Societate
Elevii din Cugir instruiţi să nu cadă victimă traficului de persoane
Nu mai reprezintă pentru nimeni ceva nou că traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omeneşti. În România, spre exemplu, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani – un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18 – 23 ani.
Având în vedere gravitatea acestui fenomen şi a faptului că tot mai multe tinere devin victime ale traficului de persoane, plecând în străinătate, fiind sechestrate, ameninţate, abuzate, adevărate sclave ale traficanţilor, şcoala cu clasele I – VIII nr. 3 Cugir a iniţiat un interesant demers care să prevină cazuri din cele prezentate. În parteneriat cu Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei şi Casa de Cultură din Cugir, conducerea şcolii, prin director prof. Horea Rotche şi consilier educativ, prof. Luminiţa Ciubotaru, au elaborat proiectul „Micii infractori şi comportamentul indezirabil” care vizează elevi cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, cadre didactice. Se doreşte prin acest demers întărirea legăturii şcolii cu instituţiile statului, combaterea actelor de violenţă, informarea elevilor cu privire la traficul de persoane, prevenirea faptelor de natură contravenţională în mediul şcolar. Pornind de aici, a fost organizată miercuri la Casa orăşenească de cultură Cugir, o dezbatere amplă la care au luat parte peste 160 de elevi implicaţi în proiect, precum şi cadre didactice ale şcolii.
Prin intermediul partenerilor, reprezentantul Jandarmeriei Alba, căpitan Cosmin Jurcoveţ, dar şi al invitaţilor Iuliana Leah, insp. în cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de persoane, Centrul Regional Alba Iulia, al insp. de prevenire a criminalităţii din cadrul IPJ Alba, Claudia Airini, a avut loc nu doar o dezbatere ci şi un transfer real de experienţă dinspre parteneri spre elevi. De un interes special s-a bucurat filmul documentar „Decizia îţi aparţine” pus la dispoziţie de Inspectoratul Jandarmeriei. La manifestare a luat parte prof. Rodica Florea – viceprimarul oraşului Cugir.
Constantin PREDESCU

Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| ”Transalpina de Apuseni”, praf și pulbere! Drumul e aproape impracticabil din cauza gropilor
FOTO ȘTIREA TA| ”Transalpina de Apuseni”, praf și pulbere! Drumul e aproape impracticabil din cauza gropilor
Un cititor al ziarului a trimis pe adresa redacției mai multe fotografii în care este prezentată situația precară a drumului. Acesta este neasfaltat și plin de gropi.
Oamenii din zona se plâng că nu există nici măcar un autobuz care să circule iar iarna situația nu stă mai bine: ”Mai plecăm doar cu mașinile sau cu ocazia”.
”Ni s-a spus ca în zonele unde drumul e drept și nu are pantă, stă apa și astfel se crează acele gropi pentru că nu a mai fost întreținut de mult timp. Drumul e dezastru.Au început unii să-și construiască unități de cazare în zonă dar drumul e tot mai rău.” a mai spus cititorul ziarulunirea.ro.
Drumul pleacă din Aiud (DN1) spre Râmeț și ajunge în Bucium Sat (DN 74), trecând prin mai multe sate și cătune aproape izolate, dar cu potențial turistic natural important. De aceea, drumul a fost numit și ”Transalpina de Apuseni”.
Pentru locuitorii din Râmeţ şi Ponor, acest drum este singura soluţie sigură de a avea acces spre Alba Iulia. O călătorie între Ponor şi reşedinţa judeţului durează în prezent circa oră şi jumătate, pe un drum de pământ.
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Gunoaie neridicate de 3 zile la un punct de colectare. Alba Iulia se pregătește să își întâmpine oaspeții de Ziua Națională
FOTO ȘTIREA TA| Gunoaie neridicate de 3 zile la un punct de colectare. Alba Iulia se pregătește să își întâmpine oaspeții de Ziua Națională
Problema deșeurilor din municipiul Alba Iulia devine o problemă tot mai stringentă, cetățenii exprimându-și tot mai des nemulțumirea față de această stare de fapt.
Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis o imagine dezolantă din zona școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, unde gunoaiele din zona containerelor au rămas neridicate de 3 zile, deși operatorul are și această obligație. Ba, chiar mai mult, au obligația legală să curețe 10 metri în jurul punctului de colectare. Ca să fie clar, e vorba de deșeurile de lângă containere care au rămas neridicate, deși pubelele au fost golite.
Dezastrul de la punctele de colectare tinde să devină o marcă a USR ului, primarul USR care „s-ar întoarce la PNL”, domnul doctor Gabriel Pleșa, susținând că situația colectării este bună în ciuda evidențelor, numeroase fotografii și video-uri arătând delăsarea autorităților care potrivit legii au atribuții și pot lua măsuri împotriva operatorilor de salubritate care nu-și fac treaba.
Tot orașul pare o mare groapă de gunoi, operatorul de salubritate fiind vizat și de un dosar penal aflat în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Prognoza meteo pentru următoarele zile, în zona Emil Racoviță din Alba Iulia: „Scoateți cizmele de cauciuc!”
FOTO ȘTIREA TA| Prognoza meteo pentru următoarele zile, în zona Emil Racoviță din Alba Iulia: „Scoateți cizmele de cauciuc!”
Prognoza meteo de săptămâna acesta se arată una nefavorabilă începerii lucrărilor de modernizare pe strada Emil Racoviță, împreună cu străzile adiacente.
Locuitorii de pe străzile din zona Racoviță au ajuns la capătul răbdărilor în ceea ce privește situația străzii, care pare să fie aceeași cu cea din satele de munte, uitate de lume: ”Nu se mai poate așa! Dacă nu ai mașină de teren, nu mai ai cum să ieși de pe stradă.”
”Vom ajunge să ieșim cu barca gonflabilă pe stradă, doar ca să putem ajunge la ”civilizație”. Este inadmisibil. Stăm pe această stradă de 10 ani și pare că nu s-a schimbat nimic de când ne-am mutat.” spune un alt locuitor din zonă.
Nici măcar șoferii de taxi nu mai intră pe stradă: ”Domnișoară, eu nu intru pe-acolo. Sunt gropi în prostie și abia ce am spălat mașina. Dacă se strică ceva din cauza gropilor plătesc din buzunarul meu, nu al firmei.”
Deși administrația municipiului Alba Iulia anunța cu surle și trâmbițe începerea lucrărilor de modernizare a zonei în continuă dezvoltare ce leaga cartierul Bărăbanț de Ampoi 3, acestea întârzie să apară. Ploile le dau bătăi de cap muncitorilor care nu pot începe lucrările, lăsând străzile să se degradeze. Primăria nu are un termen exact pentru începerea lucrărilor: ”Încă nu știu exact, am pornit procedura de achiziție! Ne dorim cât mai repede!”, a declarat primarul Gabriel Codru Pleșa.
Nimeni nu știe cât timp va mai dura actuala situație, dar un lucru e clar: Speranța celor din zonă începe să se stingă. Oare va fi și acesta un proiect ”uitat în ploaie”?
-
Ştirea zileiacum 28 de minute
Lacrimi și zeci de mesaje de condoleanţe pentru eleva de doar 17 ani de la „HCC” Alba Iulia, care și-a pierdut viața în mod tragic, la o sală de fitness: „Drum lin spre îngeri!”
-
Actualitateacum 23 de ore
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Ştirea zileiacum 42 de minute
TRAGEDIA din Alba Iulia: Care este cauza morții elevei de doar 17 ani, care și-a pierdut viața într-o sală de fitness
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 13 ore
21 noiembrie: Șapte ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO VIDEO| Noul MALL din Alba Iulia: S-a început mutarea liniilor aeriene de energie electrică din zona viitorului complex comercial
-
Ştirea zileiacum 3 ore
O firmă din județul Alba a organizat ilegal cursuri: Închisoare cu suspendare pentru proprietara companiei
-
Actualitateacum 13 ore
VIDEO| „Creștina trebuie să fie o femeie supusă”: Cum sfătuiește ÎPS Teodosie o credincioasă „silită” de soț să încalce Postul