Curier Județean
DUMINICĂ: “Culoare şi destin”, la Vinţu de Jos. Expoziţia pictorului Gheorghe Suciu, cu lucrări inspirate din frumuseţea localităţii natale
Duminică, 6 aprilie, ora 13.00, la Căminul Cultural din Vinţu de Jos are loc expoziţia “Culoare şi destin”, semnată de pictorul Gheorghe Suciu. Vor putea fi admirate peste 30 de lucrări ale artistului, lucrări inspirate din frumuseţea şi specificul localităţii natale, Vinţu de Jos, pe care le-a realizat cu un har deosebit. Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de un program artistic susţinut de către elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Iuliu Maniu” din localitate .
În cadrul evenimentului sunt invitaţi să participe, pe lângă toţi ce care iubesc arta şi cultura, Gabriela Mircea, cercetător la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Felicia Colda, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Alina State, preşedinte al Filialei UAP Deva, prof. dr. Traian Mârza, preşedinte al UAP România, Dori Susan, preşedinte al Asociației „Arttrad Valea Frumoasei Sebeş”, Petru Făgăraş, preşedinte al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Alba.
Născut în 1927, la Vinţul de Jos, judeţul Alba, pictorul Gheorghe Suciu se trage dintr-o familie de ţărani, având un imprint (un pattern) remarcabil al originii şi locului său de baştină, recognoscibil în tenacitatea, spiritul de ordine şi de gospodărire al ţăranului, în buna chivernisire a vieţii proprii şi a tot ce ţine de ea.
Educaţia şcolară şi-a început-o în comuna natală, din 1934 şi şi-a continuat-o tot acolo până în 1942, când a fost trimis la Timişoara să urmeze cursurile Şcolii de arte şi meserii, specialitatea textile, pe care de altfel le şi absolvea după 4 ani, în 1946. Tot la Timişoara, mai târziu, artistul a absolvit cursurile Liceului Nikolaus Lenau, ceea ce a constituit un motiv de reală mândrie, date fiind tradiţiile deosebite ale instituţiei de învăţământ respective. Din 1942-1943 şi până în 1981, când se reîntorcea aproape de localitatea natală, stabilindu-se la Alba Iulia, pe parcursul a trei decenii, Gheorghe Suciu a fost “timişorean”, existenţa sa contopindu-se cu cea a oraşului.
Din 1981, Gheorghe Suciu s-a stabilit la Alba Iulia, schimbându-şi profesiunea (a lucrat în reţeaua de difuzare cinematografică).
Gheorghe Suciu a început să picteze de prin 1988, fiind recompensat de la primele sale apariţii publice, în calitate de artist, cu premii judeţene şi naţionale, în cadrul mişcării de amatori a vremii.
Pictura a fost pentru Gheorghe Suciu un refugiu din realitatea contingentă, oprimantă sub mai multe aspecte, inclusiv din biografia proprie (…), mai ales în realitatea trecută, istoria fiind una dintre obsesiile artistului (prin încercarea de a reconstitui plastic imaginile mai vechi sau mai noi ale unor vechi oraşe din România: Timişoara, Sibiul şi în mod special Alba Iulia).
Evenimentul este oranizat de Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu Primăria comunei Vinţu de Jos, Şcoala cu cls. I-VIII “Iuliu Maniu”, Biserica Ortodoxă şi Căminul cultural din Vinţu de Jos.

Curier Județean
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru amenajarea spațiului multifuncțional – Centru de inovare a orașului „CONVENTUM RERUM” – faza achiziție echipament tehnologic. Valoarea totală estimată a investiției este de 195.797 lei, fără TVA.
Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.
Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.
În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.
Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.
Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:
• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet
Curier Județean
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.
Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.
Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș
Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși
Invitați:
-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran
Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!
Curier Județean
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale
La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.
La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.
Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Gest de omenie făcut de un polițist originar din Alba: Și-a oferit geaca unor femei pentru a le feri de ploaie, la Mănăstirea Nicula
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Cum a dat un samsar de mașini din Alba „țepe” de zeci de mii de euro. Ce au decis magistrații
-
Actualitateacum 23 de ore
Producția de țiței a României a scăzut cu 6.2% în primul semestru al anului 2022: Cu cât au crescut importurile
-
Ştirea zileiacum 7 ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 4 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Actualitateacum 22 de ore
Vouchere sociale: Mii de carduri blocate după ce românii au vrut să cheltuie banii pe alcool sau să le vândă
-
Actualitateacum 13 ore
Importurile de gaz în România au scăzut în prima jumătate a anului 2022: Care a fost producția internă
-
Ştirea zileiacum 8 ore
FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii