Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Descoperiri arheologice importante la Palatul Principilor, din Alba Iulia, cu ocazia lucrărilor de restaurare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drag albaiulienilor, care cu fiecare ocazie i-au trecut pragul cu interes și plăcere, Palatul Principilor Transilvaniei, de fapt Corpul principal E, cel mai vechi dintre cele 8 corpuri componente este în plin proces de restaurare. Lucrurile nu merg însă cu viteza cu care au estimat și beneficiarii, și constructorii pentru că un imobil atât de vechi (secolul XV, corpul de care vorbim acum) ascunde multe și, se dovedește, interesante surprize care aduc cu ele și necesitatea schimbării planurilor, regândirea unor soluții tehnice…

Este ceea ce se petrece aici, de la ideea de a conserva și expune sub o podea de sticlă o zonă interesantă care arată modul de construcție a planșeelor boltite în secolul XV, până la cea mai recentă descoperire, din curtea palatului.

Concret, în cursul lunii trecute, în curtea palatului s-a efectuat o cercetare arheologică impusă de necesitatea găsirii locului pentru un spațiu tehnic în care să fie amplasată instalația de climatizare prevăzută în proiectul tehnic și bazine pentru rezerva de apă prevăzută în avizul ISU. Surpriză și nu prea într-o zonă în care stau trei fortificații una peste alta, la circa un metru sub nivelul de călcare actual au fost descoperite „vestigii arheologice de mare importanță pentru cercetarea etapelor istorice din evoluția ansamblului arhitectural princiar de la Alba Iulia”, spune Constantin Inel, consilier pe probleme de patrimoniu istoric al viceprimarului cu atribuții de primar al municipiuluin Alba Iulia, Voicu Paul.

Au fost descoperite urmele unor construcții de zid cu încăperi destul de mici, unele cu paviment de cărămidă care par, la o primă analiză mai tinere cu peste 100 de ani decât partea cea mai veche a palatului, cea în restaurare. Ele par amplasate perpendicular pe acest corp de clădire și cercetările viitoare ne vor arăta care este relația lor cu celelalte construcții, eventual funcțiunea pe care au avut-o.

”E treaba arheologilor să cerceteze, să îmbogățească ceea ce știm despre Palatul Principilor și e treaba noastră, a administrației municipiului și a proiectanților să găsim soluțiile tehnice pentru continuarea lucrărilor la proiectul nostru de restaurare, chiar dacă, uite acum avem o nouă întârziere, care sper să nu fie mare, venită din necesitatea de a modifica proiectul în zona aceasta a instalațiilor de utilități. Rezultatele cercetării arheologice și observațiile de specialitate vor fi utilizate de echipa de proiectare pentru completarea, organizarea și adaptarea proiectului tehnic în legătură directă cu protejarea, conservarea și valorificarea noilor informații și descoperiri arheologice din aria Palatului Principilor”, explică Voicu Paul, viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Vorbind despre stadiul în care a ajuns proiectul de restaurare, el este apreciat la 49 la sută. Concret, au fost finalizate lucrările la acoperiș, lucrul pe care îl pot vedea și trecătorii, dar foarte important „țeserea” zidurilor palatului se apropie și ea de final. Este vorba despre o operațiune delicată de întărire și restructurare cu ajutorul unor baghete de metal torsionate a pereților palatului care sunt realizați din materiale destul de amestecate, așa cum se făcea în acea perioadă și care, în plus, au suferit în sutele de ani care au trecut peste ele deteriorări fie datorate omului (ferestre, uși sau șeminee umplute sau redeschise, sau incendieri), fie datorate forțelor naturii, mai ales ploii și ninsorii.

S-au descoperit bolțile/planșeele și s-a evaluat starea lor și pe o porțiune importantă au fost turnate altele noi cu materiale ultraușoare astfel încât forțele care apasă pe pereții și bolțile seculare să fie cât mai mici. A fost demarat lucrul la refacerea ancadramenteor de piatră ale ușilor și ferestrelor, a fost realizată parțial instalația electrică până în cele mai mici amănunte și o parte din rețeaua de climatizare și cea sanitară. Asta pe scurt pentru noi, profanii. Față de vizita precedentă pe care am, făcut-o la palat, în toamna anului trecut, progresul este evident.

Dar Corpul principal E este doar o parte, a ansamblului Palatului Principilor Transilvaniei, mai puțin de un sfert, și nu este singura zonă cu probleme. „Acum lucrăm la o temă de proiectare pentru înlocuirea învelitorii pe toate celelalte corpuri pentru că avem și acolo deteriorări pe unde se infiltrează apa pluvială și urgența urgențelor este punerea în siguranță a întregului imobil. Căutăm și soluții de finanțare și desigur așteptăm să vedem dacă pe următoarea perioadă de finanțare europeană sunt sume alocate restaurării monumentelor istorice, vom aplica pentru un nou proiect. Oricum vom face, trebuie să continuăm cu restaurarea întregului ansamblu pentru că avem valori arhitecturale, istorice și arheologice foarte importante de protejat și de valorificat turistic în beneficiul albaiulienilor, al creșterii industriei turismului aici”, mai adaugă Voicu Paul.

Stadiul lucrărior a ajuns la 49 la sută. S-a lucrat pe toată perioada stării de urgență și a celei de alertă.
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea