Rămâi conectat

Actualitate

Fondurile europene se dau pe criterii de rudenie şi prin… „algoritm politic”!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În aceeaşi zi în care apărea, în cotidianul nostru, articolul despre cetăţeanul din Lopadea Nouă care şi-a ars dosarul pentru finanţare FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), am primit un apel de la un alt cetăţean care ne-a adus la cunoştinţă fapte şi mai grave, ce pot fi puse în seama specialiştilor de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Alba, prin care se derulează aceste fonduri europene.
lTotul e OK, dar… proiectul nu este eligibil!
Tânărul cetăţean albaiulian, pe nume Adrian Turuş, ne-a prezentat mai întâi documentele doveditoare ale faptului că proiectul său era perfect eligibil, deoarece la întocmirea cererii de finanţare se respectaseră toate criteriile din ghidul solicitantului pentru accesarea finanţării în cadrul Măsurii 112, „Instalarea tinerilor fermieri”. Respectiv: solicitantul este fermier în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii), este persoană fizică ce practică în principal activitate agricolă şi are o exploataţie agricolă cu o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (Unităţi de Dimensiune Economică) înregistrată în Registrul fermierilor/Registrul APIA şi ANSVSA în 15 mai 2010, cu un număr de 45 de scroafe de prăsilă. În luna iunie a anului trecut, după cum ne-a declarat dl. Turuş, specialiştii OJPDRP Alba au făcut o vizită pe teren la ferma sa, situată pe raza comunei Ohaba, şi au constatat că documentele referitoare la regimul juridic al terenului sunt conforme cu realitatea şi că există spaţiu suficient pentru fluxul tehnologic solicitat. Cu alte cuvinte s-a constatat că există exploataţia, căile de acces, construcţiile (grajd, şură, remiză), animalele şi plantaţia, iar documentele de la APIA, primărie, medic veterinar, notar etc. sunt OK! Cu toate acestea, proiectul a fost considerat până la urmă neeligibil!
lSpecialiştii OJPDRP Alba au încălcat procedurile şi au pus beţe în roate solicitantului
Ei bine, dacă era ceva în neregulă şi se constata asta la vizita din iunie anul trecut, solicitantul trebuia atenţionat pentru a remedia situaţia sau, dacă era o neregulă iremediabilă, cel puţin trebuia atenţionat să nu meargă mai departe, pentru că proiectul nu are şanse de a fi considerat eligibil.

Nu s-a întâmplat aşa. Ba chiar specialiştii OJPDRP Alba au solicitat în mod expres o „scrisoare de informaţii suplimentare” prin care dl. Turuş se angaja să procedeze la modernizare, extinzând construcţia existentă şi compartimentând-o pentru montă, gestaţie, aşteptare pentru fătare, maternitate etc. Mai mult decât atât, solicitantul a fost determinat să se angajeze că va obţine toate avizele şi acordurile prevăzute de lege până la verificarea conformităţii „Planului de afaceri”, deşi printre condiţiile de eligibilitate nu se numărau şi standardele de bunăstare a animalelor şi nici avize emise de autorităţile competente, în prealabil depunerii cererii de finanţare. În aceste condiţii trebuie să precizăm că prin solicitarea de „informaţii suplimentare” s-a încercat schimbarea naturii proiectului, din proiect fără investiţii în construcţii în proiect cu investiţii în construcţii, fapt INTERZIS DE PROCEDURĂ, deoarece expertului nu i se permite schimbarea conţinutului şi planului de afaceri întocmite de beneficiar pe baza previziunilor sale!
lDocumentele au fost refăcute de trei ori, şi de fiecare dată au fost declarate „în regulă”!
După efectuarea vizitei în teren, tânărului fermier i s-a solicitat clarificarea unor aspecte legate de cererea de finanţare (chiar mai multe decât prevedeau procedurile), la care omul a răspuns în scris în termen de 5 zile. După aceea, însă, iată ce ne-a declarat Turuş că s-a întâmplat: „De trei ori, la solicitarea expresă a doamnei director Carmen Morariu (a OJPDRP Alba- n.red.), în intervalul de timp 5 august- 1 noiembrie 2010, documentele depuse au fost retrase şi completate. De fiecare dată, atât doamna Morariu cât şi şeful de serviciu Nicolae Plută şi expertul Mirel Elvireanu mi-au comunicat că evaluarea este încheiată, cererea fiind ELIGIBILĂ!” Cu alte cuvinte, din luna mai şi până în luna noiembrie a anului trecut solicitantul a fost tot purtat pe drumuri, refăcând dosarul şi aducând alte şi alte documente. Domnul Turuş nu precizează dacă în această perioadă a făcut vreun „cadou” celor menţionaţi mai sus. Poate că a făcut şi se jenează, fireşte, să declare acest lucru, deoarece ne-a declarat că „nu vrea să facă rău nimănui”. Sau poate că nu a făcut „cadouri”, iar respingerea pentru modificare (de trei ori!) a documentelor era un fel de a da de înţeles din partea celor de la OJPDRP că… „mai trebuie ceva”. Probabil şpaga!
lUn „criteriu de eligibilitate” este consultantul… „agreat”!
După depunerea ultimei variante corecte (!?) a documentaţiei, consultantul care a elaborat cererea de finanţare pentru dl. Turuş a fost invitat să participe la o discuţie cu doamna director Morariu şi (lovitură de teatru!), cererea a fost declarată neeligibilă, deoarece, chipurile, lipsesc documentele de proprietate ale terenului aferent adăpostului de animale! Doamna Morariu dixit! Aceasta în ciuda faptului că, la vizita din iunie anul trecut, specialiştii OJPDRP Alba au constatat că prevederile contractului de comodat autentificat la notar sunt conforme cu realitatea şi că există spaţiu suficient pentru fluxul tehnologic! Deci o joacă „de-a ‘tu-i priceperea”, cu timpul, banii şi nervii omului!
Dar, haideţi să fim rezonabili! Omul a ales varianta contractului de comodat pentru că, după cum se ştie, achiziţionarea terenurilor agricole se face prin proceduri greoaie şi de lungă durată, căci deţinătorii acestora, în multe cazuri, nu au titluri de proprietate. Iar obţinerea lor necesită derularea mai multor etape anevoiase (de pildă succesiuni), apoi încheierea contactelor de vânzare-cumpărare, apoi intabularea, obţinerea extrasului de carte funciară etc. Aşadar, un teren nu poate fi achiziţionat (juridic vorbind) decât în 2-3 ani de zile, timp în care o cerere depusă la FEADR pentru Măsura 112 nu mai poate fi eligibilă, deoarece finanţarea pentru „Instalarea tinerilor fermieri” se poate obţine doar în termen de cel mult un an de la data înregistrării exploataţiei agricole. Iar dacă o exploataţie e înregistrată, precum cea a d-lui Turuş, în 15 mai 2010, dar regimul juridic al terenului pe care funcţionează aceasta se clarifică doar în 2013, atunci… „adio finanţare”! Suntem siguri că nu acesta era scopul finanţatorului şi că motivul invocat de doamna Morariu a fost unul găsit la repezeală, pentru că dânsa nu a agreat… consultantul!!! De fapt, în notificarea prin care s-a respins cererea de finanţare nici nu se pomeneşte de regimul juridic al terenului, ci se precizează că „în urma observaţiilor descrise de către experţii OJPDRP Alba, care au fost pe teren, solicitantul şi-a creat artificial condiţiile necesare pentru a beneficia de sprijin pe această măsură”. Dar nimeni nu clarifică ce înseamnă „artificial” în acest caz! Ori, simpla afirmaţie sau impresia subiectivă a unui expert evaluator nu constituie motiv de respingere a unei cereri de finanţare. Fireşte că acele condiţii au fost artificiale, că doar nu a lăsat Dumnezeu, pe cale naturală acolo, la Ohaba, nişte scroafe de prăsilă cu coteţe cu tot şi cu toate construcţiile aferente! Aşadar, ce înseamnă „artificial”, domnilor experţi? Detaliaţi, vă rog, în mod explicit!
Spuneam că cererea respectivă a fost respinsă deoarece OJPDRP nu a agreat consultantul, iar acest lucru este confirmat de dl. Turuş printr-o declaraţie fermă, în scris, adresată redacţiei noastre: „M-am prezentat la OJPDRP Alba şi am avut o discuţie cu doamna director Morariu, care a afirmat că cererea mea a fost eligibilă, dar în urma discuţiei purtate cu consultantul S-A RĂZGÂNDIT ŞI A „FĂCUT-O” NEELIGIBILĂ!!! Dânsa m-a asigurat că dacă voi angaja un consultant RECOMANDAT DE DÂNSA şi îi voi urma sfaturile, în luna ianuarie a anului 2011 voi putea să redepun proiectul, în cadrul unei noi sesiuni de finanţare…” Din păcate noua sesiune nu a mai avut loc, iar proiectul a rămas neeligibil, pentru că doamna Morariu nu a agreat consultantul. Iar cu privire la relaţiile dintre OJPDRP Alba şi consultanţi (unii agreaţi, alţii ba!) se poate deschide o nouă temă de discuţie, asupra căreia vom reveni într-o ediţie viitoare. Pentru că noi bănuim că o parte din banii încasaţi de consultanţii „agreaţi” ajung în buzunarul doamnei director, care-i recomandă nominal beneficiarilor, garantându-le acestora eligibilitatea cererilor! Că doar ea are „pâinea şi cuţitul” şi poate dispune în mod discreţionar de fondurile europene, nu? Dar asta e treaba DNA să verifice, dacă această instituţie care luptă împotriva corupţiei mai există în judeţul nostru, că nu mai prea auzim de ea…
lFonduri europene pentru rude şi pentru colegii de partid!
Ne oprim deocamdată aici cu acest caz, urmând ca rezultatul anchetei noastre privind fondurile europene derulate prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, respectiv prin OJPDRP-urile precum cel din judeţul Alba, să fie publicate într-o ediţie viitoare. Deşi a trecut o săptămână de la primul nostru articol, nu am primit încă niciun răspuns la întrebările pe care i le-am adresat public doamnei Morariu. Sigur că puteam accesa site-ul agenţiei (ceea ce am şi făcut) încă de la început, dar eram curios cât durează să se tipărească (cu un simplu clic!) lista proiectelor din judeţul nostru, admise şi respinse, cu numele beneficiarilor şi cu sumele contractate. Se vede că un simplu gest „clic-select-print” pe computer le ia specialiştilor de la OJPDRP Alba mai mult de o săptămână… Dar dacă tot am intrat pe site-ul agenţiei am aflat multe lucruri despre beneficiarii de fonduri europene din judeţul Alba. Printre aceştia se află însăşi FIICA DOAMNEI DIRECTOR, Diana Maria Morariu, care a primit, tot în cadrul Măsurii 112, fără probleme, o finanţare în valoare de 25.000 de euro! Maxim! Pentru înfiinţarea unei firme vegetale la Mesentea. Ei i se adaugă şi alte „beizadele” sau alte neamuri ale unor lideri PDL (partid din care face parte doamna Morariu) „alăptate” cu fonduri europene. În general, de la prima aruncătură de ochi pe site-ul agenţiei, se poate observa că fondurile acestea europene s-au dat pe criterii de „consultanţi agreaţi”, precum şi la rude de sânge, sau la „rude” de partid: PDL şi UDMR! Vom reveni!

Ioan HĂNŢULESCU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Una dintre cele mai vechi cărți în limba română, scoasă la licitație: cartea datează din anii 1600

Apărută în 1643, ediția princeps a cărții ”Cazania lui Varlaam” este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 5.000 de euro, la București, într-un eveniment dedicat cărților și manuscriselor de colecție.

Una dintre primele cărți scrise în limba română, ”Cazania lui Varlaam”, datând de la 1643, tipărită într-un numar limitat de exemplare, este o apariție foarte rară pe piața românească de carte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cartea a fost retipărită în nenumărate ediţii de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai citite din trecutul nostru.

Colecționarii pot licita pentru hărți de colecție ce prezintă evenimente istorice sau care datează din anii 1700. Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte şi cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark din București, oferă bibliofililor şi accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

La Palatul Cesianu-Racoviță, pana pe data de 17 noiembrie vor fi expuse cele 219 piese de colecție și vor putea fi admirate în regim gratuit de luni până dumincă în inntervalul orar 10-20.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Numărul imobilelor vândute în România, în scădere. Alba, printre județele cu cele mai puține vânzări, în luna octombrie

La nivel național, în luna octombrie a anului 2022, au fost vândute 59.927 de imobile, cu 2.127 mai puține comparativ cu luna septembrie. Județul Alba se află printre județele cu cele mai puține imobile vândute.

Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna octombrie este cu 926 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în octombrie 2022, în Bucureşti – 13.315, Ilfov – 3.687 şi Braşov – 3.126. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 136, Călăraşi – 269 şi Alba – 294.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în octombrie 2022, a fost de 22.267, cu 2.739 mai mic faţă de octombrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti – 5.937, Timiş – 1.754 şi – Ilfov – 1.652. La polul opus se află judeţele Sălaj – 37, Covasna – 50 şi Gorj – 61.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a zecea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.053, Buzău – 866 şi Galaţi – 723.\

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bani pentru autoritățile locale, pentru obținerea independenței energetice: Apel de proiecte de 250 de milioane de euro de la Guvern

În cursul zilei de marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.

În total, autorităţile locale vor avea la dispoziţie 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare, spune instituţia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit MIPE, ”având în vedere efectele crizei din Ucraina, care au condus la creşterea preţului la materialele de construcţii în medie cu peste 60%, în timp ce preţul la utilităţile publice (energie, gaze naturale, combustibil) a crescut în medie cu peste 40%, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a autorităţilor locale”.

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficienţa energetică a autorităţilor publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice din educaţie şi din sănătate.

”Producerea de energie verde trebuie să devină o prioritate de îndată pentru autorităţile locale, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare, mai ales în condiţiile creşterii însemnate a preţurilor la utilităţi din ultima vreme. Este o schemă de finanţare prin care încurajăm autorităţile locale să adopte măsuri de producere a energiei verzi, destinată serviciilor publice cum sunt spitale, şcoli, iluminat public şi alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Pentru a evita eventualele deficite bugetare la nivel local care ar pune în dificultate asigurarea serviciilor publice de bază către populaţie, autorităţile publice locale sunt nevoite să identifice atât soluţii pentru a reduce consumul de energie şi odată cu aceasta şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cât şi surse noi, mai avantajoase, de obţinere a energiei din surse regenerabile, prin intermediul cărora pot gestiona şi suporta cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice destinate populaţiei, precizează ministerul.

Scopul măsurilor este să contribuie la un nivel mai ridicat de independenţă energetică a autorităţilor publice locale, prin obţinerea de energie din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană şi altele de asemenea natură).

250 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, dă startul, în data de 08 noiembrie 2022, ora 10.00, apelului de proiecte dedicat autorităţilor administraţiei publice locale – Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul autorităţilor publice locale.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepţia biomasei pentru consum propriu; realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepţia biomasei, pentru consum propriu.

În cazul proiectelor propuse, categoriile de investiţii sunt: investiţii în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile destinată consumului propriu de energie al autorităţilor publice locale. În categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează panourile fotovoltaice, utilizarea apei geotermale, utilizarea energiei eoliene în zonele unde există potenţial de utilizare a energiei vântului, precum şi alte surse de energie regenerabile definite conform art. 2 din Legea nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi investiţii în realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi destinate obţinerii de energie din surse regenerabile pentru consumul propriu al autorităţilor publice locale. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru consum propriu grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis din 8 noiembrie ora 10.00, până la 16 noiembrie ora 17.00. Cererile de finanţare se vor depune prin aplicaţia electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

250 de milioane de euro sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru comercializare

De asemenea, un alt apel ce urmează să fie lansat în următoarea perioadă vizează sprijinirea autorităţilor publice locale pentru producerea energiei regenerabile în vederea comercializării.

Apelul se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni investiţii în echipamente, utilaje dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile (cu excepţia biomasei), destinată comercializării. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea urmatoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanţa următoarele tipuri de proiecte: Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică din surse regenerabile de energie, cu excepţia biomasei, pentru comercializare;

Pentru aceste investiţii sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli privind dotări pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuieli privind realizarea, achiziţionarea, modernizarea de capacităţi de producţie noi sau existente la momentul depunerii cererii pentru finanţare, pentru obţinerea de energie din surse regenerabile; cheltuielile de preluare, conectare a energiei în sistemul energetic naţional. Bugetul alocat apelului de proiecte este de 250 de milioane de euro.

Pentru proiectele vizând realizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din surse regenerabile de energie cu excepţia biomasei pentru comercializare se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minimum 5.000.000 euro şi nu poate depăşi 15.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanţare/ proiect de investiţii, mai precizează MIPE.

Separat, în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficienţa energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro, astfel că cei interesaţi încă au timp să depună dosare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea