După şapte ani de despărţire, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia revine în componenţa Mitropoliei Ardealului de la Sibiu

    Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ieri după-amiază, prin vot, revenirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia în componenţa Mitropoliei Ardealului de la Sibiu. „Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează: lMitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei; lMitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului; lMitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului.”
Înaintea reuniunii, înalte feţe bisericeşti şi-au pus speranţa că Sfântul Sinod va lua o hotărâre înţeleaptă, în sprijinul bisericii. Dacă eventuala trecere a Eparhiei Alba Iuliei la Sibiu era anticipată cu ceva timp înainte, dat fiind istoricul acesteia, dar şi apropierea geografică faţă de Sibiu, iniţiativa Oradiei a iscat discuţii în rândul teologilor, fiind considerată nejustificată pe de o parte datorită poziţionării geografice mult mai apropiate de Cluj, iar pe de altă parte pentru că există pericolul ca această mutare să producă un dezechilibru între cele două mitropolii.

 Sinodul Mitropolitan de la Cluj a considerat propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, atât sub aspect demografic, cât şi sub aspect geografic, ea nefiind apropiată Mitropoliei Ardealului. O asemenea iniţiativă, spunea Sinodul Mitropolitan de la Cluj, ar dezechilibra raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi ar anula principiul complementarităţii, al teritorialităţii şi al proximităţii, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Acestea au fost concluziile Sinodului Mitropolitan al Clujului, în urma şedinţei ce a avut loc săptămâna trecută. Şi totuşi, şi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a trecut la Mitropolia Ardealului, poate şi pentru că Sfântul Sinod a decis să nu ignore, indiferent de argumente, decizia Adunării Eparhiale de la Oradea.
Revenirea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului de la Sibiu se face după şapte ani de despărţire. În acest răstimp ea a făcut parte din componenţa Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, înfiinţată la 4 noiembrie 2005 după ce arhiepiscopul de atunci al Clujului Vadului şi Feleacului – Bartolomeu Anania s-a arătat nemulţumit că Andrei Andreicuţ (atunci arhiepiscop de Alba Iulia) candidatul susţinut de el a fost învins în cursa pentru scaunul mitropolitan de la Sibiu de Laurenţiu Streza, actualul mitropolit al Ardealului. Urmare a influenţei sale foarte mari în rândul clericilor, Bartolomeu Anania a iniţiat ruperea Mitropoliei Ardealului şi astfel a apărut Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Noua mitropolie era mult mai mare decât cea din care se rupsese. Din acest punct de vedere, decizia de ieri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este un gest de reparaţie.

ELIT

Adriana DURIGĂ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

CUGIR C 20 februarie 2012 at 13:15

ACEST ANANIA PE CIT A FOST DE INTELEPT ATITA A FOST SI DE PROST. SA RUPI TU ARDEALUL IN DOUA FIINCA SECURISTUL ANDREICUT NU A IESIT INVINGATOR. O FI AVUT SI ANANIA CEVA RADACINI SECURISTE?????
NUMAI MAGUREANU SI CEL DE SUS STIE.

Andreea 20 februarie 2012 at 20:52

TOTI SUNT O APA SI-UN PAMANT, SLEIOSI IMPUTIT NESPALATI TRAIESC IN LUX, AU BANI SI ISI FAC DE CAP, IMPART TOTUL DUPA BUNUL PLAC, INTERESE MESCHINE DAR MESAJUL E „IN NUMELE DOMNULUI” VAI DE MAMA LOR CAND VOR DA SOCOTEALA PENTRU CEEA CE FAC, DAR PANA ATUNCI NOI AMARATII ORI RENUNTAM LA BISERICA ORI INCERCAM SA-I SUPORTAM ASA CUM SUNT NISTE CURVE SLEIOASE.

Aurelian 20 februarie 2012 at 23:18

Anania a fost unul dintre capii „Reeducarii” de la Penetenciarul Pitesti, alaturi de Turcanu! A evoluat frumos ca un mare legionar:
…..
Capitane, nu fii trist,
Garda merge, inainte,
Prin Partidul Comunist.
…..

Se zice, ca paradaia, a fost la inceput „verde(legionara)”, s-a copt, si a ajuns „rosie(comunista)”, iar acum s-a „imputit”, si a ajuns „vanata(PeNaLa)”!

CUGIR C 20 februarie 2012 at 21:27

PRIVITI POZA ….ACESTIA NU PRODUC NIMIC PENTRU SOCIETATE DAR STATU (NOI)????ROMAN TAIE PENSIILE CELOR CARE AU PRODUS CEVA IN ACEASTA TARA CA SA DEA PUTORILOR CARE NU FAC NIMIC…………

Comentariile sunt oprite