Cultură Educație
Fapte bune de Sfintele Paşti
În aşteptarea marii sărbători creştine a Învierii Domnului, prin toate cele 16 filiale ale sale, Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a desfăşurat acţiuni umanitare şi spirituale totodată, în aşa fel încât toate cele 64 de centre sociale patronate de aceasta au fost vizitate şi au primit atenţie. Astfel, la Aşezământul social „Sf. Vasile cel Mare” a avut loc o vizită a elevilor clasei a V-a de la Liceul Sportiv din Alba Iulia, care au adus jucării, aticole vestimentare şi o sumă de bani ca donaţie, strânsă de elevii acestei instituţii. Tot la „Sf. Vasile cel Mare” au fost şi copiii de la Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, din Alba Iulia, împreună cu Parohia „Dealul Furcilor”, care au adus alimente, dulciuri şi jucării. La Centrul de zi „Sf.Ana” copiii instituţionalizaţi au pregătit cântece şi poezii religioase, şi au confecţionat coşuleţe şi ornamente de Paşti, pe care le-au dăruit copiilor de la Grădiniţa nr. 8 din municipiul nostru, primind în schimb de la „iepuraşii” grădiniţei hăinuţe, jucării şi dulciuri. La Centrul pilot pentru persoane cu dizabilităţi „Sf. Meletie” s-au desfăşurat activităţi de socializare şi ergoterapie, precum şi vizionări de filme cu tematică religioasă, s-au încondeiat ouă şi au fost confecţionate felicitări de Paşti. Ouăle încondeiate, adevărate lucrări de artă, au fost oferite partenerilor şi colaboratorilor asociaţiei şi au fost expuse în incinta Consiliului Judeţean Alba. De asemenea, prin Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu, Filantropia Ortodoxă a făcut vizite vârstnicilor beneficiari, împreună cu Serviciul Public de Asistenţă Socială, al Primăriei Alba Iulia, oferindu-le acestora pachete cu cele necesare mesei de Paşti.
lFlorin Roman susţine permanent o familie nevoiaşă
Liderul liberal Florin Roman susţine permanent o familie de tineri care au un copil în vârstă de un an, cu toate cele necesare traiului zilnic, sprijinindu-i să-şi plătească chiria, facturile şi să-şi asigure traiul zilnic. Face acest lucru de câteva luni de zile, încercând totodată să găsească un loc de muncă pentru tânărul tată. Dar, până atunci, el şi-a asumat rolul de ocrotitor al acestei familii nevoiaşe. Tot el şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona nişte lucrări de artă ale unei tinere profesoare de desen din Alba Iulia, ajunsă în mare impas financiar „graţie” nivelului de salarizare din învăţământ. Nu dezvăluim numele celor ajutaţi de dl. Roman, pentru că aceştia şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în anonimat.
lOameni de bună credinţă
Printre oamenii de bună credinţă, care în fiecare an sprijină familii nevoiaşe, fără a se făli cu asta, mai sunt şi alţi albaiulieni, cărora le vom dezvălui identitatea, chiar dacă ei şi-au exprimat dorinţa de a nu li se face „publicitate”: preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele Sorin Bumb, directorii din cadrul CJ Alba Ioan Bodea, Marian Aitai şi Dan Popescu, consilierul local PDL Mihai Baco şi omul de afaceri Nicolae Puşcaş. Vrednici sunt, toţi aceştia, de laudă, cu atât mai mult cu cât activitatea lor nu se limitează la perioada Sfintelor Paşti, ci se desfăşoară pe tot parcursul anului, atât în nume personal cât şi în cadrul instituţiilor pe care le reprezintă. La mulţi ani, tuturor celor de mai sus! (I.H.)

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 18 ore
Alimente care nu au dată de expirare. Care sunt produsele din care puteți face stocuri fără teama de a se strica
-
Actualitateacum 12 ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Curier Județeanacum 15 ore
Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
-
Actualitateacum 19 ore
Elena Udrea ar putea scăpa de extrădare: Ce artificiu au găsit avocații acesteia, din Bulgaria
-
Actualitateacum 17 ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul
-
Curier Județeanacum 13 ore
Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III
-
Actualitateacum 14 ore
A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend
-
Actualitateacum 16 ore
CREȘTE salariul minim pentru angajații a două sectoare din România: Câți bani vor primi în mână
-
Curier Județeanacum 12 ore
FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă
-
Actualitateacum 15 ore
62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP
-
Curier Județeanacum 12 ore
AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul AIUD: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi