Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Descoperire uimitoare în Apuseni: Labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat, cunoscut ca „Ținutul Peșterilor în Marmură”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Descoperire uimitoare în Apuseni: Labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat, cunoscut ca „Ținutul Peșterilor în Marmură”

Inițiată de Asociația Apuseni Spirit, ca parte a proiectului de dezvoltare turistică, tabăra de speologie desfășurată în perioada 18-27 august,  în Luminesti, comuna Sohodol, a depășit cu mult așteptările, dezvăluind o minune ascunsă în Platoul Poieni – un adevărat labirint de peșteri în calcar cristalizat, de acum cunoscut sub numele de „Ținutul Peșterilor în Marmură”.

Situate între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au fost demult o enigmă, iar echipa condusă de Leahu Mirel și-a asumat provocarea de a le dezvălui. Descoperirea a fost de proporții uluitoare, dezvăluind o arie vastă de peșteri în calcar cristalizat sub Platoului Poieni.

„În cadrul taberei de speologie, participanții au început să dezvăluie frumusețea ascunsă a acestui peisaj subteran, identificând o serie de peșteri cu potențial turistic. Inițiativa Asociației Apuseni Spirit a devenit o forță de mobilizare, când estimările inițiale privind existența între 5 și 10 astfel de formațiuni s-au dovedit a fi mult mai consemnate în realitate. Aderand la demersul lor, domnul cercetător Marius Kenesz de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca a revizuit arhivele din 1980, dezvăluind o înregistrare a nu mai puțin de 102 peșteri verificate. În plus, au fost adăugate la acest catalog încă cel puțin 10 alte peșteri remarcabile.

Printre acestea, Avenul lui Gil a fost una dintre cele mai strălucite descoperiri, un fenomen carstic imposibil de ignorat. Cu o dezvoltare estimată la cel puțin 1 kilometru, acest aven a fost explorat cu pasiune de Clubul de Speologie Geoda, care a contribuit substanțial la înțelegerea sa.

Rezultatul impresionant al taberei de speologie în Luminesti nu face decât să marcheze începutul unei serii de explorări și documentări asupra fenomenelor carstice din zonă. Asociația Apuseni Spirit intenționează să transforme această inițiativă într-o tradiție anuală, chemând cluburi de speologie din toată țara și din străinătate să participe și să aducă contribuții prețioase la descoperiri viitoare.

Suntem profund recunoscători familiei Dragoi pentru ospitalitate și implicare, precum și domnului Corches Sorin pentru sprijinul logistic esențial. De asemenea, exprimăm aprecierea noastră către domnul doctor Ciubotarescu Cristian, profesorul Nelu Sortan, jurnalistul Nicolae Jianu și Sicoe Ioan pentru generozitatea lor în a împărtăși informații valoroase.

În încheiere, vrem să subliniem cu responsabilitate mesajul pentru comunitatea locală: protejați acest tezaur subteran și sursele de apă potabilă, evitând să aruncați deșeuri în avenuri și doline. Pentru informații suplimentare și potențiale colaborări, vă rugăm să ne contactați la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon: 0767043664″, au transmis reprezentanții Asociației Apuseni Spirit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea