Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO| Exerciţiu interbazinal de simulare intervenţii în caz de inundaţii, organizat la Vințu de Jos, lângă râul Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cursul zilei de astăzi, 17 august 2016, a avut loc un Exerciţiu interbazinal de simulare intervenţii în caz de inundaţii, în localitatea Vinţu de Jos, judeţul Alba, organizat de Administraţia Naţională “Apele Române”. Exerciţul s-a realizat în prezenţa doamnei Secretar de Stat Olimpia Negru din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, precum şi a domnului Nicolae Bărbieru, Director General al Administraţiei Naţionale “Apele Române”.

exercitiu langa raul Mures01La exerciţiu au participat activ formaţiile de intervenţie ale Administraţiilor Bazinale de Apă Mureş, Crişuri şi Argeş – Vedea, precum şi, în schimb de experienţă, reprezentanţii celorlalte opt administraţii bazinale de apă. Totodată, au fost implicate şi alte structuri din cadrul Instituției Prefectului şi ai autorităţilor publice locale, dar şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” Alba.

În urma şedinţei de analiză a rezultatului acestei simulări, doamna Secretar de Stat Olimpia Negru a declarat : “este pentru prima dată când se organizează un exerciţiu de simulare interbazinal pentru verificarea modului de colaborare la intervenţie. Putem spune că exerciţiul de simulare şi-a atins obiectivele, şi anume de testare a capacităţii de reacţie a A.N. “Apele Române”. Am solicitat ca prin acest exerciţiu interbazinal să fie verificat în condiţii cât mai apropiate de realitate, atât fluxul informaţional, cât şi modul în care se realizează supraînălţarea unui dig prin instalarea efectivă a cca 2,6 km de hidrobaraje şi panouri mobile. Practic, vorbim de cea mai mare supraînălţare de dig realizată în condiţii de simulare, astfel încât să fie analizat şi randamentul personalului în condiţii de lucru intensiv. Formaţiile de intervenţie participante sunt şi cele care au realizat astfel de lucrări în situaţii reale, de exemplu la Galaţi, Roman şi Nicolae Bălcescu etc. pe Dunăre şi Siret, astfel încât,  sper eu, experienţa acestora a fost împărtăşită şi celorlalti colegi. În orice caz, doresc să subliniez necesitatea implicării autorităţilor locale prin serviciile de voluntari sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă  alături de formaţiile de intervenţie ale ANAR astfel încât, în situaţii reale, pagubele să fie pe cât posibil diminuate”.

Directorul General al A.N. “Apele Române”, domnul Nicolae Bărbieru a prezentat succint concluziile acestui exerciţiu de simulare, subliniind faptul că “s-a demonstrat că aceste echipamente şi mijloace de intervenţie sunt foarte eficiente prin comparaţie cu metodele clasice de supraînălţare cu saci de nisip. Astfel, un număr de 6 – 8 oameni au instalat cca 100 ml liniari de hidrobaraje şi panouri mobile, în medie într-o jumătate – trei sferturi de oră, în timp ce pentru saci era nevoie de cca 4 – 6 ore. Acesta este un aspect pozitiv, ca şi faptul că personalul este pregătit şi poate să asigure aceste intervenţii aşa cum a mai făcut-o de altfel. Totuşi, ca şi lecţii învăţate, trebuie să spunem că nu este posibil să fie amplasate peste tot asemenea mijloace de protecţie, în primul rând, din cauza lipsei spaţiului. Existenţa unor garduri sau anexe, în apropierea digurilor sau chiar pe dig, îngreunează accesul cu utilaje, şi poate face ca genul acesta de intervenţii să fie mai puţin eficient. Ca şi măsuri, s-a analizat şi s-a încercat realizarea unui hidrobaraj cu un singur fir pentru a putea lucra şi în condiţii de spaţiu restrâns. Este foarte clar că, în acest caz, este nevoie de o stabilizare suplimentară a acestuia prin ancorare şi sprijinire cu saci de nisip. De asemenea, echipele de intervenţie au fost pregătite să realizeze, la faţa locului, interconexiuni ale unor tipuri diverse de echipamente. În orice caz, exerciţiul de simulare a pus în evidenţă faptul că etapa de evaluare şi planificare a intervenţiei este esenţială. Practic, pentru Dunăre şi cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, precum Mureşul, Crișuri, Siretul, Argeşul, Prutul, Someşul etc., propagarea viiturilor este mai lentă şi permite mobilizarea şi deplasarea echipelor de intervenţie din diferite zone ale ţării. Rămâne problema râurilor mici şi a viiturilor rapide, unde practic asemenea intervenţii sunt extrem de dificile sau chiar imposibile din cauza presiunii timpului şi a condiţiilor de spaţiu. Ca şi măsuri viitoare, avem în vedere pregătirea cât mai multor echipe în număr de 9 – 10 oameni, şi personal de schimb, distribuite la nivel naţional şi dotate atât cu utilaje terasiere cât şi cu mijloace de intervenţie specifice. De asemenea, este necesară prestabilirea şi estimarea necesarului de personal şi materiale în cât mai multe locaţii unde este posibil acest lucru. În concluzie, îmbunătăţirea prognozelor prin înfiinţarea unor noi puncte de monitorizare hidrologică, optimizarea aplicaţiilor existente, creşterea numărului de Centre de Intervenţie şi dotarea cu utilaje terasiere şi de transport sunt priorităţi ale A.N. “Apele Române”, acestea putând fi realizate şi/sau achiziţionate din surse proprii, şi sperăm noi, şi în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, precum continuarea proiectului WATMAN, etapa II”.

”Este primul exerciţiu de asemenea amploare din ţară, la eveniment participă Administraţiile Bazinale de Apă Mureş, Crişuri şi Argeş-Vedea prin formaţiile de intervenţie rapidă şi personalul de exploatare lucrări hidrotehnice”, transmite Administraţia Naţională „Apele Române” .

Exercițiul a avut în vedere modul în care formațiile de intervenție rapidă ale Administrațiilor Bazinale de Apă colaborează pentru supraînălțarea unui dig ce protejează localitatea Vurpăr, din comuna Vințu de Jos, județul Alba.

Simularea s-a derulat, practic, începând din data de 13 august 2016, prin verificarea fluxului informațional (transmiterea avertizarilor meteo și hidrologice și a dispozițiilor pentru mobilizare și relocare personal de intervenție) și transportul materialelor și echipamentelor la amplasament, în data de 16 august 2016, din trei centre de intervenție: Mureș, Oradea și Pitești.

Intervenția propriu – zisă a avut loc astăzi, începând cu ora 08:00, și se estimează finalizarea lucrărilor de supraînălțare, în cursul după-amiezii orele 16:00.

Structuri implicate:

  • Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.
  • Administraţia Naţională „Apele Române” Bucureşti – Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă
  • Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Sibiu
  • Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti
  • Administraţiile Bazinale de Apă Mureş, Crişuri şi Argeş- Vedea, prin Centrele de intervenţie rapidă şi personalul de exploatare lucrări hidrotehnice
  • Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba
  • Instituţia Prefectului – Judeţul Alba
  • Consiliul Judeţean Alba
  • Primăria comunei Vinţu de Jos, judeţul Alba
  • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba.

[nggallery id=2525]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea