Fondurile europene se dau pe criterii de rudenie şi prin… „algoritm politic”!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

În aceeaşi zi în care apărea, în cotidianul nostru, articolul despre cetăţeanul din Lopadea Nouă care şi-a ars dosarul pentru finanţare FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), am primit un apel de la un alt cetăţean care ne-a adus la cunoştinţă fapte şi mai grave, ce pot fi puse în seama specialiştilor de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Alba, prin care se derulează aceste fonduri europene.
lTotul e OK, dar… proiectul nu este eligibil!
Tânărul cetăţean albaiulian, pe nume Adrian Turuş, ne-a prezentat mai întâi documentele doveditoare ale faptului că proiectul său era perfect eligibil, deoarece la întocmirea cererii de finanţare se respectaseră toate criteriile din ghidul solicitantului pentru accesarea finanţării în cadrul Măsurii 112, „Instalarea tinerilor fermieri”. Respectiv: solicitantul este fermier în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii), este persoană fizică ce practică în principal activitate agricolă şi are o exploataţie agricolă cu o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (Unităţi de Dimensiune Economică) înregistrată în Registrul fermierilor/Registrul APIA şi ANSVSA în 15 mai 2010, cu un număr de 45 de scroafe de prăsilă. În luna iunie a anului trecut, după cum ne-a declarat dl. Turuş, specialiştii OJPDRP Alba au făcut o vizită pe teren la ferma sa, situată pe raza comunei Ohaba, şi au constatat că documentele referitoare la regimul juridic al terenului sunt conforme cu realitatea şi că există spaţiu suficient pentru fluxul tehnologic solicitat. Cu alte cuvinte s-a constatat că există exploataţia, căile de acces, construcţiile (grajd, şură, remiză), animalele şi plantaţia, iar documentele de la APIA, primărie, medic veterinar, notar etc. sunt OK! Cu toate acestea, proiectul a fost considerat până la urmă neeligibil!
lSpecialiştii OJPDRP Alba au încălcat procedurile şi au pus beţe în roate solicitantului
Ei bine, dacă era ceva în neregulă şi se constata asta la vizita din iunie anul trecut, solicitantul trebuia atenţionat pentru a remedia situaţia sau, dacă era o neregulă iremediabilă, cel puţin trebuia atenţionat să nu meargă mai departe, pentru că proiectul nu are şanse de a fi considerat eligibil.

Nu s-a întâmplat aşa. Ba chiar specialiştii OJPDRP Alba au solicitat în mod expres o „scrisoare de informaţii suplimentare” prin care dl. Turuş se angaja să procedeze la modernizare, extinzând construcţia existentă şi compartimentând-o pentru montă, gestaţie, aşteptare pentru fătare, maternitate etc. Mai mult decât atât, solicitantul a fost determinat să se angajeze că va obţine toate avizele şi acordurile prevăzute de lege până la verificarea conformităţii „Planului de afaceri”, deşi printre condiţiile de eligibilitate nu se numărau şi standardele de bunăstare a animalelor şi nici avize emise de autorităţile competente, în prealabil depunerii cererii de finanţare. În aceste condiţii trebuie să precizăm că prin solicitarea de „informaţii suplimentare” s-a încercat schimbarea naturii proiectului, din proiect fără investiţii în construcţii în proiect cu investiţii în construcţii, fapt INTERZIS DE PROCEDURĂ, deoarece expertului nu i se permite schimbarea conţinutului şi planului de afaceri întocmite de beneficiar pe baza previziunilor sale!
lDocumentele au fost refăcute de trei ori, şi de fiecare dată au fost declarate „în regulă”!
După efectuarea vizitei în teren, tânărului fermier i s-a solicitat clarificarea unor aspecte legate de cererea de finanţare (chiar mai multe decât prevedeau procedurile), la care omul a răspuns în scris în termen de 5 zile. După aceea, însă, iată ce ne-a declarat Turuş că s-a întâmplat: „De trei ori, la solicitarea expresă a doamnei director Carmen Morariu (a OJPDRP Alba- n.red.), în intervalul de timp 5 august- 1 noiembrie 2010, documentele depuse au fost retrase şi completate. De fiecare dată, atât doamna Morariu cât şi şeful de serviciu Nicolae Plută şi expertul Mirel Elvireanu mi-au comunicat că evaluarea este încheiată, cererea fiind ELIGIBILĂ!” Cu alte cuvinte, din luna mai şi până în luna noiembrie a anului trecut solicitantul a fost tot purtat pe drumuri, refăcând dosarul şi aducând alte şi alte documente. Domnul Turuş nu precizează dacă în această perioadă a făcut vreun „cadou” celor menţionaţi mai sus. Poate că a făcut şi se jenează, fireşte, să declare acest lucru, deoarece ne-a declarat că „nu vrea să facă rău nimănui”. Sau poate că nu a făcut „cadouri”, iar respingerea pentru modificare (de trei ori!) a documentelor era un fel de a da de înţeles din partea celor de la OJPDRP că… „mai trebuie ceva”. Probabil şpaga!
lUn „criteriu de eligibilitate” este consultantul… „agreat”!
După depunerea ultimei variante corecte (!?) a documentaţiei, consultantul care a elaborat cererea de finanţare pentru dl. Turuş a fost invitat să participe la o discuţie cu doamna director Morariu şi (lovitură de teatru!), cererea a fost declarată neeligibilă, deoarece, chipurile, lipsesc documentele de proprietate ale terenului aferent adăpostului de animale! Doamna Morariu dixit! Aceasta în ciuda faptului că, la vizita din iunie anul trecut, specialiştii OJPDRP Alba au constatat că prevederile contractului de comodat autentificat la notar sunt conforme cu realitatea şi că există spaţiu suficient pentru fluxul tehnologic! Deci o joacă „de-a ‘tu-i priceperea”, cu timpul, banii şi nervii omului!
Dar, haideţi să fim rezonabili! Omul a ales varianta contractului de comodat pentru că, după cum se ştie, achiziţionarea terenurilor agricole se face prin proceduri greoaie şi de lungă durată, căci deţinătorii acestora, în multe cazuri, nu au titluri de proprietate. Iar obţinerea lor necesită derularea mai multor etape anevoiase (de pildă succesiuni), apoi încheierea contactelor de vânzare-cumpărare, apoi intabularea, obţinerea extrasului de carte funciară etc. Aşadar, un teren nu poate fi achiziţionat (juridic vorbind) decât în 2-3 ani de zile, timp în care o cerere depusă la FEADR pentru Măsura 112 nu mai poate fi eligibilă, deoarece finanţarea pentru „Instalarea tinerilor fermieri” se poate obţine doar în termen de cel mult un an de la data înregistrării exploataţiei agricole. Iar dacă o exploataţie e înregistrată, precum cea a d-lui Turuş, în 15 mai 2010, dar regimul juridic al terenului pe care funcţionează aceasta se clarifică doar în 2013, atunci… „adio finanţare”! Suntem siguri că nu acesta era scopul finanţatorului şi că motivul invocat de doamna Morariu a fost unul găsit la repezeală, pentru că dânsa nu a agreat… consultantul!!! De fapt, în notificarea prin care s-a respins cererea de finanţare nici nu se pomeneşte de regimul juridic al terenului, ci se precizează că „în urma observaţiilor descrise de către experţii OJPDRP Alba, care au fost pe teren, solicitantul şi-a creat artificial condiţiile necesare pentru a beneficia de sprijin pe această măsură”. Dar nimeni nu clarifică ce înseamnă „artificial” în acest caz! Ori, simpla afirmaţie sau impresia subiectivă a unui expert evaluator nu constituie motiv de respingere a unei cereri de finanţare. Fireşte că acele condiţii au fost artificiale, că doar nu a lăsat Dumnezeu, pe cale naturală acolo, la Ohaba, nişte scroafe de prăsilă cu coteţe cu tot şi cu toate construcţiile aferente! Aşadar, ce înseamnă „artificial”, domnilor experţi? Detaliaţi, vă rog, în mod explicit!
Spuneam că cererea respectivă a fost respinsă deoarece OJPDRP nu a agreat consultantul, iar acest lucru este confirmat de dl. Turuş printr-o declaraţie fermă, în scris, adresată redacţiei noastre: „M-am prezentat la OJPDRP Alba şi am avut o discuţie cu doamna director Morariu, care a afirmat că cererea mea a fost eligibilă, dar în urma discuţiei purtate cu consultantul S-A RĂZGÂNDIT ŞI A „FĂCUT-O” NEELIGIBILĂ!!! Dânsa m-a asigurat că dacă voi angaja un consultant RECOMANDAT DE DÂNSA şi îi voi urma sfaturile, în luna ianuarie a anului 2011 voi putea să redepun proiectul, în cadrul unei noi sesiuni de finanţare…” Din păcate noua sesiune nu a mai avut loc, iar proiectul a rămas neeligibil, pentru că doamna Morariu nu a agreat consultantul. Iar cu privire la relaţiile dintre OJPDRP Alba şi consultanţi (unii agreaţi, alţii ba!) se poate deschide o nouă temă de discuţie, asupra căreia vom reveni într-o ediţie viitoare. Pentru că noi bănuim că o parte din banii încasaţi de consultanţii „agreaţi” ajung în buzunarul doamnei director, care-i recomandă nominal beneficiarilor, garantându-le acestora eligibilitatea cererilor! Că doar ea are „pâinea şi cuţitul” şi poate dispune în mod discreţionar de fondurile europene, nu? Dar asta e treaba DNA să verifice, dacă această instituţie care luptă împotriva corupţiei mai există în judeţul nostru, că nu mai prea auzim de ea…
lFonduri europene pentru rude şi pentru colegii de partid!
Ne oprim deocamdată aici cu acest caz, urmând ca rezultatul anchetei noastre privind fondurile europene derulate prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, respectiv prin OJPDRP-urile precum cel din judeţul Alba, să fie publicate într-o ediţie viitoare. Deşi a trecut o săptămână de la primul nostru articol, nu am primit încă niciun răspuns la întrebările pe care i le-am adresat public doamnei Morariu. Sigur că puteam accesa site-ul agenţiei (ceea ce am şi făcut) încă de la început, dar eram curios cât durează să se tipărească (cu un simplu clic!) lista proiectelor din judeţul nostru, admise şi respinse, cu numele beneficiarilor şi cu sumele contractate. Se vede că un simplu gest „clic-select-print” pe computer le ia specialiştilor de la OJPDRP Alba mai mult de o săptămână… Dar dacă tot am intrat pe site-ul agenţiei am aflat multe lucruri despre beneficiarii de fonduri europene din judeţul Alba. Printre aceştia se află însăşi FIICA DOAMNEI DIRECTOR, Diana Maria Morariu, care a primit, tot în cadrul Măsurii 112, fără probleme, o finanţare în valoare de 25.000 de euro! Maxim! Pentru înfiinţarea unei firme vegetale la Mesentea. Ei i se adaugă şi alte „beizadele” sau alte neamuri ale unor lideri PDL (partid din care face parte doamna Morariu) „alăptate” cu fonduri europene. În general, de la prima aruncătură de ochi pe site-ul agenţiei, se poate observa că fondurile acestea europene s-au dat pe criterii de „consultanţi agreaţi”, precum şi la rude de sânge, sau la „rude” de partid: PDL şi UDMR! Vom reveni!

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Ioan HĂNŢULESCU

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

17 Comentarii

Perfect Adevarat 16 februarie 2011 at 8:49

Am avut stimati Romani si eu un amarat de proiect pana in 10000 euro.
Consultantul cel mai bun din Alba , super OMUL,jos palaria.
Mi-a spus luam finantarea platim ,nu luam nu platim.
Dosarul s-a depus pe masura 312 ,achiziti utilaje agricole.
Dosarul a fost selectat si trimis spre aprobare. Pe langa ca a fost greu cu bancile sa gasim partea noastra ne vine raspunsul.
Puncaj 55,proiect eligibil,dar nefinantabil. Concluzia daca ai bani fati afacerea ca e buna.
Se plang ca nu se absorb fonduri la varf,schimbesi incompetenti si pilosi din teritoriu,putin mai e pana in 2013.

alexandru 16 februarie 2011 at 9:06

e un fenomen grav. se pare ca pdl-ul nu se lasa pana nu ajunge ca pntcd.politizarea excesiva a judetului aduce un sentiment de scarba in randul votantiilor, sentiment care nu va putea fi combatut la alegeri.e timpul sa le dam o lectie politica pe care sa o tina minte.

Gumi 16 februarie 2011 at 9:21

Bravo Hanti esti OK. Nu as fi crezut ca poti sa fii echidistant dar de data aceasta ai facut o surpriza frumoasa . Trebuie ca esti un jurnalist care se respecta . Sa o tii tot asa.

vigilante 16 februarie 2011 at 10:22

E grav ca se petrece asa ceva..dar mult mai grav e ca nu se ia nici o masura impotriva celor vinovati. Toti stam si asteptam. Daca in situatia respectiva cetateanul nedreptatit nu a formulat plangeri catre organele abilitate..presa nu poate face nimic decat sa faca publice cele sesizate. Stimate domn Adrian Turus, principiul „nu vreau sa fac rau nimanui” nu duce altundeva decat la perpetuarea nepotismului si coruptiei. Daca sunteti convins ca proiectul dumneavoastra indeplineste criteriile de eligibilitate si totusi e conditionat de darea de mita ar fi fost de dorit sa oferiti acea mita asociata cu un mic…flagrant. Nu de alta, doar pentru a da de lucru DNA ului. Mentalitatea noastra mioritica nu duce la altceva decat la mentinerea in functii a unor persoane corupte, incapabile, angajate pe nepotism sau criterii politice.

ana 16 februarie 2011 at 11:17

hanti te rog ca in fiecare dimineata sa i dai un telefon d ne directoare si sa o rogi sa ne dea o explicatie la cele scrise de tine pentru ca intr o tara civilizata asa este normal sa auzim si parerea dansei

Hantulescu 16 februarie 2011 at 12:18

Draga \ana\, maine o sa apara, din cate stiu eu, o replica din partea doamnei Morariu. Eu inca nu am vazut-o, si sunt chiar curios ce anume spune. Dansa nu stie, insa, ca replica ei nu ma va impiedica sa revin, dupa cum am promis, cu un material si mai substantial. Dar eu as vrea sa aflu ce parere aveti voi, cititorii, despre faptul ca articolul acesta nu a fost considerat suficient de important de catre administratorul site-ului nostru, pentru a-l aseza mai la vedere. In editia tiparita el este pe prima pagina, dar aici, pe site, e ascuns pe-acolo, mai jos. Ce ziceti?

admin 16 februarie 2011 at 13:51

cere si ti se va da…

adrian 16 februarie 2011 at 12:58

Trebuie neaparat continuata verificarea la Mas 141,unde consultantii ,sunt chiar functionarii si copii lor si se cere spaga pe fata :.BRAVO domnule Hantulescu.Raspuns la intrebarea dumneavoastra-poate frica.! CARACATITA!!!!

Tudor 16 februarie 2011 at 13:50

Pai nu inteleg de ce domnul Turus a facut contract de comodat care nu e eligibil si nu a facut unul de arenda sau de inchiriere, care sunt eligibile. Daca tot a rezumat ghidul in articol de ce nu a vazut ca comodatul nu e eligibil. Probabil ca l-a citit pe diagonala.
Despre D.na Carmen, insa, numai bune, e o profesionista, pentru ca de aceea sunt depuse si castigate cele mai multe proiecte, din tara, in jud. Alba.
Lasati rautatile si cititi din scoarta in scoarta, cu atentie, ghidul.

ADRIAN 16 februarie 2011 at 20:11

Dragul meu contractul de arenda se face pe un teren agricol, contractul de comodat era pe locatia proiectului(grajd) iar in ghid scrie clar ca se accepta contract de comodat sau inchiriere cu conditia sa fie pe minim 5 ani asa cum l-am facut eu
p.s. nu comenta daca nu ai habar

costelus2011 16 februarie 2011 at 15:22

taiasca OJPDRP cu toata conducerea si consultantii dansului pentru ca e foarte destepti dupa cate am inteles eu acestora le trebue musai un ciclu electoral pentru a vedea eligibilitatea unui proiect ,….adevarat este, noi am votat, ei au ajuns si ”traiesc bine”’…..

piciu 16 februarie 2011 at 15:58

Romania-numele tau este ,,spaga”!!!!!!!!
Intreg sistemul , ca si vamile , functioneaza numai pe spaga .
Ca atare problema in Romania nu mai este existenta spagii ci disparitia ei , situatie in care nu ar mai functiona sistemul, s-ar bloca pur si simplu.

CETATEAN GOGU 16 februarie 2011 at 19:00

D-le Hantulescu felicitari pentru acest articol a-ti dat dovada de mult profesionalism . In ce priveste sugestia d-lui Vigilante acea de a da de lucru DNA ,cu acesta nu le dai prea mult de lucru pentru ca si altii au mai facut sesizari la care au atasat dovezi clare dar dupa care nu s-a vazut nici un rezultat deci se adevereste ceea ce se povesteste prin tirg ca DNA este in slujba puterii si este platit din banul contribuabilului.

virgil 16 februarie 2011 at 20:38

domnule Hantulescu referitor la fondurile europene va informez ca au acces numai cei de la PDL SPRE EXEMPLU primarul de la Valea lunga are aprobat proectul si iau iontrat bani pe numele ficei sale care este la Facultate in ALBAsunt din zona Blaj si stiu acest lucru.De asemenea cel de la Primaria Noslac tot de la pdl, a obtinut fonduri 25 mi Euro. Uni din cei care auacesat ceste fonduri nici nu au grajduri si sau filmat de experti la fata locului la vecini care au bovine si pasari sau suine Pina cind aceasta individa Morariu nu va fi schimbata din functia de director adjunct de la OJPDRP Alba se vor face abuzuri de aceasta. Iasi sugera domnului TULUS si domnului de la LOPADEA NOUA sa depuna plingere penala inpotriva OJPDRP Alba si inpotriva acestei individe. Fac apel celor de la PDL domnilor peres col. DOBRA , NEGRUTIU sa ia atitudine fata decele sesizate de opinia publica si sa procedeze la inlocuirea acestei individe pina nu este prea tirziu,

cineva 16 februarie 2011 at 21:15

Au dreptate cei care acuza directorul OJPDRP ALBA si intreaga clica de betivani . E stiut ca expertii OJPDRP ALBA sunt incompetenti, rauvoitori cu oamenii consiliati de consultanti neagreati, e adevarat. E bataie de joc ce se intampla la Alba,cum te trimit cu dosarul acasa daca cumva ii iei nepregatiti…mai intai de etoate sunt niste incompetenti MARI INCOMPETENTI care la final de sesiune nu au inca o imagine clara a doc pe care trebuie sa le contina o CF. Iar doamna MORARIU e cea mai mare proasta care exista…

Paulina 17 februarie 2011 at 8:56

Multumesc draga Antoniu!!!

Tudor 21 februarie 2011 at 20:20

Draga tot rau intentionat esti. Dumneata confunzi comodatul cu concesiunea, In ghid scrie doar de concesiune sau inchiriere si nu de comodat. Vezi de ce nu e bun proiectul. Te discreditezi prin neinformare si necunoastrere de termeni. Vezi de ce ti-a zis d-na Carmen sa gasesti un consultant agreat pentru ca acela stie bine ghidul. Nu la- recomandat pentru ea , cu pentru tine. daca consultantul nu face un proiect eligibil, tu pierzi si ai pierdut. Abordeaza inchirierea sau concesiunea si nu o sa iaba numeni nimic cu tine. Asa ca uite ca stiu cum e cu ghidul si de aceea comentez.

Comentariile sunt oprite