Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Dosarul de corupție transferat de la Alba Iulia la București, după ce a fost ținut 7 ani. PREJUDICIU de peste 100 de milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În cea de-a 18-a zi a lunii martie a acestui an s-au împlinit șapte ani de când, din sediul Structurii teritoriale Alba-Iulia a Direcției Naționale Anticorupție era atribuit numărul 40/P/2014 anchetei care avea să fie cunoscută în spațiul public drept ”dosarul Maricuța”.

Cu un prejudiciu estimat un an mai târziu la 114 milioane de euro, dosarul procurorilor anticorupție de la Alba Iulia este cel mai mare din cele instrumentate vreodată în județul Sibiu.

La Alba, nu mai avea cine să lucreze

Elit - Gustul Desăvârșit

De mai bine de un an, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, în acest dosar nu s-a mai făcut niciun fel de lucrare: audierile s-au încheiat demult, la fel și expertizele și chiar și contraexpertizele. Am solicitat explicații conducerii DNA referitoare la stadiul acestui dosar. La trei zile după ce solicitarea a fost transmisă, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a decis să ia dosarul de la Alba Iulia și să îl transfere procurorilor din structura centrală. Motivul invocat oficial: la Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările ”La data de 8 aprilie 2021, dosarul la care faceți referire a fost preluat, din dispoziția procurorului șef al D.N.A, la structura centrală în vederea continuării actelor de urmările penală, având în vedere complexitatea cauzei și deficitul de personal din schema Serviciului teritorial Alba Iulia”, a transmis conducerea DNA redacției Turnul Sfatului.

Turnul Sfatului a discutat și cu persoane implicate în acest dosar, fie persoane vătămate, fie persoane puse sub urmărire penală. Până la ora redactării acestui material, niciuna din aceste persoane nu a fost înștiințată referitor la faptul că dosarul a fost mutat de la Alba-Iulia la București.

Iar în ceea ce privește persoanele vătămate, speranța că acest dosar va fi în vreun fel trimis în fața judecătorilor este aproape total diluată. ”Dacă e așa, vor trece iar ani, iar procurorii de la București nu vor face nimic în cauză în tot timpul acesta. După care, parcă văd, trimit iarăși dosarul înapoi la Alba-Iulia și dau o clasare. Eu când v-am spus de la început că e o mare mafie…”, este una din opiniile preluate de Turnul Sfatului din rândul persoanelor vătămate. Persoane care de mai bine de 15 ani așteaptă ca plângerile penale formulate în fața procurorilor să ajungă, în urma finalizării unui rechizitoriu, și în fața judecătorilor.

”Ăștia așteaptă să se prescrie și mita”

Constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu sunt câteva din infracțiunile pe care procurorii DNA le cercetează de șapte ani în cadrul acestui dosar. Este vorba de fapte puse pe seama a 40 de persoane și care s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2015, după cum se arată în ordonanțele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului. Fapte pentru care – mai ales în urma modificărilor legislative promovate în vremea celei mai recente guvernări PSD – a intervenit deja termenul de prescripție.

Procurorii DNA, însă, nu au lucrat deocamdată la verificarea acelor fapte pentru care nu mai are rost să lucreze. Și spun că vor face asta doar atunci când vor finaliza rechizitoriul. ”Pe parcursul cercetărilor, până în acest moment nu au fost emise ordonanțe de clasare ori încetare a urmăririi penale. Cu privire la termenele de prescripție, dacă este cazul, acestea se constată la dispunerea actului prin care se soluționează cauza, la finalizarea anchetei penale. Or, în acest moment, ancheta se află în desfășurare”, răspund procurorii la solicitarea Turnul Sfatului.

Răspunsul procurorilor este considerat dezamăgitor de foștii sibieni care au apelat la procurorii anticorupție pentru a li se face dreptate. ”La multe din fapte au intervenit deja prescripțiile. Și, din câte știu eu și mi-a confirmat și avocatul, nu au voie să mai cerceteze fapte prescrise. Până termină procurorii aceștia dosarul și mita se prescrie”, mai adaugă una din persoanele vătămate în acest dosar.

De altfel, procurorii nu vor nici acum să avanseze un termen pentru finalizarea, într-un fel sau altul, a dosarului Maricuța. ”În ceea ce privește actele procedurale desfășurate într-o perioada determinată, acestea se circumscriu informațiilor care intră sub incidența art. 12 alin. 1 litera e și f din Legea 544/2001 (adică nu sunt publice – n.r.), iar reprezentanții instituției se vor abține de la aprecieri asupra dosarelor penale aflate în lucru. În prezenta cauză, durata mare a cercetărilor este determinată de complexitatea  cauzei (număr mare de persoane și infracțiuni cercetate) care implică verificări amănunțite constând în audieri de persoane ( inculpați, suspecți, martori), obținere și analizare de documente de la diverse instituții și persoane, realizarea unor rapoarte de constatare  precum și a unei expertize interdisciplinare etc. Raportat la parcursul anchetei penale care se desfășoară în prezent la structura centrala, când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să vă oferim detalii suplimentare”, mai răspund procurorii solicitărilor Turnul Sfatului.

Fără comentarii

Două sunt întrebările transmise de Turnul Sfatului și la care Crin Bologa, procurorul șef al DNA, a refuzat să dea un răspuns. Prin prima întrebare am solicitat șefului DNA să aprecieze ”celeritatea derulării lucrărilor în cadrul acestui dosar”, care prin prisma prejudiciului estimat la 114 milioane de euro este cel mai mare dosar de corupție instrumentat vreodată în județul Sibiu (și prin cele mai mari din România). A doua întrebare era, de fapt, solicitarea unui mesaj pentru părțile implicate în acest dosar plimbat de șapte ani prin birourile DNA. ”La revenirea dvs. din data 11 mai 2021, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice că ne menținem punctul de vedere exprimat anterior”, au transmis reprezentanții DNA la o a doua solicitare a Turnul Sfatului, prin care am atras atenția că cele două întrebări adresate procurorului șef nu au primit răspuns.

Cum afectează și restul sibienilor acest dosar. Un exemplu

Dincolo de discuțiile teoretice despre celeritatea înfăptuirii actului de justiție, despre interese și afectarea imaginii unor persoane care – până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile – sunt nevinovate, ”dosarul Maricuța” afectează în mod direct viața de zi cu zi a mii de sibieni. Un exemplu în acest sens este faptul că drumul care ar putea lega cartierul Arhitecților din Cisnădie cu prelungirea bulevardului Mihai Viteazul din Șelimbăr nu poate fi amenajat deoarece o parte din terenurile peste care se suprapune acest traseu sunt puse sub sechestru în acest dosar. Iar câtă vreme sunt puse sub sechestru, efectuarea unor lucrări de expropriere, de realizare a unor investiții în asfaltarea drumului care acum este acoperit cu piatră nu sunt la îndemâna administrațiilor din cele două localități.

Liberi

Toate cele 40 de persoane urmărite penal în acest dosar nu au vreo măsură preventivă pusă pe seama lor de către judecători sau procurori.

Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, și Elena Scumpu, în continuare secretar al Primăriei Șeimbăr, principalele nume din acest dosar, s-au numărat printre cei puși sub arest la domiciliu începând cu luna noiembrie 2015. După cele șase luni în care această măsură putea fi prelungită, pe numele celor doi a fost instituită măsura controlului judiciar. Dar nici aceasta nu a fost menținută mult timp. La nici zece luni după ce dosarul a devenit public (în urma descinderilor din octombrie 2015), judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis ridicarea acestei măsuri preventive. Și asta deoarece procurorii DNA au uitat că măsura controlului judiciar instituită pe numele lui Maricuța și Scumpu expira pe 20 iulie 2016 și au prelungit-o abia două zile mai târziu, mai precis pe 22 iulie 2016. Acțiune în afara normelor legale, după cum au stabilit și judecătorii.

Ce spun cei de la DNA că au efectuat până acum în acest dosar

Sursa: răspuns DNA transmis redacției Turnul Sfatului

– au fost efectuate 61 percheziții domiciliare

– au fost audiate (în calitate de suspecți, inculpați, martori) peste 500 persoane

– sunt cercetați în stare de libertate 43 inculpați/suspecți (40 de persoane fizice și 3 persoane juridice),

– au fost dispuse și efectuate 11 constatări financiar-contabile,

– au fost dispuse și efectuate 28 constatări criminalistice grafice,

– au fost emise peste 150 de ordonanțe prin care, în temeiul art. 170 Cod procedură penală, au fost solicitate înscrisuri de la diverse instituții și persoane fizice/juridice,

– prin ordonanțele emise în anii 2016, 2017 și 2018 au fost instituite măsuri asigurătorii care au fost menținute de judecătorii de drepturi și libertăți,

– a fost dispusă și efectuată de către trei experți o expertiză interdisciplinară, topografică și de evaluare, cu obiective stabilite de procuror, părți și subiecți procesuali principali, a cărei complexitate (atât ca obiective, cât și ca procedură) a justificat perioada de timp relativ îndelungată de întocmire/comunicare conform rigorilor procesual penale. Obiecțiunile formulate la Raportul de expertiză au fost respinse de procurorul de caz, respectiv procurorul ierarhic superior.

Poveștile

În actele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului, procurorii descriu modul în care gruparea Maricuța a recurs la o serie de metode care depășesc cu mult cadrul legal pentru a pune mâna pe suprafețe importante și valoroase. Pe baza acestor, Turnul Sfatului a descris, de exemplu, cum procurorii verifică modul în care Maricuța & co au așteptat mai bine de șase ani, pentru ca beneficiarul de drept al unor terenuri să treacă în lumea celor drepți. După care, prin falsuri grosolane, făcute cu pasta corectoare, au modificat acte de reconstituire a dreptului de proprietate pentru a beneficia ei de aceste drepturi.

Sau cum aceeași grupare a ”palmat” bucata de pământ a unei pensionare din Rășinari. Care, după ce a făcut degeaba plângere la procurorii sibieni, a contestat neînceperea urmăririi penale. Cu avocați ”celebri”, Maricuța & co au câștigat și procesul prin care era contestat NUP-ul și au obligat, mai apoi, femeia din Rășinari la plata cheltuielilor de judecată. Cum femeia trăia dintr-o pensie de 400 de lei, n-a putut plăti avocații grupării Maricuța, care a căutat mai apoi un executor judecătoresc pentru a-i scoate casa la vânzare.

Printre cele anchetate de procurori se află și situația averii unui fost colonel, împroprietărit după al doilea război mondial cu cinci ha de teren chiar în zona unde în vremurile democrației post-decembriste a apărut complexul comercial din Șelimbăr. De averea acestui fost colonel a beneficiat, în cele din urmă, tot gruparea Maricuța. Și nu o dată, ci de trei ori.

Daniel Maricuța este urmărit penal și pentru că, prin intermediul unui interpus, a primit șpagă nu mai puțin de 61 din cele aproximativ 500 de locuințe proiectate în ansamblul imobiliar cu 17 etaje ridicat între Șelimbăr și Sibiu.

Sursa: turnulsfatului.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Scade natalitatea, dar și mortalitatea în România: Sporul negativ se menține

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Scade natalitatea, dar și mortalitatea în România: Sporul negativ se menține

Potrivit celor mai noi statistici din România, numărul deceselor, dar și cel al nașterilor a scăzut în iunie anul acesta față de aceeași lună a anului trecut, dar și față de luna mai a anului curent.

Astfel, în iunie 2022 s-au născut 14.193 de copii, cu 33 mai puțini decât în luna precedentă și cu 1.353 mai puțini față de iunie anul trecut.

Scăderea numărului de decese e însă mult mai semnficativă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost înregistrate în iunie anul acesta 18.579 de decese, cu peste 2.200 mai puține față de luna mai a acestui an și cu aproape 3.000 sub nivelul din iunie 2021.

Sporul negativ se menține și luna aceasta.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile

În prima zi de cursuri, 5 septembrie, elevii trebuie să depună cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, iar lista cu beneficiarii va ajunge la Ministerul Educației la data de 23 septembrie. Data exactă la care vor intra banii pe carduri nu a fost anunțată.

Tichete sociale 2022. Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei, anunță într-un comunicat Federația Națională a Părinților – “Edupart”. Este al treilea an când se aplică programul.

Elit - Gustul Desăvârșit
Legea tichetelor sociale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în iunie 2021.

Anul școlar trecut (2021-2022), 235.000 de elevi care riscau să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale au beneficiat de carduri sociale cu care să cumpere rechizite și haine pentru școală, iar banii au fost virați în aprilie 2022. “Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023”, transmite Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru Edupedu.ro.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu). EduPedu.ro va reveni cu un model de cerere când va fi transmis de autorități.

Comunicatul Federației Naționale a Părinților anunță că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022. Nu se precizează în comunicat când vor ajunge banii pe carduri pentru a putea fi folosiți.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.

Tichete sociale, Condițiile pentru copiii de la grădiniță (preșcolari):

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Tichete sociale, condițiile pentru elevi (clasele P – VIII):

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înțelege:
  • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
  • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
  • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, după cum se prezintă în comunicatul de la Edupart.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze

În cursul zilei de luni, 15 august, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a transmis că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și că are simptome foarte ușoare.

Bourla, în vârstă de 60 de ani, a declarat că a început un tratament cu Paxlovid, tratamentul antiviral oral COVID-19 al companiei, și că s-a izolat și a urmat toate măsurile de precauție în materie de sănătate publică.

„Sunt încrezător că voi avea o recuperare rapidă”, a declarat Bourla într-o declarație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai multe personalități publice au fost depistate pozitiv la această boală infecțioasă în ultimele luni, inclusiv președintele american Joe Biden și consilierul său medical principal, doctorul Anthony Fauci.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea