Rămâi conectat

Actualitate

Elevii din România cu care ne mândrim peste hotare! Au realizat un satelit care a fost lansat cu succes în spațiu, cu o rachetă SpaceX

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii din România cu care ne mândrim peste hotare! Au realizat un satelit care a fost lansat cu succes în spațiu, cu o rachetă SpaceX, acesta fiind al doilea de acest fel.

ROM-3, al doilea satelit românesc realizat de elevi, a atins cu succes orbita și a devenit funcțional după lansarea reușită cu o rachetă SpaceX.

Pe 11 noiembrie, la ora 23:35, racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a SpaceX, după trei amânări ale zborului. Capsula de transport a conținut 35 de sateliți, ajungând la altitudinea de depunere a încărcăturii în doar 9 minute. La ora 00:45, începând cu plasarea sateliților pe orbitele lor, procesul s-a desfășurat în mod eficient, respectând ordinea mărimii și importanței, la intervale de timp stabilite și în punctele specifice fiecărei misiuni.

ROM-3 a așteptat să fie plasat în deployer timp de 72 de ore, supraviețuind la temperaturi cuprinse între plus 40 și minus 80 de grade Celsius. Cu toate acestea, a apărut o îngrijorare legată de capacitatea bateriilor să facă față unui timp mai îndelungat, în cazul în care deployer-ul nu s-ar fi deschis la prima încercare. Din păcate, lansatorul Alba Orbital nu s-a deschis la prima încercare, rămânând blocat în interiorul său, împreună cu ceilalți 34 de sateliți.

Citește și: Spectacole de colinde și dansuri ale copiilor din Aiud: Micuții au fost răsplătiți cu daruri și plimbări cu trenulețul lui Moș Crăciun

La 28 noiembrie, la ora 11:25, a avut loc a doua încercare de deschidere a lansatorului, iar de această dată a avut succes. ROM-3 a fost lansat pe orbită și în prezent este operațional, transmițând deja pachetul de date de identificare. După câteva zile în care va acumula energie solară, satelitul va începe să transmită conform misiunii sale.

Filip Bușcu, liderul echipei Romspace de la Liceul Internațional de Informatică București, a declarat: „ROM-3 a înfruntat cu succes condițiile aspre ale spațiului cosmic și a depășit provocările lansării, oferindu-ne acum un al doilea satelit, mai avansat și mai performant decât primul. Avem, practic, un microlaborator în care testăm tehnologii pentru viitoarele noastre misiuni spațiale.”

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere Conducătorii auto sunt nevoiți să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta în cazul unui control, dacă sunt opriți de poliția rutieră, însă deși unele pot fi și în format electric, altele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea