Rămâi conectat

Actualitate

EUROSTAT: 90% din populația României nu are banii necesari pentru a duce un trai minim decent

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert România, a afirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de prezentare a unei cercetări despre cosul minim de consum pentru un trai decent, că 90% din populația României nu are banii necesari pentru a duce un trai minim decent.

„Aseară mă uitam la câteva statistici în pregătirea acestui eveniment. M-am uitat odată la datele Eurostat privind distribuția veniturilor în România ca să văd câți dintre români au venituri care se apropie de coșul minim pentru un trai decent. Și m-am uitat pe persoană singură. Marea surpriză foarte neplăcută este că primele nouă decile au venituri lunare mai mici de ceea ce ar fi 2.552 de lei, valoarea pentru o persoană, adică 90% din adulții din România au venituri mai mici decât acest 2.500 de lei, ca să îl iau rotunjit, ceea ce înseamnă că 90% din populația României nu are banii necesari pentru un a duce un trai minim decent”, a spus Victoria Stoiciu.

Ea a declarat că datele de la Inspecția Muncii arată că 47% din contractele individuale de muncă sunt pe salariu minim, iar cele pentru salarii mai mici de 2.500 de lei au o proporție de 65%.

De asemenea, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa’, a afirmat că datele Revisal despre contractele individuale de muncă, ceea nu înseamnă persoane pentru că este posibil ca un salariat să aibă mai multe contracte individuale de muncă, arată că mai puțin de 25% trăiesc peste standardul cosului minim de consum pentru un trai decent.

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană este de 2.552 de lei pe lună, iar pentru o familie formată din doi adulți și doi copii valoarea coșului urcă la 6.762 de lei, potrivit unei cercetări realizate de Fundația Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

Cercetarea a fost realizată în perioada iulie-septembrie 2018. Potrivit realizatorilor, rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuția despre resursele necesare pentru traiul populației în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coș minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noțiunii de nivel de trai decent și a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populația României să își poată asigura un asemenea nivel de trai.

Conform standardelor internaționale, coșul minim de consum pentru un trai decent este estimat în valoare lunară pentru nevoile unei familii de doi adulți și doi copii. Realizatorii au presupus ca familia locuieste in mediul urban, ca adultii sunt ambii
salariati cu venituri sub medie si varstele cuprinse intre 35 si 45 de ani. De asemenea, acestia au presupus ca unul dintre copii are varsta cuprinsa intre 12 si 14 ani si celalalt intre 8 si 10 ani.

Pentru fundamentarea continutului cosului minim de consum pentru un trai decent au fost realizate cate patru interviuri de grup in cinci orase mari ale Romaniei: Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara. La interviurile de grup au participat cate 8-12 salariati din mai multe sectoare de activitate: administratie publica, invatamant, servicii publice, comert, industrie, IT, banci.

Structura cosului minim de consum pentru un trai decent rezultata din cercetare cuprinde 11 capitole: (1) alimentatie, (2) imbracaminte si incaltaminte, (3) locuinta, (4) dotarea locuintei, (5) cheltuieli cu locuinta, (6) produse de uz casnic si igiena personala, (7) servicii, (8) educatie si cultura, (9) sanatate, (10) recreere si vacanta, (11) fondul de economii al familiei. In total, aceste capitole contin un numar de 226 de itemi.

In ceea ce priveste repartizarea cheltuielilor familiei, pentru alimentatie este nevoie de 1.405 lei, pentru imbracaminte si incaltaminte – 651 de lei, locuinta – 1.781 de lei, dotarea locuintei – 220 de lei, cheltuieli cu locuinta – 477 de lei, produse de uz casnic si igiena personala – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educatie si cultura – 546 de lei, ingrijirea sanatatii – 107 de lei, recreere si vacanta – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei. Astfel, alimentatia are o pondere de 20,77%, iar locuinta 26,33%.

In studiu se precizeaza ca este nevoie de actualizarea periodica a valorii cosului minim de consum pentru un trai decent.

Sursa: business24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea