Rămâi conectat

Cultură Educație

„Etnografie din Transilvania” – o carte document a etnografului Valer Butură, lansată de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Evenimentul are loc la casa natală a etnografului din Sălciua

Mondoc Adriana

Publicat

în

În conformitate cu prevederile Uniunii Europene, printre principalele obiective ale unei instituții de cultură de orice tip este obligatoriu ca un loc important să îl ocupe păstrarea identității culturale locale și valorificarea și promovarea culturii tradiționale ca sursă importantă a acestei identități. Rabat de la acest obiectiv nu putea face nici Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba care prin programul 5 CERCETAREA ȘI VALORIFICAREA COLECȚIILOR ȘI A PATRIMONIULUI JUDEȚULUI ALBA se străduiește să cerceteze, să colecționeze și să editeze documente ce pot face obiectul proiectului 5.9 Publicațiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

În cadrul acestui proiect va avea loc și activitatea ce se va desfășura joi, 23 august 2018, începând cu ora 11.00, la Sălciua, la casa natală a etnografului Valer Butură unde în organizarea Consiliului Județean Alba, a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și a Primăriei Sălciua va avea loc lansarea volumului I al lucrării Etnografie din Transilvania o lucrare rămasă în manuscris a etnografului român Valer Butură. La lansare vor vorbi despre Valer Butură și despre lucrarea Etnografie din Transilvania scriitorul Cornel Nistea, președinte al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, cercetătorul Mircea Câmpeanu de la Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, directorul Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan”, Maria Simona Munteanu și Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Georgeta Orian și Teodora Iordăchescu de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, profesor drd. Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, profesor Daniela Floroian , editorul cărții și Dorina Butură, nepoata etnografului Valer Butură.

Valer Butură este unul dintre cei patru mari etnografi ai județului Alba, alături de Gheorghe Pavelescu, Ovidiu Bârlea și Ilie Moise. S-a născut la 16 decembrie 1910 în localitatea Sălciua de Jos, judeţul Alba. În anul 1932 absolvă cursurile Facultății de Geografie-Științele naturii de la Universitatea din Cluj Napoca avându-l ca profesor pe marele cercetător Alexandru Borza care îl va determina să își îndrepte atenția spre domeniul etnobotanicii, disciplină în care își va desfășura activitatea pedagogică și de cercetare mai întâi la Fundația Culturală Regală „Regele Mihai” din București și apoi la Institutul de Geografie al Universității din Cluj, unde va activa ca și conferențiar până în 1952 când din motive politice este concediat. În 1956 este reabilitat și își începe activitatea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca fiind pe rând muzeograf, muzeograf principal, șef al secției în aer liber Parcul Etnografic de la Hoia, director adjunct și mai apoi director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În tot acest timp coordonează apariția Anuarului Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Din 1969 și până în 1974 predă cursuri de etnografie la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. În 1989, la 27 august, moare la Cluj – Napoca, ultima sa dorință fiind să fie înmormântata în conformitate cu tradițiile satului natal, la cimitirul din Sălciua de Jos. Lucrările sale de referință au fost Etnografia poporului român, Enciclopedia de etnobotanică românească, Credințe și obiceiuri despre plante, Străvechi mărturii de civilizație românească – Transilvania. Studiu etnografic, Cultură spirituală românească, tipărite în cursul vieții. Postum a fost tipărit volumul Povestiri din Munții Apuseni în anul 2010 iar anul trecut prin grija Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba a văzut lumina tiparului și ultimul său manuscris nepublicat încă Etnografie din Transilvania, vol. 1 urmând ca în acest an să fie dat tiparului și volumul 2.

Lansarea cărții de la casa natală va fi urmată de o vizită la Muzeul „Valer Butură” și de depuneri de flori la mormântul etnografului de la Sălciua de Jos.

Proiectul face parte din Programul managerial pe anul 2018 al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba iar parteneri în organizare sunt Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba – Hunedoara și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea