Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

FOTO: Expoziţia „Arhiviştii de ieri…”, vernisată la Serviciul Arhivelor Naţionale din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a găzduit astăzi, 7 martie 2013, vernisajul expoziţiei  “Arhiviştii de ieri…”, o expoziţie dedicată foştilor lucrători în Arhivele din Alba. Angajaţii instituţiei au expus pe panouri meritele şi activitatea de muncă a 8 arhivişti de ieri… „:Ioan Pleşa, Aurel Băruţă, Liviu Palihovici, Ioan Ranca, Marcel Ştirban, Nicolae Wardegger, Ioan Mircea şi Octavian Rotar.

La eveniment, dintre cei opt „arhivişti de ieri…”, trei au fost prezenţi. Aurel Băruţă, Liviu Palihovici şi Ioan Pleşa şi-au spus fiecare pe rând, cu emoţie în glas, povestioara lor, episoade, întâmplări şi amintiri din anii lor de muncă, atât plăcute, cât şi neplăcute. Din păcate trei dintre aceştia (Ioan Ranca, Marcel Ştirban, Nicolae Wardegger) nu au putut fi prezenţi  iar doi sunt decedaţi ( Ioan Mircea şi Octavian Rotar).

În expoziţie regăsim meritele şi activitatea celor 8 arhivişti: câte o scurtă biografie şi bibliografie a fiecăruia, diplome, fotografii, medalii, articole publicate în ziar (criticate mai apoi de domnul Pleşa că au fost modificate în perioada comunistă, şi nu au fost publicate aşa cum le trimiteau ei), documente din arhiva instituţiei, un plan de muncă pe care odinioară îl aveau cei „de mai demult” din instituţie, ş.a. Menţionăm că, potrivit organizatorilor, în cadrul expoziţiei au fost prezentaţi „arhiviştii de ieri”, care au muncit în instituţie mai mult de 2 – 3 luni.

„Despre arhiviştii de ieri putem vorbi mult şi bine”, a spus Laura Oltean, inspector asistent în cadrul Serviciului Arhivelor Naţionale din Alba Iulia şi iniţiatoarea expoziţiei , care a ţinut să aducă mulţumiri publice colegilor, foştilor colegi şi doamnei Rustoiu de la Muzeul Unirii din Alba Iulia pentru sprijinul acordat. De asemenea, a vorbit despre „viaţa arhivelor” doamna Dana Zacheru, şef serviciu în cadrul instituţiei, care a prezentat „drumul arhivelor” de la zero, şi până în zilele noastre, pornind de la înfiinţarea structurilor din teritoriu, preluarea documentelor din FAN  de la creatori, apoi relucrarea arhivistică: fondare, ordonare şi inventariere (istorie şi paleografii), controlul fără maşină, şi până la valorificarea arhivelor în simpozioane, articole sau expoziţii.

Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel: „Mă bucur foarte mult că cei care  conduc şi lucrează astăzi la arhive nu şi-au uitat înaintaşii (…) Am vrut să vin neapărat pentru a le mulţumi şi celor care au condus instituţia de-a lungul timpului, celor care  sunt în viaţa şi prezenţi, celor care nu mai sunt în viaţă – Dumnezeu să-i odihnească. Activitatea dânşilor, aşa cum a fost apreciată de dumneavoastră, reprezenta şi modul cum s-a desfăşurat activitatea instituţiei de-a lungul timpului. Felicitări că aţi făcut acest gest, mulţumim celor care au lucrat aici, şi sănătate multă”, a spus  Ion Dumitrel.

ŞTIAŢI CĂ?

Documentele Arhivelor Naţionale din Alba, pe o perioadă de 600 de ani, se întind acum pe o lungime de 8,5 km liniari!

Cei care doresc „să facă cunoştinţă” cu  “Arhiviştii de ieri” vor putea face asta vizitând expoziţia, în perioada 7 – 31 martie 2013, între orele 10.00 – 15.00, la Serviciul Arhivelor Naţionale din Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea