Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

FOTO Conferinţă la Hotel Parc: Reprezentanţii administraţiilor locale din Alba în dialog cu mediatorii

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Astăzi, 12 aprilie, începând cu ora 11.00, la Hotel Parc din Alba Iulia s-a deschis conferinţa organizată de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Consiliul de Mediere, pe tema  “MEDIEREA- o modalitate extrajudiciară de soluţionare a litigiilor utilă în relaţia administraţiei publice locale cu cetăţenii”. Mediatori, primari din Alba, consilieri locali, dar şi judeţeni, reprezentanţi ai principalelor instituţii  s-au adunat astăzi aici pentru a discuta despre importanţa medierii şi impactul social al acesteia.

La conferinţa de astăzi, au fost prezenţi de asemenea şi au salutat reglementarea medierii, în legislaţia naţională, în baza Directivei europene 52/2008 , prin ultimele modificări aduse Legii 192/2006 şi introducerea  medierii ca instituţie juridică modernă şi adaptată nevoilor justiţiabililor: senatorul Teodor Atanasiu, preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Dumitrel, city-managerul municipiului Alba Iulia – Nicolaie Moldovan, primarul municipiului Aiud – Horaţiu Josan,  secretarul Consiliului Judeţean Alba  – Mariana Hurbean, Angelica Mocan, mediator, membru în Consiliul de Mediere din România şi vicepreşedintele Tribunalului Alba,  judecătorul Aurelian Mocan.

Senatorul Teodor Atanasiu a subliniat faptul că „în zilele de astăzi lucrurile se întorc înapoi” şi că  după ce s-a rezolvat o adevărată industrie alimentară… toată lumea se întoarce la agricultura ecologică de pe vremuri. „După ce am încercat să creem diverse mode în diverse industrii toată lumea se întoarce la meşteşugurile dinainte, şi sunt tot mai valoroase. După ce noi omenirea, am creat un sistem care să ne găsească dreptatea care a devenit şi foarte costisitor şi mare  consumator de timp, vrem să ne întoarcem înapoi, să ne găsim singuri dreptatea”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Teodor Atanasiu consideră că această legislaţie, care a fost adoptată în ultimii ani, în România, plecând din 2006 când s-au pus bazele medierii şi până la ultima ordonanţă de urgenţă aprobată în Parlamentul României „ne aduce de fapt acolo unde omenirea era cândva: când nu avea judecătorii, când nu avea procuraturi, când nu avea avocaţi…când oamenii se înţelegeau amiabil asupra interesului lor şi îşi împărţeau acel interes în mod amiabial”.

„Cred că astăzi când pentru noi timpul înseamnă foarte mult, când pentru noi resursele materiale înseamnă foarte mult, a apela cu prioritate la mediere înainte de a merge în faţa unui complet de judecată care să-ţi facă dreptate, sau poate a evita un complet de judecată, rezolvând problema în cadrul medierii, e foarte important.  De asemenea, pentru noi cred că e foarte important astăzi un lucru: niciodată o hotărâre judecătorească nu ajunge să mulţumească ambele părţi, de obicei nu mulţumeşte nicio parte. În schimb în urma medierii, în general, ambele părţi pleacă mulţumite acasă. Se aşterne un consens pe termen lung între cei care sunt în dispută şi cred că cel mai important asta este, consensul de care avem nevoie, faptul de a nu ne mai uita urât unul la celălalt în urma unui proces pe care îl avem şi faptul că am bătut palma cadrul unui proces de mediere, şi am rezolvat problemele, ne asigură această pace socială, această solidaritate, pe termen lung”, a declarat senatorul Teodor Atanasiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel şi-a exprimat dorinţa de a face cunoscută această formă de rezolvare a conflictelor – medierea, tuturor celor care lucrează în administraţia locală sau judeţeană: „Particip pentru a doua oară la o astfel de întâlnire şi vă spun că după prima întâlnire m-am gândit că ar fi foarte util să cunoască ceva despre mediere şi cei care lucrează în administraţia locală. Mă bucur că sunt prezenţi primari, consilieri judeţeni, consilieri locali, oameni care lucrează în administraţia locală sau judeţeană. Este dorinţa noastră de a promova şi a face cunoscută această formă de rezolvare a conflictelor, de aceea cred că, administrativ vorbind, toată lumea trebuie să se implice(…) Promovăm buna înţelegere. De aceea, îi rog pe colegii mei din administraţia locală şi judeţeană să facem nu un efort, e obligaţia noastră, să ducem mai departe şi să facem cunoscut celor pe care îi administrăm ce însemnă noţiunea de mediere, posibilitatea aceasta şi să convingem că este o soluţie foarte bună pentru a-şi rezolva problemele care apar inevitabil în convieţuirea cu semenii”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Tot în deschiderea conferinţei, Nicolaie Moldovan city – managerul municipiului Alba Iulia, a ţinut să precizeze faptul că apreciază că ” un exemplu de proiect care a continuat după ce s-a încheiat finanţarea, a avut, în judeţul Alba o priză extraordinară şi s-a răspuns în număr atât de mare invitaţiei doamnei Angelica Mocan şi colegilor domniei sale din cadrul Asociaţiei Centrul de Mediere Alba”.

De asemenea, acesta declarat că, în ceea ce priveşte municipalitatea din Alba Iulia, „cu drag o să vă putem fi de folos, în măsura în care ne veţi solicita sprijinul şi o să apelăm poate chiar şi noi la serviciile medierii”.

Totodată, Nicolaie Moldovan le-a spus reprezentaţilor Centrului de Mediere că  poate reuşesc să îi împace cu autorităţiile de management pe corecţiile financiare care le-au fost aplicate.” Am ajuns în justiţie cu autorităţile de management şi am câştigat, ceea ce se demonstrează că am avut dreptate în ceea ce am făcut în urmă. Dar dacă aţi fi fost alături de noi înainte de a ajunge  în justiţie, poate reuşeam să ne împăcăm cu ofiţerii de control din autorităţile de management şi să nu ajungem să „prejudiciem” o perioadă importantă de timp, 2- 3 ani de zile, bugetul oraşului nostru sau ale altor comunităţi locale care vor ajunge în aceeaşi situaţie, pentru că este păcat ca acei bani să rămână undeva în altă parte, să se cheltuie în alte judeţe, în loc să se cheltuie pentru folosul comunităţilor  din judeţul nostru”, a declarat Nicolaie Moldovan.

Problematica abordată a fost diversă, referenţii analizând, din perspectiva teoretică şi practică, următoarele teme:

– Instituţia medierii în dreptul românesc, informare: Angelica Mocan, membru în Consiliul de Mediere din România;
– Necesitatea şi utilitatea medierii în administraţia publică locală, infomare: Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”
– Mediere – alternativă utilă la soluţionarea conflictelor pe cale judiciară; informare: judecător Aurelian Mocan, vicepreşedinte al Tribunalului Alba
– Un arc peste timp – de la comisiile de judecată la mediere – metoda A.D.R., informare: Mariana Hurbean, secretar al judeţului Alba.

Dezbaterile în cadrul conferinţei continuă până în jurul orei 19.00, pe problemele, respectiv temele, precizate mai sus.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.

Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.

Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș

Elit - Gustul Desăvârșit

Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși

Invitați:

-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran

Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.

La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.

Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Tabără de “nomazi”, depistată de polițiștii locali din Alba Iulia pe Șoseaua de Centură: O parte dintre aceștia se ocupau cu cerșitul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Tabără de “nomazi”, depistată de polițiștii locali din Alba Iulia pe Șoseaua de Centură: O parte dintre aceștia se ocupau cu cerșitul

În cursul zilei de marți, echipaje ale Poliției Locale din Alba Iulia au identificat 30 de persoane, adulți și copii, care “campaseră”, cu mașini și căruțe, în zona Șoselei de Centură din Alba Iulia.

„Oamenii, majoritatea din județele Cluj și Mureș, au fost legitimați și li s-a pus în vedere să părăsească zona. De asemenea, li s-a adus la cunoștință faptul că, în cazul în care revin, sunt pasibili de amenzi și că le vor fi confiscate mașinile și căruțele.

Polițistii locali au mai stabilit că, pe durata șederii, o parte dintre aceste persoane au cerșit, în mai multe zone din municipiul Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Miercuri dimineața, polițiștii locali au verificat zona și au constatat că grupul de nomazi plecase”, a trensmis viceprimarul Emil Antoniu Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare