Ziarul Unirea

Doi administratori de firme din Vidra și Cîmpeni, condamnați la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Două persoane cu domiciliul în comuna Vidra, respectiv în orașul Cîmpeni, au fost condamnate de Tribunalul Alba la închisoare cu suspendare condiționată pentru evaziune fiscală și complicitate la această infracțiune. Cei doi au recunoscut faptele și, prin urmare, au fost judecați în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În afară de pedeapsa penală, cei doi au mai fost obligați să plătească către AJFP Alba suma de 144.905 lei cu titlu despăgubiri civile, precum și la plata accesoriilor, calculate la data efectuării plății. Infracțiunile au avut loc în anul 2011, iar dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2017.

Potrivit deciziei Tribunalului, P. Dorin Teodor și S. Valentin au fost condamnați fiecare la câte 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare condiționată pe o perioadă de 3 ani și 6 luni. Decizia nu a fost contestată, astfel încât a rămas definitivă.

ELIT

Evaziunea fiscală a fost realizată prin așa-zise relații de afaceri derulate între firma Mikro Telecom SRL Cîmpeni, administrată de incupatul P. Dorin Teodor, și alte trei societăți cu comportament de tip ”fantomă”, administrate de S. Valentin. Au fost încheiate contracte, societatea Mikro Telecom a emis facturi reprezentând servicii și bunuri “achiziționate”, care au fost înregistrate în contabilitate, dar firmele beneficiare nu au declarat nicio livrare, încheindu-și brusc activitatea după derularea relației comerciale.

”Inculpatul S. V. a înființat cele două societăți, SC Darimar Prod SRL și SC Best Wood SRL, pe numele soacrei, respectiv mamei acestuia, fără intenția de a desfășura activități de comerț, nu a avut angajați și nici infrastructura necesară desfășurării unor activități comerciale, literatura de specialitate denumindu-le societăți «fantomă». Chiar dacă am accepta faptul că a fost instigat de alte persoane să înființeze societățile și să emită facturile nereale, nu are relevanță asupra vinovăției acestuia, în mod sigur a cunoscut și acceptat faptul că societățile nu au activitate, iar facturile emise sunt nereale și contribuie la activitatea evazionistă a inculpatului P. D. T.”, se susține în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba.

A treia firmă ”fantomă” implicată în circuit este SC Religo Trans SRL, înființată pe numele unei persoane fizice care a decedat în 2010. În cazul acesteia, anchetatorii au iodentificat un număr de 15 facturi fictive în valoare totală de circa 74.000 de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419