Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Farmacii de familie şi plafon la medicamente

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la 1 iunie, va intra în vigoare noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale care pentru prima dată va fi valabil pentru o perioadă de doi ani. Acesta vine la pachet cu o serie de noutăţi, mai mult sau mai puţin agreate de medici şi farmacişti. Doctorii vor fi plătiţi mai mult în funcţie de numărul de consultaţii acordate şi mai puţin după numărul de pacienţi înscrişi pe liste şi vor prescrie medicamente în limita unui plafon. În plus, bolnavii cronic şi cei care sunt incluşi în programe naţionale de sănătate vor fi nevoiţi să se înscrie la o „farmacie de familie” şi să îşi cumpere medicamentele necesare exclusiv de acolo.
lMedicii, plătiţi mai mult după numărul de consultaţii
De luna viitoare, plata medicilor de familie se va face după următoarea structură: 50% „per capita” (numărul de pacienţi de pe liste) şi 50% per serviciu (consultaţii). Vechiul contract, care a fost prelungit cu trei luni din cauza divergenţelor între doctori şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prevedea alocarea a 70% din fonduri pentru plata per capita şi 30% pentru plata per consultaţie. Medicii se plâng însă că nici dacă ar munci mai mult nu ar avea vreun avantaj. „Suntem furaţi la servicii: avem voie să facem doar 20-24 de consultaţii pe zi. Tot ce trece de 24 de consultaţii, le facem cadou pacienţilor. În plus, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ne fură şi pacienţii: nou-născuţii şi nou-intraţii pe liste se validează cu două-trei luni întârziere, dar, în tot acest timp, noi le acordăm consultaţii medicale”, comentează doctorul de familie Sandra Alexiu, secretarul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
lPrea multe medicamente pe care nu ni le permitem
Medicii nu vor mai putea prescrie medicamente nelimitat, ci în baza unui plafon. Deşi oficialii Casei spun că fondurile pentru medicamente vor fi astfel gestionate mai atent, medicii de familie susţin că nu ei sunt adevăraţii falimentari ai sistemului. „Listele de medicamente sunt umflate cu pompa, există foarte multe medicamente scumpe pe care România nu şi le permite. Este însă complicat să tai listele de medicamente din considerente electorale. O mare parte din sumă se duce pe programe naţionale de oncologie şi psihiatrie, unde medicii de familie nu sunt prescriptori. Astfel, acuzaţia că suntem noi cei care falimentează sistemul este falsă”, mai spune Sandra Alexiu.
Pe de altă parte, bolnavii incluşi în programe naţionale de sănătate sau asiguraţii cu afecţiuni cronice vor fi obligaţi să se înscrie la o farmacie pentru a-şi procura medicamentele. Farmaciile, la rândul lor, trebuie să întocmească liste cu asiguraţii lor şi să raporteze lunar mişcarea pacienţilor la Casă. Bolnavii vor fi obligaţi să rămână cel puţin şase luni pe lista aceleiaşi farmacii, cu excepţia cazului în care se mută din localitate. „Conceptul de farmacie de familie e greşit. Oamenii vor înţelege că trebuie să-şi cumpere toate medicamentele de acolo. Nu se va înscrie nimeni la nicio farmacie, medicii vor trimite listele de pacienţi la farmaciile cu care lucrează ei. Şi acum se întâmplă la fel. Medicii trimit pacienţii la anumite farmacii, doar că ei nu sunt obligaţi să meargă acolo. Mă întreb, ce se întâmplă în situaţia în care farmaciile rămân fără medicamentele respective?”, se întreabă Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
„Conceptul de farmacie de familie e greşit. Oamenii vor înţelege că trebuie să cumpere toate medicamentele de acolo. Medicii vor trimite liste la farmaciile cu care lucrează ei, nu se va înscrie nimeni”, a mai spus Clara Popescu
lReclamaţii în farmacii
Noul contract-cadru mai stabileşte că medicii vor prescrie în continuare medicamente pe denumirea comună internaţională, dar, vor avea voie, în anumite situaţii, să recomande şi denumirea comercială. În plus, pacienţii pot să-şi exprime nemulţumirile în condica de reclamaţii din farmacie. Legea mai spune că unităţile farmaceutice trebuie să se aprovizioneze prioritar cu medicamente ieftine. Multe produse ieftine au fost introduse pe liste, dar producătorul nu face faţă. De aceea, unele judeţe rămân fără pastile. Nu în ultimul rând, contractul-cadru prevede că pacienţilor le vor fi decontate medicamentele cumpărate în perioada de spitalizare. (E.Z.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea