Elevii din Cugir instruiţi să nu cadă victimă traficului de persoane
Nu mai reprezintă pentru nimeni ceva nou că traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omeneşti. În România, spre exemplu, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani – un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18 – 23 ani.
Având în vedere gravitatea acestui fenomen şi a faptului că tot mai multe tinere devin victime ale traficului de persoane, plecând în străinătate, fiind sechestrate, ameninţate, abuzate, adevărate sclave ale traficanţilor, şcoala cu clasele I – VIII nr. 3 Cugir a iniţiat un interesant demers care să prevină cazuri din cele prezentate. În parteneriat cu Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei şi Casa de Cultură din Cugir, conducerea şcolii, prin director prof. Horea Rotche şi consilier educativ, prof. Luminiţa Ciubotaru, au elaborat proiectul „Micii infractori şi comportamentul indezirabil” care vizează elevi cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, cadre didactice. Se doreşte prin acest demers întărirea legăturii şcolii cu instituţiile statului, combaterea actelor de violenţă, informarea elevilor cu privire la traficul de persoane, prevenirea faptelor de natură contravenţională în mediul şcolar. Pornind de aici, a fost organizată miercuri la Casa orăşenească de cultură Cugir, o dezbatere amplă la care au luat parte peste 160 de elevi implicaţi în proiect, precum şi cadre didactice ale şcolii.
Prin intermediul partenerilor, reprezentantul Jandarmeriei Alba, căpitan Cosmin Jurcoveţ, dar şi al invitaţilor Iuliana Leah, insp. în cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de persoane, Centrul Regional Alba Iulia, al insp. de prevenire a criminalităţii din cadrul IPJ Alba, Claudia Airini, a avut loc nu doar o dezbatere ci şi un transfer real de experienţă dinspre parteneri spre elevi. De un interes special s-a bucurat filmul documentar „Decizia îţi aparţine” pus la dispoziţie de Inspectoratul Jandarmeriei. La manifestare a luat parte prof. Rodica Florea – viceprimarul oraşului Cugir.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Societate
24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
24 ianuarie 1859, data la care a avut loc Mica Unire. Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza – context Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara […]