Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Bătălia de pe ”Câmpul Pâinii”, celebrată la Șibot. Depuneri de coronae, slujbă de pomenire și cântece patriotice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bătălia de pe ”Câmpul Pâinii”,un episod al luptei dintre armatele creștine și cele otomane , a fost comemorată, vineri la amiază, cu ocazia împlinirii a 538 de ani de la momentul din 13 octombrie 1479.

Evenimentul s-a petrecut  în parcul din Șibot și la statuia eroului Pavel Chinezu din gara Șibot, în prezența a unui număr destul  de mare de participanți în comparație cu ultimii doi ani, fiind prezente aprox. 200 persoane. Manifestarea a fost oganizată cu sprijimnul Primăriei Șibot, Asociația ,,Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Orăștie, ACMRR ,,Nicolae Macici” Orăștie, primăriile Geagiu , Romos și Cugir, Ordinal Cavalerilor de Hunedoara, Școala Gimnazială Șibot, Parohia Ortodoxă Șibot, Biserica evanghelică Orăștie . Cu acest prilej a avut un Tedium, alocuțiuni ale ale autorităților locale, evocare istorică, depuneri de coronae la statuia marelui erou din gara Șibot.

Alocuțiunile au fost deschise de dr. Mihai Căstăian, cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, director la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, care și-a exprimat mulțumirea față de modul în care autoritățile au sprijinit de această dată organizarea unui eveniment de o asemenea însemnătate. Din prezentarea acestuia am aflat că ,,Bătălia din toamna anului 1479 a avut loc între armata turcă, condusă de Ali Kodşa, Skender, Isa şi Bali, cu un efectiv al forţelor otomane în jur de 20.000 soldaţi şi un corp de infanterie din Ţara Românească, numărând aproape 2.000 de infanterişti, şi armata transilvăneană, condusă de Ştefan Báthory, armata bănăţeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sârbilor a luiVuk Brankovici, şi o armată din Ţara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân, totalul trupelor creştine fiind apreciat între 12.000 şi 15.000 oameni. Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei “păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii.

Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă”.  Au mai vorbit despre însemnătatea acestei zile: Marcel Filomon – viceprimar Șibot, Aurel Voicu  – președintele Asociației Pro Cugir. La eveniment au luat parte: primarul Comunei Șibot, Ilie Tomuș, Dorin David – președintele Societății Culturale ,,Vinereana, col. dr. ing. Constantin Avădanei – vicepresedinte Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia și vicepreședinte Filiala Alba ,,Cultul Eroilor”, Dorin David – Societatea Cultural Vinereana, Nicolae Faur – Asociația pentru Ecologie șiTurism Năsipișe Cugir.

   (C.P.)      

[nggallery id=4699]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

30-31 martie: Jandarmii din Alba, activități la Carolina Mall din Alba Iulia. Prezentarea tehnicii din dotare și autospecialelor de intervenție

Bogdan Ilea

Publicat

în

30-31 martie: Jandarmii din Alba, activități la Carolina Mall din Alba Iulia. Prezentarea tehnicii din dotare și autospecialelor de intervenție Jandarmeria Română împlinește în acest an 174 de ani de la înființare, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba a pregătit activități pentru publicul interesat. Cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea