Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Ciugud vizitați de Serviciile de urgență din Alba: Copiii, fascinați de autospeciale, aparatură și unitatea canină, au pus nenumărate întrebări salvatorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Ciugud vizitați de Serviciile de urgență din Alba: Copiii, fascinați de autospeciale, aparatură și unitatea canină, au pus nenumărate întrebări salvatorilor

Astăzi, elevii din ciclul primar din cadrul Școlii cu clasele I-VIII din Ciugud au avut o vizită specială din partea serviciilor de urgență din Alba Iulia, care păstrează comunitatea în siguranță și sănătoasă.

Scopul vizitei a fost acela ca elevii să fie mai informați și, în același timp, să învețe că rolul serviciilor de urgență este acela de a ne ajuta și de a ne proteja, atunci când este nevoie, despre cum și când să sune la 112, metode de prevenire, precum și importanța folosirii echipamentelor din dotare.

Inițiativa „Ziua Serviciilor de Urgență” este o colaborare între toate serviciile de urgență și Proiectul Comunitar Ready Steady Go, care organizează această activitate pentru preșcolari și elevi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii au fost foarte interesați și curioși de munca serviciilor de urgență, având oportunitatea de a explora diversele echipamente folosite de către specialiști, cum ar fi îmbrăcămintea de protecție, cătușele, stații le de emisie-recepție, body camera, scuturile de apărare, căștile de protecție, unitatea canină a jandarmilor, aparatura folosită pentru verificarea bătăilor inimii și multe altele.

Autospecialele serviciilor de urgență împreună cu echipele desemnate, au fost plasate în locul special amenajat al școlii. Elevii au avut oportunitatea de a vedea îndeaproape majoritatea echipamentelor transportate de personalul serviciilor de urgență, de a interacționa cu echipele desemnate printr-o sesiune de întrebări-răspunsuri, de a privi cum pompierii au îmbrăcat costumele de protecție pe care le folosesc în cazul unor urgențe reale. De asemenea, elevii au avut ocazia de a observa greutatea scuturilor jandarmilor, au testat aparatura serviciului de ambulanță, învățând despre semnele vitale, precum și o prezentare a echipamentului pe care polițiștii îl folosesc, atunci când este nevoie.

Cu toții am fost impresionați de gama de întrebări și de cât de bine au fost gândite. Elevii au întrebat despre multe curiozități pe care le aveau, printre care: de ce se lucrează și noaptea, importanța unității canine, una dintre cele mai memorabile întrebări fiind: „dacă este o muncă atât de periculoasă, de ce ai ales să o faci?”.

Elevii au învățat, printr-un mod nou și practic, despre importanța serviciilor de urgență, pregătirea pentru situații de urgență, cum să fie pregătiți în cazul în care sunt la locul unui incident, metode de prevenire, cum și când să sune la numărul unic de urgență 112, precum și importanța echipamentelor.

Obiectivele acestei inițiative sunt acelea de a crește gradul de conștientizare al muncii vitale al serviciilor de urgență în rândul tinerilor, de îmbunătăți relațiile dintre comunitate și serviciile de urgență, facilitată printr-o manieră distractivă, informativă, interactivă, care captivează atenția copiilor, oferindu-le, în același timp, o experiență de neuitat.

Pe această cale, Proiectul Comunitar Ready Steady Go dorește să acorde mulțumiri speciale pentru a face posibilă această inițiativă: Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba Iulia, Inspectoratului de Jandarmi Alba Iulia, Serviciului de Ambulanță Alba Iulia, precum și Inspectoratului de Poliție Alba Iulia, cărora le urăm un sincer „La mulți ani!” cu ocazia împlinirii a 200 de ani în slujba comunității.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Lansare de carte, jocuri și jucării, în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Lansare de carte, jocuri și jucării, în Cetatea Alba Carolina

Joi, 1 iunie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului, în inima Cetății Alba Carolina, pe strada Muzeului, unde instalăm caravana veseliei, cu cărți, jocuri și jucării, toate pentru copii!

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Nu aveți cum să ne ratați, venim cu Bibliobuzul cel roșu, încărcat de povești și materiale pentru atelierele de desen și de șah pe care vi le-am pregătit. Vă reamintim că, odată ajunși în Bibliobuz, este permis și chiar încurajat schimbul de cărți și jucării. Aduci unele de acasă, alegi altele, oricare, de pe rafturi!

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

La ora 11.00, tot aici, pe strada Muzeului, vă invităm la o lansare de carte pentru copii, „Povestea iepurașului îndrăgostit”, semnată de autoarea Lucia Conțan, cea care ne oferă și o frumoasă expoziție de desene, reprezentând ilustrațiile volumului, pline de culoare și expresivitate.

Pe parcursul programului pregătit pentru această zi de sărbătoare, toată lumea va primi și materiale informative, indicații prețioase despre ce și cum facem noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, despre toate activitățile de animație culturală dedicate celor mici, și la care îi așteptăm cu drag, cât e vara de lungă și dincolo de ea.

Activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, se vor desfășura între orele 10.00 și 14.00. Vă așteptăm la Bibliobuz!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna martie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna martie 2023

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie 2023 în judeţul Alba a fost de 5677 persoane, în scadere cu 118 persoane (-2%) comparativ cu luna anterioara și in crestere cu 507 persoane (+9,8%) comparativ cu luna martie 2022. Femeile reprezentau la această dată 48,4% din numărul total al şomerilor ( 2746 femei).

Structura după nivelul de instruire arată că 70,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,1% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,4% persoane cu studii superioare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din numărul total al șomerilor, 76% sunt şomeri neindemnizati (4312 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1365 persoane, din care 26 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

In mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (356 persoane), urmat de Blaj (340 persoane), Aiud (220 persoane), Câmpeni (181 persoane) si Sebeș (163 persoane), iar in mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (465 persoane), Cetatea de Balta (335 persoane), Sona (198 persoane), Rosia Montana (178 persoane), Craciunelu de Jos (167 persoane), Ighiu (161 persoane), Scărişoara (150 persoane).

Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa, Ocolis (2 persoane), Intregalde (5 persoane), Ohaba (6 persoane), Stremt, Mogos ( 8 persoane), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu se inregistreaza nici un somer.

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna martie 2023 a fost de 2,5% ( 2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,1%), Blaj (2,8%) si Abrud (2%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Teius (0,6%), Alba Iulia (0,8%) și Cugir (1%). În mediul rural cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Albac (20%), Scărişoara (18%), Cetatea de Balta (17,7%), Jidvei (14%), Craciunelu de Jos (12,6%), Vadu Motilor (11,5%), Garda de Sus (11,3%), Rosia Montana (10,5%), Hoparta (10,3%) si Avram Iancu (10,1%).

Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Stremt (0,6), Galda de Jos si Ocolis (0,7%), Santimbru (0,8%), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu s-a inregistrat nici un somer.

Rata şomajului a fost în luna martie 2023 de 3,8% (3,8% în februarie 2023 și 3,4% în martie 2022), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 4% (3,9% in luna anterioara si 3,4% in luna martie 2022), iar în rândul bărbaţilor de 3,6% (3,8% în februarie 2023 și 3,4% în martie 2022). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna martie 2023 pe locul 24 în ierarhia județelor ordonate crescător.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Două unități de învățământ din Alba au obținut titlul „Școală Europeană”: Câte puncte au obținut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două unități de învățământ din Alba au obținut titlul „Școală Europeană”: Câte puncte au obținut

În perioada 8-13 mai 2023, comisia națională de evaluare a candidaturilor pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, ediția 2023, s-a întrunit la Constanța pentru a evalua candidaturile celor 150 de unități de învățământ preuniversitar înscrise la ediția din acest an a competiției „Școală Europeană”.

Două unități de învățământ din județ au obţinut titlul „Şcoală Europeană” în cadrul competiţiei cu acelaşi nume, organizată de aproape 20 de ani de către Ministerul Educației prin Inspectoratele Școlare Județene, la care participă instituții care au fost şi sunt implicate în proiecte cu finanțare europeană din domeniul educației.

Este vorba despre Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș (157 puncte) și Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia (142 puncte).

Elit - Gustul Desăvârșit

Unitățile premiate vor primi certificatele „Școală Europeană” în cadrul unei festivități care va avea loc la București.

105 unităţi de învăţământ preuniversitar din toată țara, care au implementat proiecte finanțate cu fonduri europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, au primit în acest an titlul „Şcoală Europeană“.

Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare