Rămâi conectat

Curier Județean

Fondul Zadig al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Peste 230 de volume alcătuiesc prețioasa colecție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fondul Zadig al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Peste 230 de volume alcătuiesc prețioasa colecție

În Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba așteaptă să fie descoperit un fond de carte cu totul și cu totul special, fondul Zadig. Acesta poartă numele donatorului, Robert Zadig, profesor în Alba Iulia, despre care putem bănui că făcea parte din clasa intelectuală a vremii, dată fiind alcătuirea colecției donate la începutul anilor 1980. Data donației este estimativă, în documentele instituției fiind identificate însemnări privind prelucrarea volumelor datând din anul 1985.

Ai senzația, trecând în revistă titlurile acestei colecții, că te afli în fața rafturilor bibliotecii unui intelectual din secolele trecute, care a strâns în colecția personală volume organizate aproape bilioteconomic, de la dicționare, la literatură, artă, politică, religie, filosofie, psihologie, istorie, geografie etc. Cărți legate în piele,brodate, cu pagini cu margini aurite, scris de mână și caligrafic, un deliciu pentru iubitorii de carte sub toate aspectele ei.

Volumele, 234 la număr, tipărite în marea lor majoritate peste hotare, la Stuttgart și Paris, în limba germană și franceză, sunt datate între anii 1800 și 1940. Printre autori, medicul regelui Prusiei, Christoph F.W. Hufeland. Născut în 12 august 1762, în Langensalza, Germania, a fost un eminent practician al timpului său, printre pacienții lui faimoși numărându-se Goethe, Herder, Schiller și Wieland.

Cea mai cunoscută carte a sa, „Arta de a prelungi viața”, face parte din Fondul Zadig. Titlul a devenit mai târziu „Macrobiotica: arta de a prelungi viața”, carte din care s-a inspirat și Goethe, în excepționala sa operă „Faust”, când vorbește despre bătrânețe sau despre prețul tinereții fără bătrânețe, Hufeland fiind considerat întemeietorul macrobioticii.

Nu lipsesc titlurile în limba italiană (tipărite la Firenza ori Livorno) și câteva volume în limba română. Unele dintre ele au fost rulate în biblioteci publice precum ARLUS și Biblioteca Centrală de Stat, dovadă ștampilele, ba chiar și fișele de împrumut ale cărților, încă atașate unora dintre ele. De exemplu, Recueillements Poétiques. Épitres et poésies diverses de Alphonse de Lamartine, Paris, 1871, are ca ultim termen de restituire data de 15 decembrie 1964.

Întreaga colecție a trecut printr-un proces de reabilitare, asta înainte să ajungă în fondul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, donatorul apelând la serviciile oferite de „Cetatea Solomon, tipografie, legătorie, papetărie Alba Iulia”, după cum descoperim scris pe un timbru aflat la interiorul uneia dintre coperți.

Fondul special Zadig, o colecție fascinantă din cuprinsul căreia spicuim câteva titluri: Règles de droit et de morale, tirées de l’Écriture sainte, mises en ordre et annotées par M. Dupin, Paris, 1858, Der Trompeter von Säckingen von Joseph Victor von Scheffel, Stuttgart 1905, L`Art de Prolonger la Vie par le dr. C.W. Hufeland, Paris, 1891, Antologia italiana di prosa e poesia per le Scuole elementari superiori, compilata e annotata da Policarpo Petrocchi, Milano 1888. Acestea dar și restul, până la 234 de volume, pot fi consultate la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, deocamdată doar în condițiile impuse de pandemia de COVID-19 cu care ne confruntăm.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea