Actualitate
Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte și spectacole. Deputat USR: „60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee”
Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte și spectacole. Deputat USR: „60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee”
Elevii ar putea avea privilegiul de a explora muzee, concerte, spectacole, şi alte evenimente culturale şi sportive fără a plăti niciun bănuț, în conformitate cu un proiect de lege propus în Parlament de Filip Havârneanu, un deputat al USR.
Într-o lume aflată în pericol din cauza lipsei de modele, mediile de învățare informală, cum ar fi muzeele și alte instituții culturale, ar trebui să fie accesibile elevilor, oferindu-le șansa de a se familiariza cu idei noi, descoperiri din trecut, știință, artă, și alte oportunități educaționale, fără nicio barieră financiară. În era actuală, în care tinerii și copiii sunt captivi în lumea internetului și a jocurilor online, instituțiile culturale și muzeele trebuie să-și extindă misiunea și să găsească modalități de a face ceea ce oferă mai atrăgător și mai constant în viața fiecărui elev,” a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu într-un comunicat de presă al partidului, conform News.ro.
Propunerea USR vizează o modificare a Legii învățământului preuniversitar (198/2023) pentru a asigura acces gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, filme, și alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.
De asemenea, proiectul prevede că elevii români din străinătate, care sunt bursieri ai statului român, vor putea beneficia de gratuitate.
Oferta de acces gratuit pentru elevi reprezintă o investiție în educația lor viitoare și, în același timp, o oportunitate oferită societății românești, care se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de cultură. Potrivit statisticilor, 60% dintre români nu citesc, nu vizitează muzee sau nu merg la filme.
În plus, majoritatea bibliotecilor școlare și cele de cartier, care au reprezentat baza pentru alfabetizarea culturală, au fost închise după Revoluție, potrivit sursei citate.
Actualitate
Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024
Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024
Începând cu 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii urmează să fie ajustate cu rata inflației, reflectând o creștere de 13,8% față de nivelul actual al alocațiilor.
Concret, această indexare ar însemna o majorare de 35 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, care primesc alocații. Pentru copiii cu vârste sub doi ani sau cei cu dizabilități, suma suplimentară acordată de stat ar putea ajunge la aproximativ 90 de lei.
Conform prevederilor Ordonanței de Urgență 126/2021, articolul 3, alineatul 2, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii va fi indexat anual, automat, cu rata medie anuală a inflației, indicator comunicat de Institutul Național de Statistică, bazat pe datele anului calendaristic precedent.
În prezent, copiii cu vârste de până la 2 ani sau cei cu dizabilități beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, alocația lunară este de 256 de lei. Aceeași sumă de 631 de lei se acordă și copiilor cu vârste între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. În comparație cu suma de 600 de lei din 2022, această alocație a fost majorată în acest an.
Astfel, începând cu 1 ianuarie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și cei cu handicap până la 18 ani va crește la 718 lei. De asemenea, copiii cu vârsta între 2 și 18 ani vor primi o alocație în valoare de 291 de lei, cu condiția să fie înscriși într-o formă de învățământ liceal sau profesional.
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 32 de minute
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Ştirea zileiacum 3 zile
VIDEO| O tânără a deschis într-o comună din Alba o fabrică de sucuri naturale la cele mai înalte standarde! O parte din producție va fi donată copiilor și vârstnicilor din localitate