Rămâi conectat

Actualitate

Exorcizările din Munții Apuseni. Cum vindecau preoții ,,demonizații” și misterul bisericii arse din Poșaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Timp de sute de ani, exorcizările în biserici au avut loc, în preajma unui preot. Cel puţin două cazuri de astfel de fenomene au existat şi în zona Munţilor Apuseni, la Poşaga şi Cib.

Aşa-numitul „Fenomen Poşaga” a pornit de la o biserică din comuna cu acelaşi nume. Ceea ce s-a întâmpla aici este denumit de unii exorcizare. Faptul că biserica din Poşaga era un loc „puţin” ieşit din comun o demonstrează şi legendele care s-au „ţesut” timp de zeci de ani. În zona Munţilor Apuseni se vorbeşte des despre ceea ce s-a întâmplat aici în decursul a mai bine de 10 ani.

Fenomenul este explicat în amănunt de un student care a participat la o slujbă de demonizare şi care a ţinut să rămână anonim, astfel încât autenticitatea nu poate fi verificată. În prezent, biserica unde aveau loc exorcizările nu mai există. A fost mistuită de un incendiu produs în condiţii suspecte înainte de anul 2000. Părintele Ioan, care slujea acolo, este în prezent în zona Rimetea, tot în judeţul Alba, la o altă mănăstire. Relatările despre perioada cât acesta slujea la Poşaga sunt numeroase.

Citește și: Lista păcatelor pentru spovedanie. Vezi care sunt cele 193 de păcate pe care nici nu te gândești că le comiți

„După ce şi-a pus patrafirul pe capetele oamenilor, a început rugăciunile de dezlegare. Nu după multă vreme au început nişte strigăte în spate, în biserică, ca de groază, parcă răcneau în difuzoare acele persoane, o voce era mai răguşită parcă, oricum nişte strigăte sfâşietoare şi care te agitau foarte tare. Am încercat să rămân obiectiv. Nu-mi venea să cred, cele ce auzisem de la alţii acum se întâmplau. Femeile în special, se pare nou venite, se înghesuiau care mai de care spre părintele. În mintea mea era un soi de ras cu plâns, ras de tot spectacolul acesta care mi se părea ieftin şi forţat şi de plâns că le vedeam pe acele femei cum stăteau în genunchi şi se împingeau care mai de care să fie mai aproape de părintele Ioan şi plângeau înspăimântate.

Eu în sinea mea îmi ziceam că am ajuns între nebuni şi că în ce hal au ajuns oamenii să se preteze. Ba mi mult, începusem să zic că popa ăsta o luat-o razna cum să îi ţină pe oameni într-o asemenea stare de agitaţie. Partea cea mai interesantă totuşi era că la un moment dat o persoană din spate de acolo din biserica, demonizată fiind, a venit cumva până în faţă, distanţă fiind destul de lungă.

S-a tăvălit, a urlat, chestia ciudată era că nu se putea ţine pe picioare drept, avea o privire sticloasă şi era… femeie. Aşa tare striga cu acea voce că începusem atunci să-mi pun semne de întrebare dacă totuşi e adevărat ce văd aici şi nu un spectacol de prost gust. Simţeam din partea acelei femei o prezenţa stranie, foarte ciudată, rece oarecum şi sălbatică. Nu mai văzusem aşa ceva până atunci. Mai mult, acea persoană a încercat să ajungă la preotul Ioan şi chiar a ajuns la un moment dat şi la prins de patrafir şi a încercat să i-l smulgă, dar când preotul i-a pus patrafirul şi crucea pe cap, s-a domolit destul de mult din acea agitaţie; se împinse amărâtă aia de femeie demonizată pe alte femei care erau speriate cumplit! Ce mai, un adevărat circ cu nebuni parcă, cu totul ieşit din comun! Eram oarecum scârbit şi intrigat de atitudinea acelei femei. Fără ruşine se împinsese în oameni, într-unii a dat cu picioarele căzută fiind jos”, se precizează în povestea studentului, relatată de crestinortodox.ro.

Studentul susţine că parcă era într-o altă lume. „S-a terminat şi slujba la un moment dat. Părintele Ioan a început să stropească cu busuioc şi apă sfinţită peste noi oamenii adunaţi în biserica. Un băiat mergea cu o găletuşa cu apă sfinţită după preot, iar acesta înmuia mănunchiul de busuioc în apă din găleată şi stropea oamenii. Strigă ceva de genul «Ieşi». Apoi preotul a plecat la casă parohială. Unii oameni s-au dus după dansul să vorbească cu el, iar alţii printre care şi eu am rămas în biserica”, completează participantul la slujba de exorcizare.

Citește și: VIDEO Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul

Activitatea în biserica de la Poşaga s-a derulat în anii ’80 şi începutul anilor ’90. Călugărul avea o faimă în toată zona şi era căutat de zeci de persoane care ar fi fost ”posedate”. După distrugerea bisericii în incendiu, slujbele s-au oprit, iar părintele Ioan a plecat de la Poşaga. Biserica Ortodoxă nu a exprimat nicio poziţie în legătură cu „fenomenul Poşaga”

Al doilea caz devenit cunoscut s-a derulat în satul Cib, comuna Almaşu Mare. În 2016, preotul Viorel Epure a fost suspendat de Arhiepiscopie pe o perioadă de 30 de zile ca urmare a slujbelor de exorcizare pe care le organiza în biserică. Părintele Viorel Epure a ajuns să fie cunoscut de multe persoane după ce i s-a dus vestea de „văzător cu duhul şi făcător de minuni”. În fiecare duminică, numeroşi credincioşi, mulţi de prin alte locuri, veneau la biserica din Cib, iar miercurea şi vinerea, preotul îi primea pentru a-i spovedi şi sfătui.

Într-un interviu acordat revistei Formula As, preotul susţinea că „am vindecat demonizaţi şi bolnavi incurabili, dar nu cu puterea mea, ci cu a lui Dumnezeu” şi că „am zeci de mii de enoriaşi într-un sat cu numai patru sute de suflete”. Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Alba Iulia, părintele Viorel Epure a încălcat regulamentul şi „rânduielile bisericeşti”, fiind canonisit pentru o perioadă de 30 de zile. Preotul a revenit la slujbe, dar nu s-au mai auzit veşti cu privire la slujbe de exorcizare pe care le-ar fi organizat. La Cib a mai existat un aşa-zis fenomen paranormal în 1999, când o casă ar fi fost bântuită de o fantomă. Povestea a ţinut capul de afiş al presei timp de mai multe săptămâni, dar, în final, nu s-a putut demonstra existenţa a ceva necunoscut. Povestea a dispărut la fel de rapid cum a apărut.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Națională: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, vineri, un discurs de Ziua Națională, la recepția oferită la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat, în discursul rostit, că 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului, deoarece vom avea alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Iohannis a precizat că rezultatele acestui vertabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

„Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri”, a spus președintele.

„Votul e singurul instrument democratic prin care decidem viitorul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a atenționat șeful statului.

Citește și: VIDEO| Mugur Mihăiescu, de 1 Decembrie, în orașul Marii Uniri: ”Unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”

Klaus Iohannis a evidențiat importanța strategică, în actualul context, a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO.

„România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”, a susținut președintele.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare