Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ateliere de dezvoltare personală pe Dealul Mamut, pentru copii din centre educaționale din Alba

Bogdan Presecan

Publicat

în

Copiii de la Centrele Educaţionale „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Aiud, judeţul Alba şi „Sfântul Dumitru” din Sângeru de Pădure, judeţul Mureş, au participat la atelierele de dezvoltare personală de pe Dealul Mamut din Alba Iulia, învăţând pe această cale cum să îşi dezvolte curajul.

Potrivit unui comunicat remis presei de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, “cei 25 de beneficiari ai fiecărui centru educaţional au luat parte la modulul de dezvoltare a curajului parcurgând două trasee, traseul mov şi traseul tiroliană. Potrivit coordonatorului activităţii „Ateliere Educaţionale” din cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Bianca Mărginean, primul traseu este recomandat pentru copiii care utilizează echipamentul pentru prima oară.

„Elementele de pe traseul mov conţin corzi, plase de corzi, balansoare de frânghii, tiroliană şi poduri de buştean concepute în aşa fel încât să corespundă cu înălţimea şi condiţia fizică a copiilor. Aceştia sunt în permanenţă supravegheaţi şi ghidaţi de către personal calificat şi specializat”, a explicat Bianca Mărginean.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul traseului, copiii au primit fiecare câte o coală de hârtie pentru a scrie ce anume le-a plăcut cel mai mult, aceştia arătându-se extrem de încântaţi de experienţa trăită.

Copiii din cadrul Centrului Educaţional „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Aiud au participat pentru prima dată la atelierele educaţionale de pe Dealul Mamut, exprimându-şi dorinţa de a se întoarce cât de curând la Alba Iulia.Participarea la atelierele educaţionale amenajate pe Dealul Mamut a fost o evadare palpitantă din cotidian pentru beneficiarii noştri. La început au părut neîncrezători, dar dornici de neprevăzut. Parcurgând traseul, copiii au prins curaj şi încredere în forţele proprii astfel încât, la finalizarea traseului erau deja dornici să-l reia. Ei au fost foarte încântaţi de echipament, de locaţie şi de felul cum sunt amenajate atelierele, cu poduri suspendate, plase de păianjen, panouri de căţărat şi nu în ultimul rând de tiroliene, unde, adrenalina a ajuns la cote maxime” a precizat părintele Teofil Sas, coordonatorul centrului educaţional din Aiud.

Şi copiii din Centrul Educaţional „Sfântul Dumitru” din Sângeru de Pădure, judeţul Mureş au luat parte de curând la atelierele educaţionale unde provocările de pe traseu i-au făcut să uite pentru câteva ore de toate grijile.

 „Pentru copiii din centrul educaţional a fost prima experienţă de acest fel, aceştia fiind foarte încântaţi că au reuşit să parcurgă elementele dedicate lor, expresia de pe chipul lor fiind mai mult decât sugestivă. Pentru câteva ore au uitat de toate grijile şi au încercat să facă faţă provocărilor de pe traseu. Tiroliana a fost preferată de marea majoritate dintre ei şi puntea Tarzan. Adrenalină, senzaţie, bună dispoziţie şi experienţă de neuitat au fost cuvintele care au descris întreaga zi petrecută de copiii noştri în parcul din Alba Iulia. Şi să nu uităm cât de importantă este expresia <mens sana in corpore sano>” a mărturisit părintele Mihai Dumitrescu, coordonatorul centrului Educaţional din Sângeru de Pădure.

“La atelierele educaţionale organizate în spaţiul special amenajat pe Dealul Mamut din Alba Iulia copiii din centrele educaţionale din judeţele Alba şi Mureş vor urma 5 module de dezvoltare personală: modul de dezvoltare a curajului; modul de formare a responsabilităţii personale şi sociale; modul de astronomie şi observarea mediului înconjurător; modul de dezvoltare a abilităţilor de comunicare şi gestionarea conflictelor. Atelierele presupun trasee alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloane pe care le poţi parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism prin traversare sau căţărare. Elementele traseelor sunt construite din cabluri, corzi şi grinzi, care corespund standardelor europene.

„Atelierele educaţionale” sunt înfiinţate în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale”, proiect derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru şi Vest, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 500 de elevi din regiunile Centru şi Vest. În cadrul proiectului au fost înfiinţate 16 centre educaţionale respectiv în judeţul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Sebeş, Valea Lungă, Roşia de Secaş, Silivaş, în judeţul Mureş la Luduş, Sângeru de Pădure, Reghin şi în Timiş la Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare şi Făget. În fiecare centru educaţional, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice.

Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale” este implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin”, se precizează în comunicatul de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni sunt aproape finalizate. Urmează o nouă investiție de 9 milioane de lei la DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba înseamnă investiții utile, în beneficiul cetățenilor

Mă bucur să anunț că rețeaua de canalizare și stația de epurare, atât de așteptate la Arieseni, sunt aproape finalizate. O lucrare începută de Gheorghe Pantea, primarul comunei, exact la preluarea mandatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează o nouă investiție pe programul Anghel Saligny, in valoare de 9 milioane lei. DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Primăria Orașului Cugir și Consiliul Județean Alba intenționează să-și unească eforturile pentru dezvoltarea unor proiecte care să pună în valoare potențialul cultural-istoric al celor două obiective. Reprezentanții instituțiilor s-au întâlnit astăzi, la Cugir, pentru a analiza mijloacele și resursele necesare, precum și termenii unui protocol de colaborare în acest sens.

La întâlnire au fost prezenți Președintele C.J. Alba, Ion Dumitrel, Administratorul Public al CJ Alba, Dan Popescu și Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Tiberiu Rustoiu. Întânirea a fost găzduită de către Primarul Cugirului Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și reprezentanții Centrului Cultural Cugir care au avansat o serie de propuneri cu privire la viitorul celor două obiective istorice. Acestea sunt văzute ca posibile destinații de turism cultural, cu impact pozitiv asupra comunității zonale.

Principala propunere a autorităților locale în ceea ce privește Cetatea este aceea de a creea un produs cultural-turistic și de a reconstitui unele obiective de pe acropola cetății dacice.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește fosta gospodărie natală a Dr. Av. Ioan Mihu, dorința mai veche a comunității locale este de a creea o casă memorială și un centru de activități culturale.

Întâlnirea de la Cugir s-a finalizat cu o vizită în teren și cu angajamentul unor ședințe viitoare de aprobare a viitoarelor proiecte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, sunt ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române.

”Momentele aniversare sunt întotdeauna ocazii în care ne bucurăm de reușite, de împlinirile pe care locul de muncă, camarazii și misiunile pe care le desfășurăm, ni le oferă. Noi, Jandarmeria Alba, o instituție cu responsabilitate în asigurarea ordinii publice și a siguranței naționale, ne străduim să contribuim la promovarea iubirii față de patrie și popor și la păstrarea valorilor spirituale și materiale, aflându-ne tot timpul în slujba patriei și în folosul cetățenilor, apărând legea și demnitatea persoanei umane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!

Încredințați de folosul și ajutorul pe care Sfinții Arhangheli îl reprezintă pentru Jandarmeria Română și pentru fiecare jandarm în parte, ca ocrotitori spirituali, dorim tuturor jandarmilor mult spor în activitatea împlinită spre binele societății și îi felicităm în mod deosebit pe cei care-și serbează ziua onomastică, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire!

Rămânem în continuare la datorie, pregătiţi să acordăm sprijin şi vom continua activitatea noastră în spiritul dăruirii şi apărării cetăţeanului, prin devotement şi profesionalim.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea