Rămâi conectat

Cultură Educație

„Etnografie din Transilvania” – o carte document a etnografului Valer Butură, lansată de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Evenimentul are loc la casa natală a etnografului din Sălciua

Mondoc Adriana

Publicat

în

În conformitate cu prevederile Uniunii Europene, printre principalele obiective ale unei instituții de cultură de orice tip este obligatoriu ca un loc important să îl ocupe păstrarea identității culturale locale și valorificarea și promovarea culturii tradiționale ca sursă importantă a acestei identități. Rabat de la acest obiectiv nu putea face nici Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba care prin programul 5 CERCETAREA ȘI VALORIFICAREA COLECȚIILOR ȘI A PATRIMONIULUI JUDEȚULUI ALBA se străduiește să cerceteze, să colecționeze și să editeze documente ce pot face obiectul proiectului 5.9 Publicațiile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

În cadrul acestui proiect va avea loc și activitatea ce se va desfășura joi, 23 august 2018, începând cu ora 11.00, la Sălciua, la casa natală a etnografului Valer Butură unde în organizarea Consiliului Județean Alba, a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și a Primăriei Sălciua va avea loc lansarea volumului I al lucrării Etnografie din Transilvania o lucrare rămasă în manuscris a etnografului român Valer Butură. La lansare vor vorbi despre Valer Butură și despre lucrarea Etnografie din Transilvania scriitorul Cornel Nistea, președinte al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, cercetătorul Mircea Câmpeanu de la Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, directorul Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan”, Maria Simona Munteanu și Ioan Toșa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Georgeta Orian și Teodora Iordăchescu de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, profesor drd. Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, profesor Daniela Floroian , editorul cărții și Dorina Butură, nepoata etnografului Valer Butură.

Valer Butură este unul dintre cei patru mari etnografi ai județului Alba, alături de Gheorghe Pavelescu, Ovidiu Bârlea și Ilie Moise. S-a născut la 16 decembrie 1910 în localitatea Sălciua de Jos, judeţul Alba. În anul 1932 absolvă cursurile Facultății de Geografie-Științele naturii de la Universitatea din Cluj Napoca avându-l ca profesor pe marele cercetător Alexandru Borza care îl va determina să își îndrepte atenția spre domeniul etnobotanicii, disciplină în care își va desfășura activitatea pedagogică și de cercetare mai întâi la Fundația Culturală Regală „Regele Mihai” din București și apoi la Institutul de Geografie al Universității din Cluj, unde va activa ca și conferențiar până în 1952 când din motive politice este concediat. În 1956 este reabilitat și își începe activitatea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca fiind pe rând muzeograf, muzeograf principal, șef al secției în aer liber Parcul Etnografic de la Hoia, director adjunct și mai apoi director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. În tot acest timp coordonează apariția Anuarului Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Din 1969 și până în 1974 predă cursuri de etnografie la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. În 1989, la 27 august, moare la Cluj – Napoca, ultima sa dorință fiind să fie înmormântata în conformitate cu tradițiile satului natal, la cimitirul din Sălciua de Jos. Lucrările sale de referință au fost Etnografia poporului român, Enciclopedia de etnobotanică românească, Credințe și obiceiuri despre plante, Străvechi mărturii de civilizație românească – Transilvania. Studiu etnografic, Cultură spirituală românească, tipărite în cursul vieții. Postum a fost tipărit volumul Povestiri din Munții Apuseni în anul 2010 iar anul trecut prin grija Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba a văzut lumina tiparului și ultimul său manuscris nepublicat încă Etnografie din Transilvania, vol. 1 urmând ca în acest an să fie dat tiparului și volumul 2.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lansarea cărții de la casa natală va fi urmată de o vizită la Muzeul „Valer Butură” și de depuneri de flori la mormântul etnografului de la Sălciua de Jos.

Proiectul face parte din Programul managerial pe anul 2018 al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba iar parteneri în organizare sunt Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba – Hunedoara și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea