FOTO: Bambi de Alba, în primele sale zile de viață. Cum supreviețuiesc iezii de căprioară în primele lor săptămâni
Mai multe imagini cu vecinii noștri necuvântători din județul Alba au fost surprinse în ultimele zile de Felix-Bogdan Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți vânători profesioniști din județul Alba. În cele mai recente dintre fotografii, realizate ieri, se poate vedea un exemplar de ied de căprioară, în primele sale săptămâni de viață. Ceea ce nu se observă este faptul că puiul, fără apărare, este expus, pe lângă pericolele specifice sălbăticiei, curiozității oamenilor care pot da întâmplător peste ei.
În acest sens, Felix-Bogdan Dragomir face un apel către cei care în timpul plimbărilor prin natură găsesc în iarbă iezi de căprioară, multe dintre locurile unde sălăjluiesc fragilele patrupede situându-se în apropierea așezărilor omenești, să nu îi atingă și să îi lase acolo unde sunt. Norocoșii pot în schimb să facă fotografii și să profite de o astfel de priveliște. Felix mai explică faptul că, deși ar putea părea bolnavi sau abandonați, este modul natural în care puii de căprioară se feresc de pericole, stând nemișcați și camuflați în vegetație și așteptându-și mama, care vine de câteva ori pe zi și îi alăptează.
“Au inceput sa fete căprioarele. Îi rog pe cei care găsesc în iarbă iezi de caprioară să ii lase acolo unde sunt. Dacă vor sa le faca poze este ok… dar atât. Să nu îi atingă cu mâna și să nu îi ducă acasă, cu toate că tentația e mare. Ei nu sunt nici bolnavi si nu sunt nici părăsiți de mama lor asa cum cred unii. Faptul că nu se mișcă și nu fug, nu înseamnă că sunt sortiți pieirii, pur și simplu așa se apară ei în primele săptamâni de viață, când nu emană niciun miros și stau pitiți în vegetație, homocromia ajutându-i să se camufleze. Ei stau ascunși în iarbă, iar căprioara vine de câteva ori pe zi și-i alăptează, de aceea nu e langă ei”, explică Felix-Bogdan Dragomir.
Dragostea sa pentru natură și pasiunea pentru fotografie s-au îmbinat perfect în ultimii ani, ocazie cu care Felix a reușit să surprindă în imagini unele dintre cele mai frumoase specii de animale sălbatice care trăiesc în zona județului Alba și nu numai.
Fotografiile de mai jos au fost realizate de Felix pe câteva dintre fondurile de vânătoare din Alba aflate în grija sa.
Fiind angajat la Asociația Județeană Vânătorul și Pescarul Sportiv (AJVPS) Alba, Felix a reușit să colinde toată suprafața sălbatică a județului Alba, asigurând mâncarea necesară animalelor sălbatice pe timp de iarnă sau luptând împotriva braconajului. Este autorul mai multor articole de specialitate foarte bine documentate în revista “Vânătorul și Pescarul Sportiv”, iar fotografiile sale surprind animalele în sălbăticie, în mediul lor natural, ceea ce oferă o valoare informațională și artistică ce potențează frumusețea imaginilor.
Toate drepturile de proprietate intelectuală pentru fotografiile din acest material aparțin lui Felix-Bogdan Dragomir.
[nggallery id=1644]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun