Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Conferinţă la Hotel Parc: Reprezentanţii administraţiilor locale din Alba în dialog cu mediatorii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi, 12 aprilie, începând cu ora 11.00, la Hotel Parc din Alba Iulia s-a deschis conferinţa organizată de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Consiliul de Mediere, pe tema  “MEDIEREA- o modalitate extrajudiciară de soluţionare a litigiilor utilă în relaţia administraţiei publice locale cu cetăţenii”. Mediatori, primari din Alba, consilieri locali, dar şi judeţeni, reprezentanţi ai principalelor instituţii  s-au adunat astăzi aici pentru a discuta despre importanţa medierii şi impactul social al acesteia.

La conferinţa de astăzi, au fost prezenţi de asemenea şi au salutat reglementarea medierii, în legislaţia naţională, în baza Directivei europene 52/2008 , prin ultimele modificări aduse Legii 192/2006 şi introducerea  medierii ca instituţie juridică modernă şi adaptată nevoilor justiţiabililor: senatorul Teodor Atanasiu, preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Dumitrel, city-managerul municipiului Alba Iulia – Nicolaie Moldovan, primarul municipiului Aiud – Horaţiu Josan,  secretarul Consiliului Judeţean Alba  – Mariana Hurbean, Angelica Mocan, mediator, membru în Consiliul de Mediere din România şi vicepreşedintele Tribunalului Alba,  judecătorul Aurelian Mocan.

Senatorul Teodor Atanasiu a subliniat faptul că „în zilele de astăzi lucrurile se întorc înapoi” şi că  după ce s-a rezolvat o adevărată industrie alimentară… toată lumea se întoarce la agricultura ecologică de pe vremuri. „După ce am încercat să creem diverse mode în diverse industrii toată lumea se întoarce la meşteşugurile dinainte, şi sunt tot mai valoroase. După ce noi omenirea, am creat un sistem care să ne găsească dreptatea care a devenit şi foarte costisitor şi mare  consumator de timp, vrem să ne întoarcem înapoi, să ne găsim singuri dreptatea”.

Teodor Atanasiu consideră că această legislaţie, care a fost adoptată în ultimii ani, în România, plecând din 2006 când s-au pus bazele medierii şi până la ultima ordonanţă de urgenţă aprobată în Parlamentul României „ne aduce de fapt acolo unde omenirea era cândva: când nu avea judecătorii, când nu avea procuraturi, când nu avea avocaţi…când oamenii se înţelegeau amiabil asupra interesului lor şi îşi împărţeau acel interes în mod amiabial”.

„Cred că astăzi când pentru noi timpul înseamnă foarte mult, când pentru noi resursele materiale înseamnă foarte mult, a apela cu prioritate la mediere înainte de a merge în faţa unui complet de judecată care să-ţi facă dreptate, sau poate a evita un complet de judecată, rezolvând problema în cadrul medierii, e foarte important.  De asemenea, pentru noi cred că e foarte important astăzi un lucru: niciodată o hotărâre judecătorească nu ajunge să mulţumească ambele părţi, de obicei nu mulţumeşte nicio parte. În schimb în urma medierii, în general, ambele părţi pleacă mulţumite acasă. Se aşterne un consens pe termen lung între cei care sunt în dispută şi cred că cel mai important asta este, consensul de care avem nevoie, faptul de a nu ne mai uita urât unul la celălalt în urma unui proces pe care îl avem şi faptul că am bătut palma cadrul unui proces de mediere, şi am rezolvat problemele, ne asigură această pace socială, această solidaritate, pe termen lung”, a declarat senatorul Teodor Atanasiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel şi-a exprimat dorinţa de a face cunoscută această formă de rezolvare a conflictelor – medierea, tuturor celor care lucrează în administraţia locală sau judeţeană: „Particip pentru a doua oară la o astfel de întâlnire şi vă spun că după prima întâlnire m-am gândit că ar fi foarte util să cunoască ceva despre mediere şi cei care lucrează în administraţia locală. Mă bucur că sunt prezenţi primari, consilieri judeţeni, consilieri locali, oameni care lucrează în administraţia locală sau judeţeană. Este dorinţa noastră de a promova şi a face cunoscută această formă de rezolvare a conflictelor, de aceea cred că, administrativ vorbind, toată lumea trebuie să se implice(…) Promovăm buna înţelegere. De aceea, îi rog pe colegii mei din administraţia locală şi judeţeană să facem nu un efort, e obligaţia noastră, să ducem mai departe şi să facem cunoscut celor pe care îi administrăm ce însemnă noţiunea de mediere, posibilitatea aceasta şi să convingem că este o soluţie foarte bună pentru a-şi rezolva problemele care apar inevitabil în convieţuirea cu semenii”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Tot în deschiderea conferinţei, Nicolaie Moldovan city – managerul municipiului Alba Iulia, a ţinut să precizeze faptul că apreciază că ” un exemplu de proiect care a continuat după ce s-a încheiat finanţarea, a avut, în judeţul Alba o priză extraordinară şi s-a răspuns în număr atât de mare invitaţiei doamnei Angelica Mocan şi colegilor domniei sale din cadrul Asociaţiei Centrul de Mediere Alba”.

De asemenea, acesta declarat că, în ceea ce priveşte municipalitatea din Alba Iulia, „cu drag o să vă putem fi de folos, în măsura în care ne veţi solicita sprijinul şi o să apelăm poate chiar şi noi la serviciile medierii”.

Totodată, Nicolaie Moldovan le-a spus reprezentaţilor Centrului de Mediere că  poate reuşesc să îi împace cu autorităţiile de management pe corecţiile financiare care le-au fost aplicate.” Am ajuns în justiţie cu autorităţile de management şi am câştigat, ceea ce se demonstrează că am avut dreptate în ceea ce am făcut în urmă. Dar dacă aţi fi fost alături de noi înainte de a ajunge  în justiţie, poate reuşeam să ne împăcăm cu ofiţerii de control din autorităţile de management şi să nu ajungem să „prejudiciem” o perioadă importantă de timp, 2- 3 ani de zile, bugetul oraşului nostru sau ale altor comunităţi locale care vor ajunge în aceeaşi situaţie, pentru că este păcat ca acei bani să rămână undeva în altă parte, să se cheltuie în alte judeţe, în loc să se cheltuie pentru folosul comunităţilor  din judeţul nostru”, a declarat Nicolaie Moldovan.

Problematica abordată a fost diversă, referenţii analizând, din perspectiva teoretică şi practică, următoarele teme:

– Instituţia medierii în dreptul românesc, informare: Angelica Mocan, membru în Consiliul de Mediere din România;
– Necesitatea şi utilitatea medierii în administraţia publică locală, infomare: Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”
– Mediere – alternativă utilă la soluţionarea conflictelor pe cale judiciară; informare: judecător Aurelian Mocan, vicepreşedinte al Tribunalului Alba
– Un arc peste timp – de la comisiile de judecată la mediere – metoda A.D.R., informare: Mariana Hurbean, secretar al judeţului Alba.

Dezbaterile în cadrul conferinţei continuă până în jurul orei 19.00, pe problemele, respectiv temele, precizate mai sus.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” s-a desfășurat ieri, 18 aprilie, proiectul „Cadet pentru o zi”. Astfel, elevi de clasele a VII-a și a IX-a din municipiul Alba-Iulia au răspuns pozitiv […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea