Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Bibliotecă școlară în limba germană inaugurată la Petrești. Aproximativ 20.000 de exemplare din diverse domenii pot fi împrumutate de aici

Publicat

în

Vineri, 31 mai 2019, a fost inaugurată la Liceul German Sebeș, locația Petrești, o bibliotecă școlară în limba germană. Ideea înființării acestei biblioteci s-a conturat în urmă cu doi ani , când elevi și profesori ai Liceului ”Dr.-Wilhem-Polthier” Wittstock și ai Liceului German Sebeș s-au gândit cum ar putea pune mai bine în practică parteneriatul dintre cele două unități școlare.

Responsabilul pentru parteneriate al landului Brandenburg și Ministerul pentru Justiție, Europa și Protecția consumatorului din Landul german Brandenburg au adunat de la școli și persoane private peste 18.000 de cărți. Alte 2.000 sunt așteptate peste puțin timp, în iulie. Elevii și profesorii liceului din Sebeș, precum și cei din întregul județ Alba sau din Transilvania, pot împrumuta gratis cărți de aici. Biblioteca conține nu numai cărți de specialitate din diverse domenii și pentru diferiți ani de studiu, ci și literatură universală.

Cu ocazia inaugurării bibliotecii elevii școlii au avut ocazia să întâlnească multe personalități. Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, directorul general al ADR Centru Simion Crețu, domnul profesor Martin Bottesch, președintele FDGR din Transilvania, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba și primarul municipiului Sebeș Dorin Gheorghe Nistor  ne-au onorat cu prezența. În lipsa unei aule ne-am adunat cu toții în Biserica Evanghelică din Petrești. Elevii au prezentat un mic program în limba germană, respectiv în dialectul săsesc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Președintele Consiliului Județean a amintit îndelungatul parteneriat dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru. Primarul municipiului Sebeș nu a omis să amintească de recenta vizită în orașul Wittstock. Domnul profesor Martin Bottesch a donat bibliotecii alte trei cărți despre istoria minorității germane din Transilvania. Responsabilul pentru parteneriate al landului Brandenburg, domnul Klaus-Peter Krüger, a subliniat faptul că inaugurarea bibliotecii reprezintă încă o piatră de temelie a colaborării celor două regiuni: „Noi avem un viitor comun, de care nu trebuie să ne temem, dacă dăm societății tineri educați și motivați. Acesta este scopul acestei biblioteci.”

În încheierea festivităților s-a tăiat panglica, iar biblioteca își așteaptă vizitatorii.

Vorbind despre realiția bilaterală de partenerit cu Brandenburg, domnul Simion Crețu a precizat: În septembrie anul trecut am aniversat, la Alba Iulia, 10 ani de la oficializarea parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru și doresc să mulțumesc în mod deosebit doamnei Dr. Birgit Schliewenz și domnului Krüger pentru buna cooperare, cu atât mai mult cu cât activitățile noastre comune au debutat în anul 2002. Parteneriatul nostru în domeniul social a primit o nouă dimensiune începând cu anul 2016, când elevi români și germani au realizat prezentări multimedia bilaterale ale celor două regiuni. Din octombrie același an a început susținerea unor piese de teatrul experimental româno-german, pentru tineri și oameni mari, în Regiunea Centru și Brandenburg. De-a lungul celor 10 ani de colaborare şi parteneriat oficial cu Landul Brandenburg am realizat un important transfer de bune practici şi expertiză, iar din anul 2017, odată cu reînoirea parteneriatului nostru, alături de doamna Secretar de stat Anne Quart, am decis să lucrăm împreună și pentru dezvoltarea parteneriatelor între școli, în acțiuni de ajutorare, cum ar fi această strângere de material didactic din Brandenburg pentru școlile cu predare în limba germană din România, dar și în plan cultural și să dăm continuitate sprijinirii activităților de formare profesională, cu accent pe aplicațiile în cadrul programului ERASMUS PLUS”.

Informații de background

Parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat în anul 2002, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a susținut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru și a impulsionat constant activitățile şi proiectele comune derulate în regiunea noastră. Pe lângă experiența administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma parteneriatului bilateral, și de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii și utilizării pe scară largă a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane îl reprezintă posibilitatea de cooperare în domeniul dezvoltării urbane. Acest parteneriat s-a născut dintr-un proiect administrativ finanțat de Uniunea Europeană în perioada de pre-aderarea a României, iar acum, în anul și în perioada când țara noastră deține președinția Consiliului Uninii Europene, cooperarea bilaterală regională cuprinde proiecte multilaterale, nu numai din prisma politică, ci și de schimburi de experți, de definire a unor politici comune în domeniul dezvoltării regionale, dar și vizite reciproce ale tinerilor. Putem vorbi acum de un parteneriat stabil între două regiuni europene, care-și caută nu doar un egal în Europa, ci și multe alte legături și chiar prietenii.

[nggallery id=7182]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare