Rămâi conectat

Ştirea zilei

Elevă din Blaj cu 10 la BAC: Nu am învățat pentru note, nu am luat meditații. Merg la Farmacie, iar media nu contează deloc la admitere

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ioana Carmen Sălcudean, absolventă a Colegiului ”Inochenție Micu Clain” din Blaj, care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, declară că vrea să urmeze Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În mod ironic, și în cazul ei, notele de la examenul maturității nu contează la admitere.

Citește și Absolventă din Alba Iulia cu 10 la Bacalaureat: Nu m-am așteptat. Merg la o universitate la care, în mod ironic, nu contează media la BAC

Ioana Carmen Sălcudean este unul dintre cei cinci absolvenți din Alba care a reușit să obțină zece pe linie la Bacalaureat.

”Vreau să încep prin a spune că sunt o persoană emotivă și, în multe situații, cam pesimistă, așa că pregătirea pentru examenul de BAC mi-a dat ceva bătăi de cap. În general sunt foarte critică cu mine însămi si nu mă prea pricep la autoevaluare, iar în ceea ce privește încrederea în forțele proprii, aș mai avea de lucrat. Am trecut prin numeroase momente de panică în care nu eram sigură pe ceea ce știu, dar am reușit să le depășesc și am devenit încrezătoare, bineînțeles, și datorită sprijinului din partea familiei și a prietenilor mei, care au avut deplină încredere în mine și cărora le mulțumesc. Mereu mi-am dorit să am rezultate bune în școală și în toate activitățile școlare și extrașcolare care au necesitat ambiție și implicare din partea mea și nu am învățat strict pentru notele ce le-am avut, ci pentru a agonisi un bagaj cât mai mare de cunoștințe din toate domeniile, deoarece nu poți ști niciodată când ai nevoie de o informație din arsenalul acumulat”, a spus Ioana Carmen Sălcudean, contactată de ziarulunirea.ro și întrebată despre reușita sa la examenul de Bacalaureat 2017.

Ea a învățat în toți anii, iar pentru un astfel de rezultat a avut nevoie de  ”muncă, perseverență și sacrificiu”, care sunt ”elemente-cheie”

”Atâta timp cât am pus bazele cunoștințelor mele în cei trei ani de liceu, în ultimul an doar am aprofundat ceea ce am învățat până atunci, iar cu materia de clasa a XII-a am fost mereu la zi. Ca și în cazul majorității elevilor, stresul și panica nu au întârziat să apară în luna de dinaintea examenului, în care m-am mobilizat și am insistat asupra aspectelor pe care nu eram sigură, așa că până în ziua examenelor am apucat să îmi clarific toate detaliile”, a mai spus absolventa.

Meditații nu a luat niciodată, iar cu această ocazie vrea să mulțumească profesorilor care au pregătit-o.

”Examenul mi s-a părut de nivel mediu, poate chiar spre ușor. Aveam mari emoții pentru proba la limba română, unde e vorba de foarte multă subiectivitate în corectare, așa că nu mă așteptam la nota maximă. Când am văzut că subiectul este foarte accesibil, m-am relaxat, m-am concentrat și mi-am pus în ordine toate ideile pe care le aveam, deoarece înaintea probei fusesem foarte stresată și simțeam cum toate informațiile mi se amestecă în cap. Mă așteptam la o notă mare la matematică și biologie, materii la care am lucrat cu plăcere în toți anii și am mers relativ relaxată la examene, iar rezultatele au fost pe măsură. Însă nota la limba română a fost peste așteptările mele, iar faptul că am obținut media maximă este o realizare pentru mine, deoarece simt că mi-a fost valorificată munca din cei 4 ani”, a mai spus Carmen.

Ea a ales, din clasa a IX-a, specializarea Științe ale Naturii, deoarece știa că vrea să urmeze Facultatea de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

”Urmează să susțin luna aceasta examenul de admitere, deoarece media de la bacalaureat nu are nicio pondere în media finală pentru admitere, deși, în mod ironic, în cazul meu m-ar fi ajutat mult. În ultimul an mi-am împărțit munca între materiile pentru bac și cele pentru admitere, dar nu am ezitat să alternez învățatul cu activități relaxante și sport. Pentru viitor, îmi doresc să am oportunitatea unei burse de studiu în străinătate pe parcursul facultății și să călătoresc cât mai mult, însă îmi propun să profesez în țară, deoarece avem o mulțime de oameni inteligenți al căror potențial este exploatat în afară, în țările bine dezvoltate, ceea ce este trist pentru noi și consider că România încă își pune speranța în generațiile tinere, care îi pot schimba viitorul într-unul înfloritor. Avem o țară bogată care nu merită să fie părăsită, ci să ne străduim să o readucem pe culmi de glorie”, a mai spus Carmen.

Potrivit unui raport trimis, miercuri, de Inspectoratul Școlar Județean Alba, procentul de promovabilitate la Bacalaureat, la nivelul județului, înainte de contestații, este de 79,76%, mai mare decât anul trecut când a fost 72,73%.

Potrivit sursei citate, la examen s-au înscris 2.620 de elevi, dintre care au fost prezenți 2.520, iar promovați 2.010. În Alba au fost acordate, în total, 301 note de zece.

Citește și Absolvent din Alba Iulia cu 10 la Bacalaureat: După trei ani în care am acumulat numeroase informații, la început de a 12-a am intrat în panică

Citește și Absolvent cu 10 la Bacalaureat, din Sebeș, admis la Facultatea de Calculatoare: Informatica m-a pasionat de mic; Am speranțe că și în țară pot performa

Citește și Absolventă de 10 la BAC, din Alba Iulia: Aș vrea să cunosc multe alte țări, dar patria mea rămâne România. Țara noastră, ”un pământ bogat”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea