Rămâi conectat

Actualitate

După „taxa pe soare”, urmează „taxa pe inflaţie”: Ce venituri vor fi impozitate suplimentar

Ziarul Unirea

Publicat

în

După „taxa pe soare”, urmează „taxa pe inflaţie”: Ce venituri vor fi impozitate suplimentar

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, spune că „Statul pune o nouă taxă pe inflaţie prin aplicarea CASS de 10% pe câştigurile din dobânzile bancare care depăşesc nivelul 6 -12 sau 24 de salarii minim brute”, potrivit Economica.net.

După apariţia HG cu salariul minim brut vom vedea exact care sunt plafoanele de la care populaţia va trebui să plătească CASS şi economiile din bănci, spune şi Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate.

CITEȘTE ȘI: ”Taxa pe soare”, o ordonanță emisă de Guvern: Oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei

Anul acesta, pentru câștigul din depozitele bancare se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit. Prin Ordonanţa 16 din 15 iulie 2022, statul introduce noi plafoane pentru plata contribuţiei asigurărilor sociale şi de sănătate (CASS), de 6, 12 şi 24 de salarii minime brute.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic veniturile din investiţii vor fi impozitate suplimentar începând de la dobânzile care vor cumula minim 6 salarii minime brute şi până la nivelul de 24 de salarii minime brute.

„Vedem concret plafoanele când ştim precis cât va fi salariul minim. Dacă luăm acum de exemplu, salariul minim brut de 2.800, avem plafon nou din 2023, de 16. 800 de lei. Practic, toate venituri nete din investiţii egale sau mai mari decât 16.800 vor fi taxate cu 10% din 2024, data de la care intră în vigoare noua lege”, arată avocatul Gabriel Biriş, partener asociata la firma de avocatură Biriş, Goran şi Asociaţii.

Deocamdată există doar ordonanţa 16, dar va trebui să apară şi hotărârea de guvern care stabileşte exact nivelul salariului minim. În funcţie de aceasta vor putea fi stabilite exact plafoanele de venit în funcţie de care se va plăti CASS. Noile plafoane de 6, 12 și 24 de salarii au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023. Practic, depozitele de 500.000 de lei vor plăti impozit 10% pe dobândă şi 10% CASS. Veniturile din investiţii se înjumătăţesc astfel.

CITEȘTE ȘI: De când se aplică ”taxa pe soare”. Precizări ale Ministerului Energiei

Cum nivelurile dobânzilor cresc, noile plafoane pentru plata CASS nu vor face altceva decât să mărească baza de impozitare a celor care vor plăti contribuţii la sănătate de anul viitor.

„Contribuţiile sunt de fapt o altă taxă pe inflaţie, aşa cum a fost şi majorarea TVA. Creşterea dobânzilor bancare a determinat statul să impoziteze dobânzile, cu acest nou 10%”, subliniază Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analistilor Financiar Bancari din România (AAFBR). Noul tip de CASS se va aplica doar la câştigurile nete, după scăderea impozitului de 10% pe dobânzi. Vor fi impozitate suplimentar şi câştigurile realizate pe bursă, fonduri de investiţii și alte tipuri de plasamente financiare.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

De ce NU este zi liberă 6 ianuarie 2023, de Bobotează

BONTEA Alexandru

Publicat

în

De ce NU este zi liberă 6 ianuarie 2023, Ziua de Bobotează

Un proiect pentru modificarea Codului Muncii pentru declararea zilelor de 6 și 7 ianuarie ca zile de sărbătoare legală nu a reușit să parcurgă procedura legislativă la timp pentru a avea efect anul acesta.

Citește și: Râul Iordan de Bobotează • Minunea întoarcerii apelor cursului răului Iordan de Bobotează

Propunerea legislativă a fost formulată de 62 de deputați PSD și a fost adoptată de Senat la sfârșitul lunii noiembrie 2022. La Camera Deputaților, proiectul așteaptă raportul de la Comisia pentru Muncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit textului adoptat de Senat, la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, se modifică astfel: „Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: – 1 și 2 ianuarie; – 6 şi 7 ianuarie – Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sf. Proroc loan Botezătorul (…)”.

Având în vedere votul pozitiv din Senat, Camera Deputaților ar putea adopta proiectul de lege în sesiunea de primăvară, care începe la 1 februarie. Chiar și așa, în 2024 legea nu ar avea niciun efect, pentru zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi în weekend. Abia în 2025 angajații ar putea beneficia de zile libere de Bobotează și Sfântul Ion, 6 și 7 ianuarie fiind în zile de luni și marți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Pensii 2023: Sunt bani pentru pensii și ajutoarele pentru pensionari – ne asigură premierul Nicolae Ciucă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2023: Sunt bani pentru pensii și ajutoarele pentru pensionari – ne asigură premierul Nicolae Ciucă

Pensionarii români au primit asigurări de la primul ministru Nicolae Ciucă, care le transmite că există fonduri pentru plata pensiilor și ajutoarelor: „Nu trebuie să avem niciun fel de temere”.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

„Am văzut știri sau temeri legate faptul că nu ar exista bani pentru plata la timp a drepturilor care se cuvin cetățenilor. Nu există nici cea mai mică urmă de îndoială legat de acest aspect”, spune premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

El precizează că „există finanțare”. „Există măsuri luate la nivelul ministerelor, atât la Ministerul Finanțelor, la MIPE pentru ajutoarele asigurate din fonduri europene și la Ministerul Muncii pentru plata pensiilor și a ajutoarelor pentru termie.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: Cum poți verifica online vechimea în muncă și contribuția pentru pensie

Deci nu, nu trebuie să avem niciun fel de temere în acest sens. Rolul nostru este în continuare să comunicăm deschis și să asigurăm cetățenii că sunt informați și au toate datele în conformitate cu realitatea și să ne concentrăm pe ceea ce este de făcut, pentru că există potențial”, încheie Ciucă.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vacanță în Turcia 2023: O nouă taxă turistică va majora prețul concediilor anul acesta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vacanță în Turcia 2023: O nouă taxă turistică va majora prețul concediilor anul acesta

Români și turiștii care vor să-și petreacă concediul în Turcia vor plăti de la 1 ianuarie 2023 o taxă suplimentară de 2% în hoteluri, moteluri, sate turistice, pensiuni, precum şi pentru circuitele organizate de agenţiile de turism.

Decizia a fost adoptată încă din anul 2019, însă implementarea a fost amânată din cauza pandemiei.

Angajaţii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale cu statut diplomatic nu vor plăti taxa turistică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Decizia privind taxa turistică a fost adoptată în 2019, dar implementarea a fost amânată din cauza pandemiei.

Reprezentanţii sectorului turismului din Turcia s-au declarat împotriva introducerii taxei, susţinând că ar afecta poziţia competitivă a ţării care, spre deosebire de alte state, nu a perceput până acum o taxă turistică.

În 2022, autorităţile turce aveau ca obiectiv atragerea a 47 milioane de turişti şi obţinerea de venituri de 37 miliarde de dolari. În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia, transmite AGERPRES.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea