Curier Județean
Fondul Zadig al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Peste 230 de volume alcătuiesc prețioasa colecție
Fondul Zadig al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Peste 230 de volume alcătuiesc prețioasa colecție
În Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba așteaptă să fie descoperit un fond de carte cu totul și cu totul special, fondul Zadig. Acesta poartă numele donatorului, Robert Zadig, profesor în Alba Iulia, despre care putem bănui că făcea parte din clasa intelectuală a vremii, dată fiind alcătuirea colecției donate la începutul anilor 1980. Data donației este estimativă, în documentele instituției fiind identificate însemnări privind prelucrarea volumelor datând din anul 1985.
Ai senzația, trecând în revistă titlurile acestei colecții, că te afli în fața rafturilor bibliotecii unui intelectual din secolele trecute, care a strâns în colecția personală volume organizate aproape bilioteconomic, de la dicționare, la literatură, artă, politică, religie, filosofie, psihologie, istorie, geografie etc. Cărți legate în piele,brodate, cu pagini cu margini aurite, scris de mână și caligrafic, un deliciu pentru iubitorii de carte sub toate aspectele ei.
Volumele, 234 la număr, tipărite în marea lor majoritate peste hotare, la Stuttgart și Paris, în limba germană și franceză, sunt datate între anii 1800 și 1940. Printre autori, medicul regelui Prusiei, Christoph F.W. Hufeland. Născut în 12 august 1762, în Langensalza, Germania, a fost un eminent practician al timpului său, printre pacienții lui faimoși numărându-se Goethe, Herder, Schiller și Wieland.
Cea mai cunoscută carte a sa, „Arta de a prelungi viața”, face parte din Fondul Zadig. Titlul a devenit mai târziu „Macrobiotica: arta de a prelungi viața”, carte din care s-a inspirat și Goethe, în excepționala sa operă „Faust”, când vorbește despre bătrânețe sau despre prețul tinereții fără bătrânețe, Hufeland fiind considerat întemeietorul macrobioticii.
Nu lipsesc titlurile în limba italiană (tipărite la Firenza ori Livorno) și câteva volume în limba română. Unele dintre ele au fost rulate în biblioteci publice precum ARLUS și Biblioteca Centrală de Stat, dovadă ștampilele, ba chiar și fișele de împrumut ale cărților, încă atașate unora dintre ele. De exemplu, Recueillements Poétiques. Épitres et poésies diverses de Alphonse de Lamartine, Paris, 1871, are ca ultim termen de restituire data de 15 decembrie 1964.
Întreaga colecție a trecut printr-un proces de reabilitare, asta înainte să ajungă în fondul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, donatorul apelând la serviciile oferite de „Cetatea Solomon, tipografie, legătorie, papetărie Alba Iulia”, după cum descoperim scris pe un timbru aflat la interiorul uneia dintre coperți.
Fondul special Zadig, o colecție fascinantă din cuprinsul căreia spicuim câteva titluri: Règles de droit et de morale, tirées de l’Écriture sainte, mises en ordre et annotées par M. Dupin, Paris, 1858, Der Trompeter von Säckingen von Joseph Victor von Scheffel, Stuttgart 1905, L`Art de Prolonger la Vie par le dr. C.W. Hufeland, Paris, 1891, Antologia italiana di prosa e poesia per le Scuole elementari superiori, compilata e annotata da Policarpo Petrocchi, Milano 1888. Acestea dar și restul, până la 234 de volume, pot fi consultate la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, deocamdată doar în condițiile impuse de pandemia de COVID-19 cu care ne confruntăm.
Curier Județean
FOTO| Jandarmii din județul Alba, prezenți la datorie la toate evenimentele desfășurate în minivacanța de 1 iunie
FOTO| Jandarmii din județul Alba, prezenți la datorie la toate evenimentele desfășurate în minivacanța de 1 iunie
În contextul minivacanței ocazionată de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului şi de prăznuirea sărbătorii Rusaliilor, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba vor fi la datorie, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă pentru cei care vor fi prezenţi la evenimentele cultural-artistice, sportive, promoționale și religioase desfășurate în această perioadă pe raza județului.
Vom fi prezenţi la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului de la Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Blaj, Câmpeni, Sebeș, Cugir, Bistra și Roșia Montană. De asemenea, în atenţia jandarmilor vor fi manifestările cultural-artistice, respectiv ,,Fiii Satului” din Oarda de Jos, ,,Fiii Satului” și Festivalul Cireșelor din Găbud.
Totodată, sâmbătă, jandarmii vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică pe timpul „Etapei a II-a a Campionatului National de Super Rally” desfășurat în municipiul Alba Iulia, eveniment automobilistic la care organizatorii preconizează participarea unui public numeros. În plus, jandarmii vor fi prezenți și pe timpul manifestării sportive „Aiud Maraton”, competiție care se va desfășura în zona municipiului Aiud, precum și pe timpul manifestării ,,Fun to Fly” care va avea loc în zona „Râpa Roșie” Sebeș.
În vederea prevenirii unor evenimente neplăcute, le recomandăm participanților la aceste evenimente să respecte indicațiile organizatorilor, să evite implicarea în conflicte, să acorde atenție bunurilor personale și să supravegheze atent copiii.
Celor care au ales să petreacă această minivacanță în aer liber la stațiunile montane din județ, le reamintim că jandarmii de la posturile montane vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și vor fi în măsură să le ofere sprijin dacă vor fi în dificultate.
De asemenea, le reamintim tuturor cetăţenilor că pot solicita oricând sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Unic de Urgenţă – 112, sau pot anunța cel mai apropiat echipaj de jandarmi.
Curier Județean
FOTO| Activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri, la Centrul de Cultură ”A
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, joi, 1 iunie 2023, o serie de activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, la care participă cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul instituției.
Activitățile vor începe la ora 12:00 și se desfășoară la Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina. Programul cuprinde: karaoke și recitaluri de muzică ușoară (profesor coordonator Marinela Popa), momente de folclor și muzică instrumentală (profesori coordonatori Nicolae Vancu, Ovidiu Țăran și Ovidiu Romoșan), muzică vocală tradițională (profesor coordonator Leontina Fărcaș), dansuri moderne (profesor coordonator Octavia Oprea). Copiii de toate vârstele vor fi invitați să se alăture și atelierelor de face-painting, pictură în diverse tehnici, modelaj și artă decorativă (profesori coordonatori: Ioana Raica, Olga Oloieru și meșterul iconar Daniela Anca).
Activitățile sunt organizate de Școala de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” , instituție din subordinea Consiliului Județean Alba.
Școala de Arte și Meșteșuguri a fost înființată în anul 1969, iar în prezent funcționează ca serviciu în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, venind în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă și petrecere a timpului liber, dar și a necesității de a conserva, promova și valorifica meșteșugurile tradiționale românești. De la înființare și până în prezent, peste 10.000 de cursanți au luat parte la cursurile educative, mulți dintre aceștia reprezentând la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul instituției.
Curier Județean
MÂINE| Mic parc de distracții, de Ziua Internațională a Copilului, în Parcul Tineretului din Sebeș: PROGRAMUL zilei de 1 iunie
MÂINE| Mic parc de distracții, de Ziua Internațională a Copilului, în Parcul Tineretului din Sebeș: PROGRAMUL zilei de 1 iunie
De Ziua Internațională a Copilului, copiii din Sebeș se vor bucura de un mic parc de distracții amenajat special pentru ei de 1 iunie, în Parcul Tineretului din municipiu.
Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
Dacă în zilele de 29 și 31 mai 2023, copiii Sebeșului s-au bucurat de o caravană a veseliei care i-a vizitat în școli și le-a oferit 57 de biciclete câștigate în cadrul unor tombole, precum și mingi achiziționate de municipalitate pentru toți cei 5400 de copii ai orașului care frecventează școlile și grădinițele, surprizele pregătite pentru cei mici nu s-au încheiat.
Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
Astfel, joi, 1 iunie 2023, Parcul Tineretului va deveni un mic parc de distracții, începând cu ora 18.00. Copiii se vor bucura de prezența veselă a Fanfarei din Petrești, Ordinul Scutierilor de Muhlbach îi va invita să devină cavaleri și domnițe, iar pompierii voluntari și polițiștii locali din Sebeș le vor face o prezentare a dotărilor și echipamentelor.
Vor fi amplasate și câteva aparate de joacă, la care copii vor avea acces gratuit în intervalul orar 18.00-20.00. De la întâlnire nu vor lipsi personajele de animație, care vor avea un salut prietenos pentru toți participanții.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Ştirea zileiacum 13 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Ştirea zileiacum 17 ore
UPDATE FOTO| INCENDIU pe autostrada A1, sensul Deva- Sibiu: O autoutilitară a luat foc. Intervin pompierii
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: CSM Unirea Alba Iulia și Karate Forever Alba Iulia, medalii la naționalele de kumite-IKU
-
Actualitateacum 15 ore
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card