Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Duminica Tomii 2019. Ce e bine să faci în prima duminică după Paște pentru sănătate și viață lungă și de ce îi este dedicată Apostolului Toma.

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 mai 2019, Duminica Tomii. Ce e bine să faci în prima duminică după Paște pentru sănătate și viață lungă și de ce îi este dedicată Apostolului Toma

Duminica Tomei sau, popular, Duminica Tomii, se sărbătorește în fiecare an în prima duminică după Paște, fiind ziua care încheie Săptămâna Luminată. Așadar, duminica ce vine în acest weekend îi este dedicată Sfântului Apostol Toma, cel necredincios.

Citește și: Pastele ortodox 2020 este în data de 19 aprilie, iar Pastele catolic 2020  se sărbătorește în 12 aprilie.

Din punct de vedere religios, în ziua prăznuirii apostolului Toma, Iisus s-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Deoarece Toma nu credea în Înviere, Iisus l-a îndemnat pe Toma Necredinciosul, așa cum avea să-i rămână numele, să-i atingă semnele de pe corp în urma răstignirii. Acesta este momentul în care apostolul Toma crede în Iisus și în apartenența sa divină.

Duminica Tomii este o zi profunde semnificații și tradiții. La biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească. Tradiția spune că după sfințirea acestora, ele se așează în coșuri, alături de lumânări aprinse, și sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților. Așadar, Duminica Tomei este una dedicată celor trecuți în neființă. Nu trebuie să uităm că a doua zi, după Dumnica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Paștele Morților. Prin toate practicile acestor zile, în credința populară se spune că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții.

În Duminica Tomii și în ziua de Paștele Blajinilor credincioșii își plâng morții. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, dar și lângă biserici. Potrivit superstițiile acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și trai lung.

Sursa: a1.ro

Foto: a1.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea