Rămâi conectat

Ştirea zilei

După 10 ani de ”plimbat” dosarul prin instanțe, Gruparea ”Bologa” din Sebeș, judecată pentru infracțiuni de criminalitate organizată, a scăpat de acuzațiile grave din cauza prescrierii faptelor

Publicat

în

După 10 ani de ”plimbat” dosarul prin instanțe, Gruparea ”Bologa” din Sebeș, judecată pentru infracțiuni de criminalitate organizată, a scăpat de acuzațiile grave din cauza prescrierii faptelor • Doar 4 din cei 20 de inculpați urmează să mai fie judecați pentru spălare de bani într-un dosar separat

Tergiversarea unui dosar de criminalitate organizată pe o perioadă de mai mult de 10 ani a dus, în final, la achitarea inculpaţilor pentru cele mai grave infracţiuni, pentru care, în două rânduri, s-au aplicat pedepse de zeci de ani de închisoare. Din 20 de inculpaţi, doar 4 ar urma să mai fie judecaţi pentru spălare de bani.

Membrii grupării au fost trimiși în judecată în 2008 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă au fost achitați de cea mai mare parte a infracţiunilor datorită prescrierii faptelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aşa-zisa grupare ”Bologa”, specializată în furt de fier vechi, a acţionat în judeţele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. Dosarul a trecut de patru ori de instanţa de fond şi a fost returnat tot de atâtea ori pentru a fi rejudecat. În 2011, membrii grupării au fost condamnaţi la un total de 76 de ani de închisoare, iar în 2016, la a doua rejudecare, au primit 65 de ani de închisoare.

Ultima decizie a fost pronunţată în 18 aprilie 2018 la Tribunalul Harghita, unde a fost strămutat dosarul de la Alba Iulia, în 2009. Instanţa a stabilit încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale privindu-i pe inculpaţi. Doar pentru 4 dintre aceştia s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii pentru infracţiunea de spălare a banilor. Este vorba despre cei mai importanţi membri ai grupării: Bologa Petru, Bologa Petru Răzvan şi Bologa Maria, toţi din Alba, respectiv Zamfira Mihai din Mehedinţi. La percheziţiile din urmă cu 10 ani au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 12 tone de materiale neferoase, patru autoturisme şi autoutilitare, arme albe, bijuterii din aur, 50.000 de lei în numerar, acte financiar-contabile şi evidenţele duble întocmite de inculpaţi. Prejudiciul total produs firmelor păgubite a fost calculat la mai multe milioane de lei, bani care nu vor mai putea fi recuperaţi tot din cauza motivului de prescriere.

Prima sentinţă în dosar a fost pronunţată în 2011, iar a doua în 2013, 8 inculpaţi fiind condamnaţi la închisoare, iar 13 – achitaţi (76 ani). Ultima hotărâre, din iulie 2016, a schimbat radical situaţia, 20 de inculpaţi fiind condamnaţi cu pedepse cuprinse între 1 ani şi 4 luni, respectiv 8 ani de închisoare (65 de ani). O singură persoană a fost achitată. Decizia a fost contestată de inculpaţi, iar dosarul a ajuns pentru a treia oară la Curtea de Apel Tîrgu Mureş. În 13 octombrie 2017, această instanţă a decis din nou să trimită dosarul pentru rejudecare la Tribunalul Harghita. Aceeaşi decizie a fost luată şi în legătură cu cauza în care s-a judecat separat latura civilă şi care a fost reconexat cu dosarul penal. În 17 aprilie, Tribunalul Harghita a constatat prescrierea faptelor cele mai grave. Hotărârea instanţei de fond poate fi contestată la Curtea de Apel Tîrgu Mureş.

”Admite cererea parchetului privind schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor. Încetează procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale privindu-i pe inculpaţi (cu excepţia inculpaţilor B.P., B.P.R., B.M. şi Z.M.) pentru infracţiunile pentru care au fost trimişi în judecată, mai puţin pentru infracţiunea de spălare de bani. Încetează procesul penal privindu-l pe inculpatul R.I.F., pentru infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată, ca urmare a decesului acestuia. Constată prescrisă acţiunea civilă promovată de părţile civile. Dispune disjungerea cauzei privindu-i pe inculpaţii B.P., B.P.R., B.M. şi Z.M., pentru acesta din urmă doar în privinţa infracţiunii de „spălare a banilor”, în vederea continuării procesului penal”, se susţine în dispozitivul deciziei de la Tribunalul Harghita.

Gruparea cu ”sediul” central în municipiul Sebeş era specializată în furt de fier vechi din societăţi comerciale şi a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007. 14 persoane din judeţele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, au fost reţinute de poliţişti și procurori.

În final au fost trimise în judecată, în anul 2008, 21 de persoane. Uzina Mecanică Cugir, 3Fan Construct SRL Sîntimbru, Sews România SRL, Fidax Impex SRL Alba Iulia, ANAF şi Bulbucan SRL Cugir s-au constituit părţi civile în dosar. Pe latura civilă s-a decis, la un moment dat, confiscarea de la liderii reţelei a sumei de circa 6 milioane de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare