Rămâi conectat

Actualitate

FOTO Alba Iulia: În Piaţa agroalimentară din Cetate cam “bate vântul”. Află ce mai poţi găsi la tarabe şi care sunt preţurile produselor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Jale mare în Piaţa Cetate din Alba Iulia! Criza i-a cam rărit atât pe producătorii vânzători, dar mai ales pe cumpărători. Pe tarabele comercianţilor domină verdeţurile de primăvară, precum ridichi, spanac, salată şi ceapă verde. Dacă vrei să cumperi fructe, nu prea ai de unde, fiindcă nu se găsesc decât mere la câteva tarabe, la aproximativ 3 lei kg.  La categoria legume, stăm ceva mai bine, însă şi aici dacă vrei să cumperi un kg de roşii costă  10 lei, că sunt importate din Italia, iar castraveţii autohtoni sunt, ţineţi-vă bine, 12 lei kilogramul.

În aceste zile, în Piaţa Cetate oferta este mai bogată doar în ceapă verde, salată şi ridichi, căci  e sezonul. O legătură de ceapă verde costă 2 lei, firul de salată 2,50, 1, 50 lei legătura de ridichi iar spanacul 8 lei kg. Mai pot fi găsite pe mesele pieţarilor telemea de vacă la  15 lei kg, tăiţei de casă – 5 lei punga; varză murată – 5 lei /kg, fasole boabe – 6 lei /kg,   urzici – 1 leu grămăjoara, varză – 2,50 lei /kg; morcovi – 3 lei /kg; ceapă – 2,50 lei /kg; ţelină – 6 lei /kg; ceapă verde – 1,50, 2 lei /legătura; conopidă –  8 lei /kg; cartofi – de la 1,60 până la 2,50 lei /kg; usturoi – 2 lei  / leg, păstârnac – 6 lei /kg.

 Se mai găsesc  la 2-3 tarabe şi ceva borcane de dulceaţă sau miere, zeamă de varză (moare), vin…. De asemenea, pentru cei interesaţi să-şi semene în această perioadă în grădină, pot găsi aici diverse răsaduri, între care amintim: ridichi – 2 lei /plic 5gr; salată  – 2 lei/  5 gr.; conopidă – 2 lei /5 gr.; fasole ologuţă – 4 lei /5 gr.; porumb zaharat – 5 lei /5 gr.; roşii – 2,50 /2 gr.; lucernă – 25 de lei /kg; trifoi – 30 de lei /kg; amestec de gazon – 10 lei ½ kg; ş.a.

 Vântul crizei bate, piaţa tot mai goală rămâne!

 După cum ne-au declarat câţiva dintre comercianţi, piaţa nu mai e piaţă, că nu mai au cu cine se târgui, căci de câţiva ani încoace “cam bate vântul pe aici”. În afară de perioada sărbătorilor,  “Nu vin oamenii…”, “Greu mai cumpără cineva ceva”, “Nu au oamenii bani…”, cam acestea au fost răspunsurile lor când i-am întrebat cum merg vânzările.

 O explicaţie a vânzărilor slabe ar fi oferta redusă de produse şi preţurile mari. O altă explicaţie ar fi magazinele de legume-fructe din oraş, la care chiar dacă proprietarii nu aduc marfa din grădina proprie, o aduc din afara ţării, şi mereu “au de toate”.

 O altă explicaţie o reprezintă faptul că, în condiţiile în care bate vântul puternic şi prin buzunarele albaiulienilor, de unde cumpărători?! Cum îşi permite un sărac pensionar să dea 10 lei pe kilogramul de roşii şi 12 pe kilogramul de castraveţi, sau pe un kilogram de telemea de vacă – 15 lei, când el a ieşit din iarnă cu datorii serioase la întreţinere sau la consumuri de gaze şi energie electrică? Pe de altă parte, nici pieţarii, respectiv producătorii nu pot să reducă preţurile la infinit, deoarece au şi ei o grămadă de cheltuieli cu cultivarea legumelor (până în această perioadă, în sere sau solarii), cu transportul, chiria locului în piaţă, şi, peste toate, nenumărate impozite şi taxe la stat. Oare cine ne va scoate vreodată din această dilemă?!?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea