Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Dispozitive de ochire cu infraroșu, venite în pachete din China, indisponibilizate de polițiștii din Alba. Destinatarii reali, posibili deținători de arme letale de vânătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Polițiștii din Alba au indisponibilizat două dispozitive de ochire echipate cu tehnologie cu infraroșu, destinate montajului pe lunetele armelor de vânătoare, care au fost identificate în colete poștale sosite din China. Acest tip de aparatură este interzisă la deținere, folosirea lor fiind incriminată ca și infracțiune de braconaj cinegetic.

 Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de Interior Alba Iulia au desfășurat activități pentru verificarea modului în care este respectată legislația privind regimul armelor si dispozitivelor destinate acestora, cu ocazia introducerii în țară.

Astfel, în ultimele 7 zile au fost identificate două colete poștale, provenite din China, care conțineau dispozitive destinate montajului pe lunetele armelor de vânătoare în vederea executării tragerii asupra vânatului pe timp de noapte sau în condiții de luminozitate scăzută, echipate cu tehnologie cu infraroșu.

Coletele aveau ca și destinatari două femei, însă există suspiciunea că acestea ar fi persoane interpuse, iar destinatarii reali ar fi deținători de arme letale de vânătoare.

Polițiștii au indisponibilizat cele două dispozitive și continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care acestea au fost achiziționate precum și a identității persoanelor care urmau să le folosească.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba aduce în atenția opiniei publice câteva prevederi legale referitoare, aplicabile acestui domeniu.

Potrivit art. 5 alin.2 lit. a si b din Legea nr.295/2004, privind regimul armelor și munițiilor, sunt interzise procurarea, deținerea și alte operațiuni cu sisteme de ochire destinate armelor, care funcționează pe principiul laser și sisteme de ochire pe timp de noapte.

Art. 342 alin.1 din Codul Penal prevede faptul că operațiunile efectuate fără drept, cu dispozitive destinate armelor letale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar în cazul în care fapta are ca obiect dispozitive interzise, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

De asemenea, Legea 407/2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, interzice utilizarea, pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcționează pe principiul laser, a sistemelor de ochire cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumina reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroșu și a dispozitivelor cu termoviziune. Vânătoarea prin folosirea acestor dispozitive este incriminată ca și infracțiune de braconaj cinegetic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea