Curier Județean
FOTO Copiii din centrele educaționale din județele Alba și Mureș participă la activități de astronomie
Copiii din centrele educaţionale din judeţele Alba şi Mureş participă în această perioadă la o serie de activităţi inedite, urmând a se familiariza cu noţiuni de astronomie care le vor lărgi perspectiva asupra Universului. Cei aproape 280 de copii din cele 11 centre educaţionale iau parte la „modulul de astronomie şi observare a mediului înconjurător” din cadrul „Atelierelor educaţionale”.
„La finalul acestui modul, copiii vor fi familiarizaţi cu elemente de astronomie: Luna, Soarele, harta cerului, constelaţiile şi planetele, îşi vor dezvolta abilităţile de observare a mediului înconjurător, se vor familiariza cu noţiunile de orientare terestră şi vor şti să utilizeze busolele, staţiile de emisie recepţie, binoclurile şi telescopul” a precizat Bianca Mărginean, coordonatorul activităţii „Ateliere Educaţionale” în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
În cadrul modulului, copiii vor primi harta cerului şi vor învăţa să o folosească, vor primi explicaţii legate de traiectoria Soarelui pe cer în funcţie de anotimp, care sunt fazele Lunii, ce sunt formele de pe cer şi cum ajung acestea să formeze o constelaţie. Copiii vor afla care este Steaua Polară, din ce constelaţie fac parte Carul Mare şi Carul Mic şi care sunt constelaţiile major care se pot observa de pe teritoriul României. La finalul discuţiei, fiecare copil va folosi telescopul pentru a găsi Steaua Polară.
„Furnizarea informaţiilor se va face în cadru natural şi folosind instrumente specifice: binoclu outdoor, telescop şi busola militară, pentru a facilita învăţarea dar şi pentru a oferi experienţe inedite copiilor. La finalul activităţii, copiii vor primi câte o foaie de hârtie şi creioane colorate pentru a desena ce le-a plăcut cel mai mult din acest modul şi pentru a scrie cum s-au simţit în timpul activităţii” a mai spus Bianca Mărginean.
„Atelierele educaţionale” sunt înfiinţate în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”, proiect derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru şi Vest, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 400 de elevi din regiunile Centru şi Vest. În cadrul proiectului au fost înfiinţate 16 centre educaţionale respectiv în judeţul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Sebeş, Valea Lungă, Roşia de Secaş, Silivaş, în judeţul Mureş la Luduş, Sângeru de Pădure, Reghin şi în Timiş la Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare şi Făget. În fiecare centru educaţional, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice.
Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” este implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.
[nggallery id=2408]

Curier Județean
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru amenajarea spațiului multifuncțional – Centru de inovare a orașului „CONVENTUM RERUM” – faza achiziție echipament tehnologic. Valoarea totală estimată a investiției este de 195.797 lei, fără TVA.
Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.
Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.
În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.
Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.
Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:
• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet
Curier Județean
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.
Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.
Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș
Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși
Invitați:
-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran
Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!
Curier Județean
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.
La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.
Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.
-
Ştirea zileiacum 18 minute
STUDIU| De unde moştenesc copiii inteligenţa, de la mamă sau de la tată? Cercetătorii au parcurs multiple studii și au decis
-
Actualitateacum 10 ore
Bani de la stat pentru patronii care angajează șomeri: Ministerul Muncii va suplimenta fondurile
-
Ştirea zileiacum 17 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Ştirea zileiacum 19 ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 14 ore
Salariile bugetarilor urmează să fie majorate: Angajații la stat care nu au ajuns la nivelul grilei pe 2022 vor primi o pătrime din suma restantă
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii
-
Actualitateacum 18 ore
COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore