Actualitate
FOTO Alba Iulia: În Piaţa agroalimentară din Cetate cam “bate vântul”. Află ce mai poţi găsi la tarabe şi care sunt preţurile produselor
Jale mare în Piaţa Cetate din Alba Iulia! Criza i-a cam rărit atât pe producătorii vânzători, dar mai ales pe cumpărători. Pe tarabele comercianţilor domină verdeţurile de primăvară, precum ridichi, spanac, salată şi ceapă verde. Dacă vrei să cumperi fructe, nu prea ai de unde, fiindcă nu se găsesc decât mere la câteva tarabe, la aproximativ 3 lei kg. La categoria legume, stăm ceva mai bine, însă şi aici dacă vrei să cumperi un kg de roşii costă 10 lei, că sunt importate din Italia, iar castraveţii autohtoni sunt, ţineţi-vă bine, 12 lei kilogramul.
În aceste zile, în Piaţa Cetate oferta este mai bogată doar în ceapă verde, salată şi ridichi, căci e sezonul. O legătură de ceapă verde costă 2 lei, firul de salată 2,50, 1, 50 lei legătura de ridichi iar spanacul 8 lei kg. Mai pot fi găsite pe mesele pieţarilor telemea de vacă la 15 lei kg, tăiţei de casă – 5 lei punga; varză murată – 5 lei /kg, fasole boabe – 6 lei /kg, urzici – 1 leu grămăjoara, varză – 2,50 lei /kg; morcovi – 3 lei /kg; ceapă – 2,50 lei /kg; ţelină – 6 lei /kg; ceapă verde – 1,50, 2 lei /legătura; conopidă – 8 lei /kg; cartofi – de la 1,60 până la 2,50 lei /kg; usturoi – 2 lei / leg, păstârnac – 6 lei /kg.
Se mai găsesc la 2-3 tarabe şi ceva borcane de dulceaţă sau miere, zeamă de varză (moare), vin…. De asemenea, pentru cei interesaţi să-şi semene în această perioadă în grădină, pot găsi aici diverse răsaduri, între care amintim: ridichi – 2 lei /plic 5gr; salată – 2 lei/ 5 gr.; conopidă – 2 lei /5 gr.; fasole ologuţă – 4 lei /5 gr.; porumb zaharat – 5 lei /5 gr.; roşii – 2,50 /2 gr.; lucernă – 25 de lei /kg; trifoi – 30 de lei /kg; amestec de gazon – 10 lei ½ kg; ş.a.
Vântul crizei bate, piaţa tot mai goală rămâne!
După cum ne-au declarat câţiva dintre comercianţi, piaţa nu mai e piaţă, că nu mai au cu cine se târgui, căci de câţiva ani încoace “cam bate vântul pe aici”. În afară de perioada sărbătorilor, “Nu vin oamenii…”, “Greu mai cumpără cineva ceva”, “Nu au oamenii bani…”, cam acestea au fost răspunsurile lor când i-am întrebat cum merg vânzările.
O explicaţie a vânzărilor slabe ar fi oferta redusă de produse şi preţurile mari. O altă explicaţie ar fi magazinele de legume-fructe din oraş, la care chiar dacă proprietarii nu aduc marfa din grădina proprie, o aduc din afara ţării, şi mereu “au de toate”.
O altă explicaţie o reprezintă faptul că, în condiţiile în care bate vântul puternic şi prin buzunarele albaiulienilor, de unde cumpărători?! Cum îşi permite un sărac pensionar să dea 10 lei pe kilogramul de roşii şi 12 pe kilogramul de castraveţi, sau pe un kilogram de telemea de vacă – 15 lei, când el a ieşit din iarnă cu datorii serioase la întreţinere sau la consumuri de gaze şi energie electrică? Pe de altă parte, nici pieţarii, respectiv producătorii nu pot să reducă preţurile la infinit, deoarece au şi ei o grămadă de cheltuieli cu cultivarea legumelor (până în această perioadă, în sere sau solarii), cu transportul, chiria locului în piaţă, şi, peste toate, nenumărate impozite şi taxe la stat. Oare cine ne va scoate vreodată din această dilemă?!?

Actualitate
NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului
NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului
La data de 24 mai 2022, în jurul orei 24,00, Poliţia oraşului Cugir a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că în localitatea Șibot a avut loc un accident rutier.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că un bărbat de 48 de ani, din Cugir, care se afla pe marginea carosabilului, ar fi fost acroșat de un autoturism care și-a continuat deplasarea.
În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare, fără a rămâne internat în spital.
În urma verificărilor efectuate, în scurt timp, polițiștii au identificat autoturismul implicat în accident precum și pe conducătorul acestuia, un bărbat de 42 de ani, din comuna Șibot.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Actualitate
Doar 13% dintre români spun că sunt „corect” plătiți: Câți își doresc o mărire de salariu
Doar 13% dintre români spun că sunt „corect” plătiți: Câți își doresc o mărire de salariu
Fenomenul ”marea demisie” la nivel global va continua în următorul an cu o presiune și mai mare pe creșterea salariilor.
Dintre angajații din România, 40% intenționează să ceară o majorare salarială în următorul an, iar 16% vor să-și schimbe angajatorul, potrivit rezultatelor pentru România ale sondajului global Workforce Hopes and Fears, realizat de PwC și publicat în cadrul forumului economic de la Davos.
Comparativ, la nivel global, mai mulți angajați (19%) vor să schimbe angajatorul și 35% vor să solicite creșterea salariului în următoarele 12 luni.
Potrivit sondajului, doar 13% dintre angajații români sunt ”foarte de acord” cu afirmația că sunt corect plătiți și 26% sunt moderat de acord. Procentele sunt similare cu cele de la nivel global, de 19% și, respectiv, 23%. De asemenea, un sfert dintre angajații români și aceeași pondere la nivel global sunt foarte de acord cu afirmația că actualul loc de muncă îi împlinește personal.
”Încrederea și atașamentul angajaților față de angajatori s-au deteriorat în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restricții și a redus spre zero interacțiunea directă, personală pentru bună perioadă de timp. În România, doar 1 din 5 angajați este foarte mulțumit în prezent (21%) de actualul loc de muncă, iar la nivel global au această părere 28% dintre respondenți. Desigur, recompensa financiară rămâne cea mai importantă, atunci când angajaților li se cere să arate care sunt principalele lor motivații. Totuși, împlinirea personală prin muncă este menționată la mică distanță de salariu, ceea ce ne face să credem că schimbările dramatice din ultimii doi ani și-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra, diminuând angajamentul și satisfacția față de muncă. Incertitudinea sanitară, socială, mai nou provocările economice, în special inflația, războiul au amplificat anxietatea și epuizarea (starea de ”burn out”)”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
Astfel, plata unui salariu corect este principalul motiv pentru schimbarea locului de muncă pentru 78% din angajații români și 72% dintre cei de la nivel global. Următoarele locuri sunt ocupate de dorința de a avea un loc de muncă în care se pot simți ei înșiși, menționată de 76% dintre respondenții din România și un loc de muncă care îi împlinește, de 71%.
Angajații cred că angajatorii nu investesc suficient în tehnologii și upskilling
Întrebați ce îi îngrijorează cel mai mult când se gândesc la impactul tehnologiilor asupra locului actual de muncă în următorii 3 ani, aproape 40% dintre angajații români au răspuns că angajatorii nu investesc în tehnologii inovative, iar 35% au indicat lipsa oportunității de a lucra cu/învăța de la colegi care au aptitudini tehnice/digitale. Comparativ, 36,8% dintre respondenții de la nivel global au arătat că organizațiile pentru care lucrează nu investesc în tehnologii noi, iar 40% deplâng lipsa oportunității de învăța de la colegi specializați.
În acest context, aproape o treime dintre angajații români sunt de părere că angajatorii nu îi învață aptitudini tehnice/digitale relevante pentru forța de muncă a viitorului.
Sondajul Workforce Hopes and Fears a fost realizat de PwC în rândul a peste 52.000 de angajați din 44 de țări.
Actualitate
COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE în ALBA și alte județe. Furtuni, vijelii, grindină până joi dimineața
COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE în ALBA și alte județe. Furtuni, vijelii, grindină până joi dimineața
Meteorologii ANM au emis atenționare Cod Galben de furtuni valabilă în Alba și alte județe din țară până joi dimineața.
COD GALBEN de miercuri, 25 mai, ora 12.00 până joi, 26 mai, ora 8.00
În Maramureș, Transilvania, local la munte, iar, îndeosebi spre seară și noaptea, și în Banat, Crișana și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55-70 km/h și, pe arii restrânse, 80-90 km/h), averse torențiale și izolat grindină.
Cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp și izolat 30 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse în noaptea de miercuri spre joi (25/26 mai) și în restul teritoriului, iar pe parcursul zilei de joi (26 mai), acestea vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice.
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
-
Sportacum 17 ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Industria Galda de Jos 3-2 (0-1), după o nebunie de meci | „Alb-negrii” au devenit campioni la juniori A1, după ce au întors de la 0-2, marcând decisiv în minutul 90+3
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” Aiud, implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID
-
Curier Județeanacum 19 ore
Mașini sub 6.000 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor scoase la vânzare în mai
-
Politică Administrațieacum 17 ore
Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale
-
Curier Județeanacum 21 de ore
26 mai. „Dorul, condiția românească a ființei”: Lansare de carte a părintelui George Remete la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Programul evenimentului
-
Curier Județeanacum 20 de ore
VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație
-
Ştirea zileiacum 18 ore
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
-
Curier Județeanacum 16 ore
FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front