Fanfara Petrești este compusă din 25 de membrii pasionați de muzică, având ca președinte pe domnul Voicu Cioară. Administratorul, sau mai bine spus „tatăl fanfarei” cum îl numesc membrii grupului, este Jurju Ioan, cel care organizează fiecare participare la evenimente. Toți cei 20 de membri formează un tot unitar, grație dedicării și implicării sale. Când vine vorba de nunți, botezuri, sărbători sau aniversări, viața personală se împletește cu pasiunea pentru muzică.

„Nu poți să spui nu, atunci când muzica te cheamă” a declarat Jurju Chirion.

Toți cei 20 de membri colaborează la existența echilibrului și armoniei prin simplu fapt că aceștia cântă, gândesc și acționează la unison. Fiecare notă creată de către aceștia, contribuie la muzica ce răsună de 140 de ani în aceleași ritmuri ale culturii și tradiției.

Membrii Fanfarei Petrești

Fanfara Petrești este formată din oameni pasionați, devotați muzicii și implicați, gata să încânte urechile ascultătorilor.

Astfel, trompetiștii care oferă linia muzicală sunt: Gabriel Honceru, Lucian Ungurean, Alexandru Cristea, Sorin Petrea, Paul Schiau și Petru Mazilu.

Muzica trompetiștilor se completează armonios cu cea a clarinetiștilor: Răzvan Purda, Sebastian Petrescu, Sergiu Stanciu, Aurel Vulcu, Tudor Pintilie și Darius Duvlea, curgând melodios cu notele celor care când la basfligorn Bogdan Purda, Marian Drăgoi, Mihai Măcinic.

Melodiile sunt amprentate ritualic prin intervenția muzicală a saxafonistului Marius Borca, a tromboniștilor Mircea Ailoaie și Sorinel Petra și a basisului Laurențiu Achimescu.

Întregul ritm este menținut prin percuția bateristului Chirion Jurju și a toboșarului Daniel Măcinic, sunetele cinelelor fiind întreținute de Fakner Hans.

Lutsch Michael, este de asemenea, susținătorul fanfarei, care aduce mereu în lumină spiritul săsesc.

Honceru Gabriel, Ungurean Lucian, Vancu Nicolae, Alex Cristea, Ailoaie Mircea, Petra Sorin, Purda Bogdan, Dragoi Marian, Purda Răzvan Petrescu Sebastian,  Stanciu Sergiu, Vulcu Aurică, Dani Măcinic sunt unii dintre cei mai vechi membri ai fanfarei, a căror suflet vibrează în tonul partiturilor muzicale. Aceștia au crescut în pașii treptați de marș,m fiind un real suport muzical și fizic în organizarea tuturor activităților fanfarei. Ceilați membrii urmează același parcurs al muzicii din pasiune și respect pentru tradiție și cultură.

Evoluția muzicală a instrumentiștilor este coordonată de sax-tenorul Nicolae Vancu, cel care sculptează talentul cântăreților prin tenacitatea sa.

Șeful Fanfarei este Chirion Jurju, cel care de 10 ani coordonează participările la evenimente, până în cele mai mici detalii: de la locație, logistică și mijloace de transport, până la vestimentație, fiecare apariție fiind orchestrate cu success grație relației de prietenie existente între membrii fanfarei și acesta, menținută cu success de-a lungul timpului. Experiența de 40  ani în cadrul fanfarei marchează fiecare ieșire în public.

În cadrul echipei de muzicanți, există de asemenea un domn pe care vârsta nu l-a determinat să renunțe la muzică. Acesta are 76 de ani împliniți. Dar, deși muzica vibrează pentru membrii grupului o viață întreagă, important este și faptul că ia naștere în sufletul tinerei generații. Astfel, cel mai tânăr membru are doar 14 ani.

Dar care este secretul muzicii reușite?

Dincolo de muzică și colegialitate, membrii fanfarei alcătuiesc o mică familie, care merg la activități cu rol de team building: călătoresc împreună și sărbătoresc împreună. Coordonatorii fanfarei sunt conștienți că secretul muzicii reușite constă în pasiune, prietenie și legături strânse în interiorul grupului. Astfel, cu ocazia aniversării de 140 de ani, Chirion Jurju, din dorința de a motiva și de a întări spiritul de echipă, atât de important într-o formație muzicală, a realizat o excursie în Germania, unde membrii fanfarei au avut ocazia de a întâlni cultura săsească la ea acasă, aceștia având posibilitatea de a vizita și de a-și crea amintiri pentru o viață.

”Fanfara Petrești este într-un fel a doua mea casă și familie. De mic copil iubesc muzica și chiar dacă între timp am ajuns să lucrez într-un alt domeniu, notele muzicale au fost mereu parte din viața mea. Fanfara Petrești nu este despre o simplă formație care susține ocazional concerte la diverse evenimente ci este despre pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă muzică și despre puterea de conservare a unei culturi și a unor valori moștenite din moși strămoși, într-o lume aflată în mișcare continuă. Membrii fanfarei sunt ca și copiii mei și îmi doresc în permanență să evoluăm și mâine să devenim mai buni decât suntem astăzi”, a declarat Chirion Jurju, coordonator și administrator al Fanfarei Petrești.

Istoricul fanfarei Petrești

La aniversarea a 140 de ani de la înființare, putem spune că fanfara Petrești are un istoric bogat.

1879 – Michael Thut, rector al prezbiteriului bisericii evanghelice, cumpără 8 instrumente. Astfel, ia naștere fanfara Petrești, compusă numai din sași. Thut e primul dirijor și conducător al fanfarei.

1904 – fanfara, care număra 20 de instrumentiști, e preluată de Johann Binder.

1906 – intră în funcțiune Uzina electrică de la Sebeș și, apoi, turbinele de la Beiwerk. Începe electrificarea Sebeșului și a Petreștiului.

1924 – ia ființă o a doua fanfară, cea a Fabricii de Hârtie din Petrești.

1931 – parohia ortodoxă din Petrești cumpără instrumente și înființează propria fanfară. Membrii erau îmbrăcați în haine populare românești.

1932 – fanfara fabricii și cea a bisericii evanghelice fuzionează.

1945 – majoritatea instrumentiștilor sași ai fanfarei Fabricii de Hârtie sunt deportați în URSS.

1948 – în pericol de a rămâne fără fanfară, conducerea primăriei hotărăște, după naționalizare, unirea fanfarei Fabricii de Hârtie cu cea a bisericii ortodoxe și organizarea uneia singure.

1949 – Subofițerul Danil Opincariu, fost copil de trupă, înființează fanfara de copii.

1951 – fanfara ocupă locul al doilea la Primul Festival al Artiștilor Amatori din România. Se pun bazele unei tradiții care durează până în prezent. De 1 mai, fanfara defilează prin Petrești.

1970 – fanfara câștigă primul Festival al Fanfarelor de Amatori, desfășurat la București, în parcul Cișmigiu.

1976 – fanfara copiilor din Petrești câștigă „Trompeta de bronz”.

1979 – au loc manifestările legate de sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea fanfarei.

1980-1990 – în anii ’80 au început emigrările spre RFG, Republica Federală Germania (RFG); printre primii care au emigrat au fost Egon Altengurger, Matthias Fackner și Matthias Probsdorfer. La începutul anilor ’90 au emigrat aproape toți membrii fanfarei în Germania, acasă rămânând doar câțiva. Astfel, în fanfară au fost cooptați mai mulți români, care învățaseră să cânte la fanfara de copii condusă de Danil Opincariu.

2008-2009 – se înființează Asociația Fanfara Petrești și se reînființează fanfara de copii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Elevi de la „Colegiul Național Lucian Blaga” din Sebeș, vizită la Parlamentul European de la Bruxelles

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi de la „Colegiul Național Lucian Blaga” din Sebeș, vizită la Parlamentul European de la Bruxelles Săptămâna trecută, un grup de 13 elevi de la „Colegiul Național Lucian Blaga” din Sebeș, coordonați de doamnele profesoare Todor Cornelia si Crișan Monica au fost beneficiarii unei mobilități de grup la Charberoi și Bruxelles, Belgia, mobilitate finanțată de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea