Rămâi conectat

Actualitate

Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte și spectacole. Deputat USR: „60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte și spectacole. Deputat USR: „60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee”

Elevii ar putea avea privilegiul de a explora muzee, concerte, spectacole, şi alte evenimente culturale şi sportive fără a plăti niciun bănuț, în conformitate cu un proiect de lege propus în Parlament de Filip Havârneanu, un deputat al USR.

Într-o lume aflată în pericol din cauza lipsei de modele, mediile de învățare informală, cum ar fi muzeele și alte instituții culturale, ar trebui să fie accesibile elevilor, oferindu-le șansa de a se familiariza cu idei noi, descoperiri din trecut, știință, artă, și alte oportunități educaționale, fără nicio barieră financiară. În era actuală, în care tinerii și copiii sunt captivi în lumea internetului și a jocurilor online, instituțiile culturale și muzeele trebuie să-și extindă misiunea și să găsească modalități de a face ceea ce oferă mai atrăgător și mai constant în viața fiecărui elev,” a afirmat deputatul USR Filip Havârneanu într-un comunicat de presă al partidului, conform News.ro.

Propunerea USR vizează o modificare a Legii învățământului preuniversitar (198/2023) pentru a asigura acces gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, filme, și alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.

De asemenea, proiectul prevede că elevii români din străinătate, care sunt bursieri ai statului român, vor putea beneficia de gratuitate.

Oferta de acces gratuit pentru elevi reprezintă o investiție în educația lor viitoare și, în același timp, o oportunitate oferită societății românești, care se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de cultură. Potrivit statisticilor, 60% dintre români nu citesc, nu vizitează muzee sau nu merg la filme.

În plus, majoritatea bibliotecilor școlare și cele de cartier, care au reprezentat baza pentru alfabetizarea culturală, au fost închise după Revoluție, potrivit sursei citate.


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cu ce sumă vor crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii urmează să fie ajustate cu rata inflației, reflectând o creștere de 13,8% față de nivelul actual al alocațiilor.

Concret, această indexare ar însemna o majorare de 35 de lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, care primesc alocații. Pentru copiii cu vârste sub doi ani sau cei cu dizabilități, suma suplimentară acordată de stat ar putea ajunge la aproximativ 90 de lei.

CITEȘTE ȘI: Plata pensiilor și alocațiilor, o necunoscută înainte de sărbători, din cauza GREVEI GENERALE a Caselor Teritoriale de Pensii: Milioane de români sunt afectați direct

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență 126/2021, articolul 3, alineatul 2, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii va fi indexat anual, automat, cu rata medie anuală a inflației, indicator comunicat de Institutul Național de Statistică, bazat pe datele anului calendaristic precedent.

În prezent, copiii cu vârste de până la 2 ani sau cei cu dizabilități beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, alocația lunară este de 256 de lei. Aceeași sumă de 631 de lei se acordă și copiilor cu vârste între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. În comparație cu suma de 600 de lei din 2022, această alocație a fost majorată în acest an.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și cei cu handicap până la 18 ani va crește la 718 lei. De asemenea, copiii cu vârsta între 2 și 18 ani vor primi o alocație în valoare de 291 de lei, cu condiția să fie înscriși într-o formă de învățământ liceal sau profesional.


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare