Rămâi conectat

Actualitate

Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sindicaliștii din Sănătate solicită introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază.  Federația ”Solidaritatea Sanitară” reamintește Guvernului că dreptul la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual, pentru lucrul în zilele libere legale, și dreptul la sporurile pentru condiții de muncă acordate cel puțin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaților, solicitându-i să asigure respectarea lor.

”În buna tradiție a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaților, Federația ”Solidaritatea Sanitară” oferă Guvernului și soluția necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază”, se spune într-un comunicat al sindicatului.

Federația menționează că Legea 153/2017 (Legea Olguța Vasilescu) a forțat, în mod ilogic, introducerea indemnizației de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeași lege a încercat să anuleze garanția pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003) o acordă salariaților în privința dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfășurată în zilele de sărbătoare legală.

Conform sursei citate, efectele negative asupra drepturilor salariaților au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele (în contradicție și ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003).

”Efectul cumulat al acestor măsuri iraționale îl constituie faptul că la ora actuală spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiționările bugetare contradictorii cu drepturile salariaților, ajung în situația de reducere a unor drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Așa se explică protestele îndreptățite ale salariaților, activate în mod spontan, după Tulcea urmând acum colegii de la Spitalul Județean Neamț și în curând angajații din toată țara”, se arată în comunicat.

Federația ”Solidaritatea Sanitară” precizează că, alături de seria de măsuri care afectează negativ angajații din sănătate, OUG 114/2018 a introdus același regim de fiscalizare pentru indemnizația de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din Legea salarizării și din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizației de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială.

În acest context, organizația cere Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor și a indemnizațiilor și introducerea lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizația de hrană este acordată tuturor salariaților în mod egal, fără nicio diferențiere în funcție de condițiile de muncă sau în funcție de modul de organizare a muncii. Impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente indemnizației de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.

”În concluzie, constatând că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizației de hrană, transformând-o într-un drept salarial, și luând act de efectele (suportate de unitățile sanitare și angajații din sectorul public de sănătate) pe care le are asimilarea acesteia cu sporurile, Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30% aferentă sporurilor și introducerea ei în salariul de bază pentru toți salariații. Aceasta este singura măsură care ar putea corecta o parte dintre erorile ce marchează Legea salarizării”, se precizează în comunicat. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea