Cultură Educație
Farmacii de familie şi plafon la medicamente
De la 1 iunie, va intra în vigoare noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale care pentru prima dată va fi valabil pentru o perioadă de doi ani. Acesta vine la pachet cu o serie de noutăţi, mai mult sau mai puţin agreate de medici şi farmacişti. Doctorii vor fi plătiţi mai mult în funcţie de numărul de consultaţii acordate şi mai puţin după numărul de pacienţi înscrişi pe liste şi vor prescrie medicamente în limita unui plafon. În plus, bolnavii cronic şi cei care sunt incluşi în programe naţionale de sănătate vor fi nevoiţi să se înscrie la o „farmacie de familie” şi să îşi cumpere medicamentele necesare exclusiv de acolo.
lMedicii, plătiţi mai mult după numărul de consultaţii
De luna viitoare, plata medicilor de familie se va face după următoarea structură: 50% „per capita” (numărul de pacienţi de pe liste) şi 50% per serviciu (consultaţii). Vechiul contract, care a fost prelungit cu trei luni din cauza divergenţelor între doctori şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prevedea alocarea a 70% din fonduri pentru plata per capita şi 30% pentru plata per consultaţie. Medicii se plâng însă că nici dacă ar munci mai mult nu ar avea vreun avantaj. „Suntem furaţi la servicii: avem voie să facem doar 20-24 de consultaţii pe zi. Tot ce trece de 24 de consultaţii, le facem cadou pacienţilor. În plus, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ne fură şi pacienţii: nou-născuţii şi nou-intraţii pe liste se validează cu două-trei luni întârziere, dar, în tot acest timp, noi le acordăm consultaţii medicale”, comentează doctorul de familie Sandra Alexiu, secretarul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
lPrea multe medicamente pe care nu ni le permitem
Medicii nu vor mai putea prescrie medicamente nelimitat, ci în baza unui plafon. Deşi oficialii Casei spun că fondurile pentru medicamente vor fi astfel gestionate mai atent, medicii de familie susţin că nu ei sunt adevăraţii falimentari ai sistemului. „Listele de medicamente sunt umflate cu pompa, există foarte multe medicamente scumpe pe care România nu şi le permite. Este însă complicat să tai listele de medicamente din considerente electorale. O mare parte din sumă se duce pe programe naţionale de oncologie şi psihiatrie, unde medicii de familie nu sunt prescriptori. Astfel, acuzaţia că suntem noi cei care falimentează sistemul este falsă”, mai spune Sandra Alexiu.
Pe de altă parte, bolnavii incluşi în programe naţionale de sănătate sau asiguraţii cu afecţiuni cronice vor fi obligaţi să se înscrie la o farmacie pentru a-şi procura medicamentele. Farmaciile, la rândul lor, trebuie să întocmească liste cu asiguraţii lor şi să raporteze lunar mişcarea pacienţilor la Casă. Bolnavii vor fi obligaţi să rămână cel puţin şase luni pe lista aceleiaşi farmacii, cu excepţia cazului în care se mută din localitate. „Conceptul de farmacie de familie e greşit. Oamenii vor înţelege că trebuie să-şi cumpere toate medicamentele de acolo. Nu se va înscrie nimeni la nicio farmacie, medicii vor trimite listele de pacienţi la farmaciile cu care lucrează ei. Şi acum se întâmplă la fel. Medicii trimit pacienţii la anumite farmacii, doar că ei nu sunt obligaţi să meargă acolo. Mă întreb, ce se întâmplă în situaţia în care farmaciile rămân fără medicamentele respective?”, se întreabă Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
„Conceptul de farmacie de familie e greşit. Oamenii vor înţelege că trebuie să cumpere toate medicamentele de acolo. Medicii vor trimite liste la farmaciile cu care lucrează ei, nu se va înscrie nimeni”, a mai spus Clara Popescu
lReclamaţii în farmacii
Noul contract-cadru mai stabileşte că medicii vor prescrie în continuare medicamente pe denumirea comună internaţională, dar, vor avea voie, în anumite situaţii, să recomande şi denumirea comercială. În plus, pacienţii pot să-şi exprime nemulţumirile în condica de reclamaţii din farmacie. Legea mai spune că unităţile farmaceutice trebuie să se aprovizioneze prioritar cu medicamente ieftine. Multe produse ieftine au fost introduse pe liste, dar producătorul nu face faţă. De aceea, unele judeţe rămân fără pastile. Nu în ultimul rând, contractul-cadru prevede că pacienţilor le vor fi decontate medicamentele cumpărate în perioada de spitalizare. (E.Z.)
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 15 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 19 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 14 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!
-
Sportacum 14 ore
FOTO: CS Ocna Mureș – ACS Tg. Mureș 0-3 (0-1) în ultima rundă din sezonul regular | „Lanterna roșie” continuă seria decepțiilor