Rămâi conectat

Actualitate

După „taxa pe soare”, urmează „taxa pe inflaţie”: Ce venituri vor fi impozitate suplimentar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După „taxa pe soare”, urmează „taxa pe inflaţie”: Ce venituri vor fi impozitate suplimentar

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, spune că „Statul pune o nouă taxă pe inflaţie prin aplicarea CASS de 10% pe câştigurile din dobânzile bancare care depăşesc nivelul 6 -12 sau 24 de salarii minim brute”, potrivit Economica.net.

După apariţia HG cu salariul minim brut vom vedea exact care sunt plafoanele de la care populaţia va trebui să plătească CASS şi economiile din bănci, spune şi Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate.

CITEȘTE ȘI: ”Taxa pe soare”, o ordonanță emisă de Guvern: Oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei

Anul acesta, pentru câștigul din depozitele bancare se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit. Prin Ordonanţa 16 din 15 iulie 2022, statul introduce noi plafoane pentru plata contribuţiei asigurărilor sociale şi de sănătate (CASS), de 6, 12 şi 24 de salarii minime brute.

Practic veniturile din investiţii vor fi impozitate suplimentar începând de la dobânzile care vor cumula minim 6 salarii minime brute şi până la nivelul de 24 de salarii minime brute.

„Vedem concret plafoanele când ştim precis cât va fi salariul minim. Dacă luăm acum de exemplu, salariul minim brut de 2.800, avem plafon nou din 2023, de 16. 800 de lei. Practic, toate venituri nete din investiţii egale sau mai mari decât 16.800 vor fi taxate cu 10% din 2024, data de la care intră în vigoare noua lege”, arată avocatul Gabriel Biriş, partener asociata la firma de avocatură Biriş, Goran şi Asociaţii.

Deocamdată există doar ordonanţa 16, dar va trebui să apară şi hotărârea de guvern care stabileşte exact nivelul salariului minim. În funcţie de aceasta vor putea fi stabilite exact plafoanele de venit în funcţie de care se va plăti CASS. Noile plafoane de 6, 12 și 24 de salarii au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023. Practic, depozitele de 500.000 de lei vor plăti impozit 10% pe dobândă şi 10% CASS. Veniturile din investiţii se înjumătăţesc astfel.

CITEȘTE ȘI: De când se aplică ”taxa pe soare”. Precizări ale Ministerului Energiei

Cum nivelurile dobânzilor cresc, noile plafoane pentru plata CASS nu vor face altceva decât să mărească baza de impozitare a celor care vor plăti contribuţii la sănătate de anul viitor.

„Contribuţiile sunt de fapt o altă taxă pe inflaţie, aşa cum a fost şi majorarea TVA. Creşterea dobânzilor bancare a determinat statul să impoziteze dobânzile, cu acest nou 10%”, subliniază Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analistilor Financiar Bancari din România (AAFBR). Noul tip de CASS se va aplica doar la câştigurile nete, după scăderea impozitului de 10% pe dobânzi. Vor fi impozitate suplimentar şi câştigurile realizate pe bursă, fonduri de investiţii și alte tipuri de plasamente financiare.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea